Mitä kerran on ollut sitä vastakin on. Tämä on valheista suurin.

Tänään on Oliverin päivä. Oliver Twist tuli tunnetuksi Charles Dickensin romaanista vuonna 1838 mutta ennen muuta kuitenkin Carol Reedin Oscar-palkitusta elokuvamusikaalista sekä myöhemmin myös Roman Polanskin elokuvasta. Hän sopii hyvin moneen oman aikamme kuvaukseen, ei vähiten tämän päivän eurooppalaiseen politiikkaan myös meiltä Suomesta sitä seuraten. 

Tuntematon nainen synnyttää köyhäintalossa poikalapsen, mutta kuolee ennen kuin ehtii paljastaa henkilöllisyytensä. Vastasyntyneelle annetaan nimeksi Oliver Twist, ja koska kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut hänestä, hän joutuu orpokotiin. Yhdeksän vuoden kuluttua Oliver siirretään takaisin köyhäintaloon, missä hän ei kuitenkaan ehdi kauan olla, ennen kuin joutuu hautausurakoitsija Mr. Sowerberryn oppipojaksi. Tarina alka hiven samaan tapaan kuin vaikkapa romaani ja bestseller nimeltä ”Parfyymi”. Syntyy poikalapsi, joka on täysin tuoksuton ja josta tulee hylkiö. Ongelman ratkaisee pojan poikkeuksellinen nenä, täydellinen kyky aistia tuoksuja ympärillään. Hän hoitaa itselleen täydellisen tuoksun ja samalla kyvyn käyttää poliittista valtaa parfymöörin opissa hankituin taidoin.

Oliver ei viihdy hautausurakoitsijankaan luona pitkään, vaan jouduttuaan hankaluuksiin, hän karkaa Lontooseen ja löytää itsensä karismaattisen Faginin rosvoretkueen leivistä, taskuvarkaan arveluttavasta ammatista. Konnanhommat eivät oikein hyväsydämelliseltä Oliverilta luonnistu, ja hän päätyykin Mr. Brownlowin hoteisiin matkalle kohti parempaa elämää. Perässä roikkuu myös mystinen Mr. Monks, joka tuntuu kantavan erityistä huolta siitä, ettei Oliverin todellinen henkilöllisyys tulisi koskaan ilmi. Samon käy täydellisen tuoksun hankkineelle parfymöörin oppilaalle. Loppu on sitten oman aikamme kuvausta vallasta, väkivallasta, erotiikasta, ihmisen mielipuolisesta elämästä valtaa hankkien, keinolla millä hyvänsä.

Valta sokaisee, täudellinen täydellisesti. Aina tämä sama kertomus mutta hieman eri aisteilla se kuvaten. Tuoksu ja täydellinen nenä ovat niistä kiehtovimpia. Ei niinkään tapa hankkia tuo täydellinen parfyymi tai ihmiset sen lumoissa. Elokuvassa väkivaltainen maailma korostaa surmatöitä, ei niinkään täydellistä nenää ja sen omistajaa, parfyymin tuoksussa tehtyjä tekoja. Elokuvan tekijä ei kiinnostu niinkään massojen käyttäytymisestä, heidän mielettömyydestään ylivertaisen tuoksun vallassa eläen, kuin tuoksun hankkineen rikoksista etsiessään tuota ylivertaista vallan lähdettä. Näkökulma on väärin valittu ja ajallemme tyypillinen mässäily surmatöillä. Näin koko kirjan suurenmoinen idea katoaa surmatöillä tarina sivuraiteille ohjaillen.

Oululainen skeptikko ja puolankalainen pessimisti, kempeleläinen insinööri Juha Sipilä on nyt tyytyväinen ja pääministerinä hakemassa kahta kovaa nimeä Euroopan keskuspankkiin. Tosin hän erosi pääministerin ja puheenjohtaja tehtävistään, mutta ”so what”. Hän tekee nyt töitä ja vaikuttaa tulevaisuuteemme enemmän kuin ollessaan kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa. Uskokaa tai äläkkä mutta näin se vaan menee. Porvarit sähläsi ja mörkö teki oman maalinkin. Kokoomus on keskustaväelle aina yhtä hankala kiusantekijä eikä porvareiden nahistelu johda muuhun kuin pikkuilkeään kiusantekoon.

Olli Rehn ja Erkki Liikanen ovat savolaisia poliitikkojamme ja nimitykset osa poliittista nimityspakettia. Komission johtoon haetaan sinnekin pelin poliitikkoa ja mikään ei kuulu vielä kenellekään. Eurooppa Neuvosto päättää tämänkin paikan ja poliittisen paketin.

Olemme osa tätä eurooppalaista peliä ja kuvitelma muusta on nurkkakuntaista piirisarjan pelin seuraamista. Olemme osa Eurooppaa ja sen taloutta, sosiaalista elämää ja kulttuuria, pohjoisen Euroopan onnellisin, maailman onnellisin maa, mutta ei ilman oppikirjaa. Uskokaa tai älkää.

Lukekaa viimeisin kaksiosainen oppikirjani ja sen kuvitus, jossa mukana ovat maailman onnellisimman maan taitavimmat lasitaiteen osaajat. Ennen Nokiaa me olimme maailman huipulla juuri tätä kautta se huomaten. Nyt on myös nuoria kiekkoleijonia ja mörköjä. Näihin mörköihin me luotamme heidät kouluttaneina. Nyt on aika jäädä professorin eläkkeelle ja uskoa opetuksen menneen hyvään maaperään.

Jatkatte vain siitä mihin opettajanne aikanaan jäi ja tutkimuksensa lopetti. Niin helppoa se on. Professori ei kuitenkaan jää koskaan eläkkeelle vaan jatkaa emerituksena. Meitä voi käyttää hyväksi ja siitä voi olla arvaamattoman paljon apuakin. Opettaja nauttii siitä, että voi olla avuksi, on siitä otettu.

Antti Rinteen kokoama hallitus alkaa olla salkunjakoa vaille valmis. Ennen helluntaita meillä on uusi tuliterä hallitus. Talouteen tuli 1.2 miljardin aukko, joka paikataan myymällä noin 3000 miljoonalla omaisuuttamme ja keksimällä sopivia veroja 700 miljoonalla. 1200 miljoonaa löytyy toki etsien sopivia veroja ja myymällä omaisuuttamme, mutta tuskin jätämme lainanoton kokonaan ilman tapaamme hoitaa taloutemme tuleva menokehitys. Budjetin rakenne ei toki nykyisestään paljoa muutu. Tässä virkamiestemme budjettipäälliköiden mielikuvituksella on rajansa silläkin. Se rajoittaa innovaatiopolitiikan levittämistä dramaattisella tavalla.

Eurooppalainen isännyytemme alkaa siis hyvin suomalaiseen tapaan vakaissa ja varmoissa merkeissä. Vähän voi koettaa kotiinpäin vetää, etenkin luonnonvarojen hiilinieluissa ja metsissä. Stora Enson uutiset eivät ole rohkaisevia mutta eiköhän Kemi saa parempia uutisia. Aika näyttää. Kemi ei ole kaikkein taitavin Kemijoen suiston ja vesistön talousalueen taajamistamme. Jokien suistoalueet ovat usein tällaisia, ellei niillä ole kunnon historiaa suistomaan delttansa ja hedelmällisten juoluoiden suojissa eläen.

Suomalaisen komissaarin paikka on sekin hoidettava ja Rinne on valmis valitsemaan nyt vaihteeksi naisen. Miesten paikkahan tämä näkyvin virkamme EU:n sisällä on tähän saakka ollut. Se on noloa ja siihen on syytä puuttuakin. Itse hakisin henkilöä, joka tuntee Euroopan ohella Yhdysvallat, britit, saksalaiset, ja on varmasti diplomatian ammattilainen myös YK:n suunnalta asiaa lähestyen ja sen pelitavan tuntien. Venäjän tuntemus on taas nykyisin mahdotonta. Sellaista ei pidä keneltäkään vaatia reaaliaikaisena prosessina. Historian tuntemuksella on siellä suunnalla nykyisin vain vähän käyttöä. Se tahtoo johtaa vain harhaan.

Sama pätee koko sellaiseen osaan globaalia maailmaa, joka on täysin arvaamaton ilman suurta historiaansakin. Euroopan ymmärtäminen on sekin muuttunut hetkessä tavalla, johon auttaa vain diplomatian kautta hankittu kokemus, usein pelkät sattumat. Tämä on juuri nyt paikka, jossa on mahdollisuus jäädä monella tapaa historiaan suomalaisena naisena. Nyt naisten olisi syytä olla valppaana, jotta virka täytettäisiin korostaen ammatillista taitoa ja näyttöjä diplomatian koukeroista. Sellaisia naisia löytyy. Ainakin yksi ja varmasti osaava, meritoitunut. Ja yksi mörkö riittää naistenkin pelissä.

Uusi pääministerimme joutui hetkessä hoitamaan tehtäviä, jotka ovat paljon vaativammat kuin hänen edeltäjänsä. Ilmiö muistuttaa kiekkoleijonia. Mörölle avautuu kuin tyhjästä paikkoja, joista tehdä kolmessa pelissä maaleja ja jäädä historiaan hetkessä. Kun paikka avautuu, siitä on tehtävä MAALI. Se paikka kun tulee hetkessä ja menee ohi hetkessä. Se miten maali on tehty, veivikiekko maaliin heitetty, ei maailmalla ja historiaa kiinnosta. Vain lopputulos muistetaan ja mörön maalit ovat usein myös rumia tai vähemmän näyttäviä.

Komissaarin salkku on nyt suurempi asia ollessamme isäntämaa samalla. Eurooppa odottaa myös meiltä enemmän kuin pelkkää jääkiekon mestaruutta. Suomi on nyt hetken todellakin kokoaan suurempi valtiona. Siihen on syytä Suomessa myös sopeutua ja pyrkiä säilyttämään asemamme diplomatian jättiläisenä myös jatkossa. Siitä on muille pelkkää iloa ja pohjoinen syntipukki on pienempi rasite kuin takavuosien sotiemme sydänmaat traumaattisine veritekoineen.

Olemme diplomatian suurvalta, ja nyt jos koskaan, näiden viimeisimipien vaaliemme jälkeen, meiltä vaaditaan Euroopassa tämän taidon osaajia, todellisia professionaalisia ammattilaisiamme. Osaamme todella muutakin kuin heittää keihästä tai pelata kiekkoa, ajaa rallia ja formuloita. Me osaamme myös VALMENTAA ja KOULUTTAA sekä innovoida alueilla, jotka ovat joillekin kansoille täysin vieraita ja vieraina myös pysyvät. Monet meille avautuvat käsitteet kun puuttuvat heiltä kokonaan tunnekielen sanoista ja rakenteista. On toki muitakin syitä, mutta tämä on niistä heille hankalin, ohittamaton paikka omaa maalia suojeltaessa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts