Yli- ja puppusanojen viljelyä – puppusanageneraattori

Mielipide Forssan Lehdessä 23.12. 2022

Ilkka Kononen raotti sähköstä kirjoittaessaan aihetta, josta kirjoittaminen on pahempaa kuin Pandoran lippaan raottaminen (FL 20.12). Hän kun otti esille sähkön ja sen markkinat sekä samalla helppoheikit, spekulantit ja välistävetäjät. Sanalla sanoen toisilleen sopimattomia ilmiöitä ja niiden mittaamista euroina, valuuttoinamme. Saman lehden pääkirjoitus taas kertoo jalkapallosta ja sen Qatarin kisoista sekä Messi nimisestä tähdestä, joka riittävän kirkkaana palaa ikuisesti. Ihmisenä sama henkilö on kuitenkin tympeä, muita loukkaava ja vastenmielinen. Peli, jota hän pelaa, on sekin kaikkea muita kuin nerojen harrastama ja elämää suurempi tapahtuma.

Muistan hyvin, kuinka kotikylääni vedettiin sähköt sotiemme jälkeen, ja kuulun sukupolveen, joka joutui kiirehtimään ottaakseen kiinni 1940-luvulla syntyneet suuret ikäluokat kilpajuoksussa toimeentulosta. Se onnistui keskittymällä opinnoissaan oleelliseen, eli sähköön ja sen käyttöön osana omia elintoimintojaan. Lapissa tämä taas merkitsi opinnäytetöitä yliopistoihin, jotka käyttivät sähköä tietokoneisiin, juuri hankittuihin, sekä pohtimalla, onko säätöenergian rakentaminen altaita jokiin lisäämällä hyödyllisempää kuin poron hoito, metsätalous, maatalous tai hilloja poimien tekoaltaaksi sopivilla jängillä.

Säätöenergian tuotto ylitti monin verroin kaikki muut Lapin elinkeinot ja koko Kemi- ja Iijoen sekä Tornionjoen rakentaminen juuri kalliin säätöenergian tuottoon olisi ollut sekin kultaakin kalliimpi tapa rikastua Helsingissä, jos vain ihmiset siellä ja Loimijokilaaksossa tämän oivaltaisivat. Toki Loimijoenkin olisi voinut laaksoineen muuttaa tekoaltaaksi ja rakentaa voimalaitoksia tamperelaisten ja turkulaisten käyttöön Aurajoen nyt kuitenkin suojellen.

Ilkka oli havainnut sen minkä minäkin. Sähkö ja markkinat on todellakin sopimaton pari siinä missä Lionel Messi ja Qatarin kisat. Molempia on arvioitava ulkopuolella sen hulluuden, jota yksinkertaisten miesten peliin liitetään. Ilmiö ei ole tieteessä monitieteinen, ei tieteiden välinen vaan poikkitieteinen, samoissa aivoissa hoidettava, jossa sähkö kulkee ja havainnot tehdään varoen hölmöläistarinaa, jossa pimeään torppaan kannetaan ensin valoa säkillä ja myöhemmin tehdään akkunoita tavalla, joka lopulta kaataa koko rakennelman. Nyt sellainen riski on olemassa maailman parhaimman jalkapalloilijan ja ”itke ja säästä” sähkössä, jolla omat aivosi toimivat, sydämesi lyö ja spekulantit nauravat joko yli- tai puppusanoja viljellen. Näin ainut uskottava sähkön tuottaja on puppusanageneraattorimme.  

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts