Vuosi vaihtuu – oletko valmis

Hätätiedote televisiossa Kainuun alueelle. 112 numero ei kaikkialla vastaa. Kehotetaan kainuulaisia haketumaan vahingon sattuessa poliisilaitoksen tai sairaalan tuntumaan. Siis jos aiotte joutua onnettomuuteen tai muuten uhkaavaan tilanteeseen, hoitakaa se Kainuussa sote -alueenne Kainuun keskussairaalan kupeessa tai mieluiten Oulun yliopistollisen keskussairaalan tuntumassa.

Jotain tällaista olen jo osannut odottaakin.. Tätä tarkoitusta varten puolueetkin on jo jaettu kahtia. Nyt olet kuin harakka tervatulla katolla. Jos aiot jäädä työttömäksi, muista että olet sitä jatkossa aktiivisesti. Jos aiot juoda olutta, arvaa kumpaa olutta kannattaa juoda humaltuakseen, kolmosta vai nelosta, ja panimon tuoda kaupan hyllyille happanemaan, kun erona on 0,8 %. Joskus suomalainen logiikka ja ajatuksen juoksu pelottaa. Pelottaako sinuakin? Sadat uudet alkoholijuomat kaupoissamme ja 112 -numerosta saatavat tiedotteet juhlavuoden vaihtuessa Suomi 101 -vuodeksemme, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta sisällissodasta, kanasalaissodasta, veljessodasta ja vapaussodasta, kapinasta.

Jari Tervo tekee dokumenttia Urho Kekkosesta. Syntyy vaikutelma presidentistä, joka tilasi itselleen nootin päästäkseen pälkähästä, käänsi kelkkansa oikealta vasemmalle päästäkseen pälkähästä, opiskeli nelosen kielitaitonsa tyydyttäväksi hankkimalla itselleen kielitaitoisia rakastajia ja päästäkseen pälkähästä jne. jne. Tätä Tervo kutsuu opportunismiksi tai valtiomiestaidoksi, riippuen kuka kulloinkin tulkitsee menneen maailman poliitikoistamme Kekkosen elämänkaarta.

Näin visailijasta ja kirjailijasta tulee historioitsija ja osa Kekkosen kasvavaa legendaa. Urho -patsas uudella mantereella Amerikoissa saa taas uuden sulan hattuunsa heinäsirkkaparvien hävittäjänä viinitarhoistamme. Muutkin saavat kylässä juhlan ja juominkien aihetta kuin vain irlantilaiset legendoineen.

Facebook myy omia kuviani ja tekstejäni minulle. Samaan aikaan se saa käyttöönsä 1,9 miljardin ihmisen hengentuotteet ilmaiseksi ja rahastaa niillä kilpaa Amazonin omistajan kanssa maailman rikkaimman miehen paikasta. Edes Bill Gates ei kykene pitämään puoliaan tässä uudessa rikollisessa kapitalismin muodossa. Kas kun siihen ei puututa ja viedä rötöstelijöitä linnaan.

Omia kuviani heillä on käytössä noin 50 000 kappaletta ja tekstejä tuhansittain, joihin itselläni ei ole kohta oikeutta lainkaan. Niitä myydäänkin tavalla, josta aiempaa kokemusta ei ole muilta kuin saksalaiselta ”kustantajalta”, joka kertoo kuinka on myynyt yhden kirjan, mutta samaan aikaan Amazon myy tuota samaista kirjaa jo kertaalleen käytettyinäkin pilvin pimein. Kun tästä kysyy kustantajalta, tämä lopettaa pilkallisesti uhkaillen painotyöt hävittäen myös originaalitekstit. Tekstit siirtyvät nekin uusille kirjailijoille. Kenelle siitä valitat?

Rikos kun määritellään nyt kokonaan uudella tavalla tai sitten hyvinkin perinteisellä. Italialaisen mafiaperheen esittely televisiossamme ties monennenko kerran on oman aikamme perhedraaman kuvauksena arvokas kertoessaan italialaisen suvun tarinan sellaisena, jollaisena elämä Euroopassa ja Yhdysvalloissa näyttäytyy. Oleellista on, että joku suvusta jää aina henkiin ja jatkamaan sen tarinaa.

Kokoomuksen ja demareitten gallupkannatus on laskenut, keskusta ja demarit ovat nyt yhtä suuria tai pieniä, vihreät lähestyvät vasemmiston ja perussuomalaisten kannatusta, mutta eniten pidettään ääntä sinisten kannatuksen noususta 1,6 %:sta parin prosentin tasolle. Se johtuu puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan puolueen tunnettuuden lisääntymisestä.

Voi se johtua myös virhemarginaalistakin tai äänestäjien tavasta unohtaa puolueen synnyn yhteiskunnallisesti ja moraalisesti arveluttava historia. Puolueen mahdollisuus onkin juuri lyhyessä poliittisessa muistissamme. Gallup lupailee hallituksen istuvan vuoden 2019 eduskuntavaaleihin saakka.

Kekkosen kohdalla tapahtui täsmälleen sama ilmiö. Hän mukautui aina uuteen tilanteeseen uutena ihmisenä ja hankki myös kielitaidon tavalla, joka oli motivoiva. Kansa taas arvosti tällaista päämiestä, kansansa tuntevaa kainuulaista hätänumeron käyttäjää ja pulinat pois korkeaa moraaliaan esittelevän Tervon älyllisesti epärehellisen suomalaisen esittelyltä. Visionääri ymmärtää oman tilansa ja antaa arvon toisellekin, todella viisas ihminen kolmannelle. Tämä kolmas mies ei koskaan esiinny niillä estradeilla, jossa tehdään sankareita ja myyttistä historiaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts