Valitse viholliset oikein

Olemme keskellä kybersotaa ja kyberturvallisuus on ensiarvoisen tärkeä myös suomalaisten kohdalla ja osa kansallista turvallisuuttamme. Supervalloilla kybersodan välineet ja oma turvallisuus ovat luonnollisesti toista luokkaa kuin pienten kansakuntien kohdalla. Jos siinä on laiminlyöntejä varmasti ne näkyvät vaikkapa vaalien tuloksissa. Totta kai niihin pyritään vaikuttamaan. Eikä tämä koske vain vaaleja vaan kaikkia yhteiskuntamme toimintoja ja niiden sujuvuutta. Onko Yhdysvallat laiminlyönyt kyberturvallisuutensa?

Demokraatit medioineen kertovat kuinka Venäjä ja Putin olisi ollut vaikuttamassa heidän vaaleihin. Hän olisi valinnut itselleen mieluisan presidentin Yhdysvalloissa. Kun neuvotaan, kuinka meidän on osattava valita vihollisemme, tunnettava hänet, pidettävä lähellä, silloin sillä ei kai tarkoitettu sentään näin konkreettista valintaa? Kyse kun alkaa olla maailmanhistorian huimimmasta tempusta tai salaliitosta, jonka varjoon jäävät kaikki muut aikamme suositut salaliittomme kalveten tosielämän sankaruutta.

Yhdysvaltain presidentinvaalit toivat lopulta esille oma aikamme myös ne ilmiöt, joissa sosiaalisen median ja sähköisen viestinnän välineet kohtaavat perinteisemmän median kamppailun vallasta ja ilmatilasta. Kirjoitin tästä kirjassani ”Social media economy and strategy” sekä korporatiivisen yhteiskunnan törmäyksessä uuteen hybridiyhteiskuntaan. Donald Trump on tämän ajan ja vallankäytön näkyvin esimerkki. Forbes ei todellakaan erehtynyt valitessaan maailman vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi Vladimir Putinin ja heti kakkoseksi Donald Trumpin. Kaukana takana tulevat Saksan, Kiinan ja katolisen kirjon edustajat ja johtajat.

Suomalaisten on syytä olla nyt valppaina arktisen alueen esittelyssä ja muistettava, miten koillisväylän ohella on syytä muistaa myös luoteisväylä ja koko metaania kupliva arktinen Babylon ja sen suuret uhat ja mahdollisuudet. Aiheesta kirjoittamani kirja pysyy koko ajan luettuna ja ajankohtaisena. Kaikki riisipellot ja märehtijät tuottavat metaania, Yhdysvaltain tapa hankkia liuskeistaan energiaa ja sulavat Siperian suot ovat pelkkää kuplivaa metaanivarastoa.

Ilmakehässä metaani on monin verroin vaarallisempi kuin hiilidioksidi ja sen määrä kasvaa kaiken aikaa tiedemiehiä hämmentävällä tavalla. Kun merivesi lämpenee muutaman asteen sen kyky pitää yllä ilmakehän kaasujen tasapainoa järkkyy ja sen jälkeen kaikki tapahtuukin hetkessä.

Vaalien alla kaksi vuotta takaperin jouluaattona pääsin kalaan sulaan veteen. Vuosi takaperin pakkaset tulivat liki sulaan ja lumesta paljaaseen maahan helmikuussa. Se näkyi vahingoissa metsissä ja puutarhoissamme. Olin vaaleissa ehdokkaana ja kirjoitin näkemäni ja kokemani kirjaksi.

Nykyinen hallitus on työskennellyt siten vasta vuoden 2015 juhannuksesta ja todistus annetaan vasta keväällä 2019. Kuntavaaleissa huhtikuussa 2017 annetaan välitodistus ja presidentin vaalien yhteydessä kansa ihmettelee, mihin tehtävään valitaan uudet maakuntavaltuutettumme. Entä tulevat meppimme seuraavien eurooppalaisten vaalien jälkeen? Mitä jää kunnille ja selkiytyvätkö niiden tehtävät samalla. Keskitytään oleelliseen ja osataanko viimeinkin valita oikeat viholliset. Ystävät mahdollisimman läheltä.

Seija myrskyn aikaan markkinoitiin kirjojani sosiaalisen median sivuilla. Seuraava kirjani on sadas monografia. Ne on tehty työajan ulkopuolella. Työajalla on tehty tutkimusta ja koulutettu maistereita ja tohtoreita, haettu hallinnoiden rahoitusta ja juostu ympäri maata ja maailmaa vakuuttaen suomalaista osaamistamme, julkaistu artikkelit ja populaarit lehtijutut.

Välillä oli jalkautettava itsensä kenttätöihin kuntiin ja yrityksiimme. Yhdyskuntapalvelu oli jätettävä politiikassa eläkevuosille. Sitä ei meillä nyt oikein arvosteta ja pelataan hasardia, jossa arvot ja normit, laki ja demokratia, puolueet sen toteuttajina, ovat pelinappuloinamme. Se on uhkapeliä, jota ei saisi hävitä, oli media sitten luonteeltaan millaista tahansa ja kenen tahansa maksamaa tai ylläpitämää.

Suomen Kuvalehti kirjoittaa usein ruusujen sodasta tarkoittaen demareitten kahta leiriä. Toki tätä samaa leiriytymistä tapaa muissakin puolueissamme mutta demareille sillä on jo pitkä historia takanaan. Demareitten kannatus on alle 50 -vuotiaiden kohdalla noin 7 %:n tasolla. Puolue on vanhusten ja siten puolueuskollisten linnake, jossa ay-politiikka on keskeinen osa puolueen imagoa sekä ulkoisena että sisäisenä puoluekuvana.

Kykeneekö Harakka uudistamaan puoluetta vai lisääkö hän vain ruusujen sodan linnakkeita, jää nähtäväksi. Oleellista on, että viholliset olisi osattava valita oikein, tunnettava heidät ja pidettävä mahdollisimman lähellä. Jos Herra varjelee vielä ystävistä, silloin pääministerin tehtävä voisi olla jopa mahdollista. Mutta ei vielä Harakalle seuraavissa vaaleissamme. Sitä ennen sekä pyrstö että nokka ovat moneen kertaan joko vuorotellen tai samaan aikaan tervatun katon pinnassa. Vallassa olevaa pääministeriä potkitaan koko ajan polveen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts