Yhdyskuntapalvelussa kamman piikit vähenevät

Vaatiiko EU ainakin osan sotepalveluiden yhtiöittämistä. Ei vaadi vastaavat tänään professorit ja heitä minä uskon, En poliitikkojamme. Miksi meille valehdellaan, kysyvät professorit. Yhtä hyvin voisi kysyä miksi rahoja siirretään veroparatiiseihin. Homo politicus on valehteleva eläin.

Nyt gallupit lupaavat voittoa vaihteeksi demareille (HS 15.4), edellisessä kuussa keskustalle. Vaalit pidetään keväällä 2019. Toki välillä on kuntavaalit vuoden kuluttua, presidentinvaalit mahdollisesti yhdessä maakuntavaalien kanssa seuraavana vuonna ja jossakin vaiheessa olisi valittava myös uudet tai vanhat meppimme.

Oma yhdyskuntapalveluni kaupunginvaltuutettuna sai jatkoajan, kun vaaleja siirrettiin syksystä keväälle. Samalla olen toiminut maakuntahallinnossamme ja myös maakuntamme sairaalan valtuustossa. Virkamiehenä sama työ ja kouluttaen yliopistossa alan osaajia professorina, oli samaa työtä mutta toisesta näkökulmasta sitä ymmärtäen ja myös samalla tutkien. Poliitikkojen koulutus ei vastaa tätä päivää likimainkaan. Lisäksi moni ymmärtää tehtävänsä aivan oudolla tavalla ja pelin poliitikkona. Heistä ei ole kenellekään mitään hyötyä ja veronmaksaja joutuu maksamaan omat valintansa vaaleissa.

Aiemmin kuntavaalit olivat syksyllä. Se oli omituinen valinta ja kertoi ylimielisyydestä. Syksyn vaalit kun olivat uudelle valtuustolle edellisen valtuuston jo hyväksymän budjetin mukaan pelaamista ja tylsä alku yhdyskuntapalvelulle. Ensimmäinen vuosi meni hukkaan.

Jokainen meistä on velvoillinen suorittamaan tämän työn, jos sattuu asumaan jonkun suomalaisen kunnan alueella. Kunnan alueella asuvilla kun on lain velvoittama tehtävä hoitaa noin tuhat lakiin ja asetukseen kirjattua tehtävää kuntansa alueella.

Ja on toki muitakin tehtäviä. Sellaisia, jotka perustuvat perustuslakiin ja kunnan oikeuteen hoitaa itsenäisesti omat asiansa. Kyllä tämä pätee soteenkin ja maakuntahallinnon uudistuksiin. Kuntien itsehallintoa ei saa loukata vaikka kuinka mieli tekisi tai halu valehdella EU:n näin vaativan.

Ei EU vaadi vaan pyrkii suojelemaan etenkin juuri paikallista itsehallintoa, aktiviteettia ja diversiteettiä, yhteisöjen elinvoimaa. Lisäksi Eurooppa on alueiden Eurooppa eikä vain kansallisvaltioiden Eurooppa. Suomi on poikkeus kovasti homogeenisena alueena mutta ei toki kaikessa yksimielinen sekään ja ylimielisesti Helsingistä hoidettava.

Päinvastoin, Suomi on erittän laaja ja eri tavalla lähestyttävä ja hoidettava kansakunta ja valtionakin hyvin erilaisia yhdyskuntia ja yhteisöjä, alueita sisältävä kovin mutkikas talous- ja sosiaalimaantieteellinen rakennelma. Kun lännessä puhutaan myös ruotsia, idässä käydään rajakauppaa Venäjälle silloin kun siihen annetaan mahdollisuus. Pohjoisessa arktinen alue on valtava mahdollisuus ja etelässä metropolipolitiikka jyrää kaiken alleen ja puhuu puutaheinää välimereisestä Euroopasta tai on kiinnostunut pelkästään Itämerestä. Ei ihme että sellainen Suomi on pysyvässä lamassa ja taantumassa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts