Helatorstain sanomaa

John Wick -elokuvasarjan päätähti Keanu Reeves antoi The Guardian -lehdelle pitkän haastattelun uusimman elokuvansa tiimoilta.

Sarjan nimikkohahmo John Wick on salamurhaaja, joka tappaa vihollisiaan yhä raaemmin elokuvien edetessä. Ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2014. Siinä Wick lähti kostoretkelle ryöstäjien tapettua hänen koiranpentunsa. Ihan riittävä syy, kun kyse on elokuvasta, mutta usein myös rationaaliseksi kuvittelemastamme elämästämme ja sen juonellisesta kulusta.

Haastattelussa Reeves kertoo samaistuvansa näyttelemänsä hahmon suruun. Elokuvissa John Wick on kärsinyt paljon ja on siksi hyvin melankolinen hahmo, kertoo lehden haastattelu. Reevesin mukaan melankolisuudella on yhteys hänen elämänsä tuskallisimpiin hetkiin.

Vuonna 1999 näyttelijän pitkäaikainen tyttöystävä Jennifer Syme synnytti parin Ava-tyttären kuolleena. Pari erosi pian ja kaksi vuotta myöhemmin Syme kuoli auto-onnettomuudessa. Reeves ei ole koskaan puhunut tapahtumista julkisuudessa. Hän ei ole myöskään tiettävästi seurustellut tragedian jälkeen. Surutyö jatkuu.

Helatorstain kertomus liittyy Kristuksen ylösnousemukseen mutta samalla myös usein ilon peittää menetykset ja suru. Nyt sellainen syntyi rakastetun näyttelijän Vesa-Matti Loirin pojan, Joonas Loirin, kuolemasta. Vaikein hyväksyttävä oli kuitenkin onnettomuus, jossa kymmenittäin turisteja, eteläkorealaisia, menehtyi kahden veneen törmäyksessä Budapestissa. Se toi mieleeni oman sukuni tarinan ja kymmenien ihmisten hukkumisen Kallaveteen kirkkoveneen turmassa juhannuspäivänä vuonna 1850. Suuri onnettomuus kääntää kaiken päälaelleen.

Me yhdistämme tapahtumia toisiinsa ja haemme tätä kautta selitystä tai selviytymistarinaa myös pitkänä geneettisenä perimänä, sosiaalisena pääomana ja muistinamme. Ne ovat pitkiä takaumia tai juuri koettuja ja traumaattisia selviytymistarinoitamme näyttelijä Reeversin tapaan elämäänsä jatkaen.

Kalevan talon tiloissa ja Oulussa opiskelleena ja yliopistossa työskennelleenä toimittaja ja kansanedustaja Tuulikki Ukkola tuli varmasti tutuksi. Hänen terävä älynsä ja kyky kirjoittaa myös vaikeista asioista ymmärrettävästi oli monelle, myös tiedettä popularisoivalle, tapa oivaltaa lukijoittensa arvostus. Tässä Kaleva ja sen toimituksen avainhenkilöt tulivat myös siellä yliopiston tiloissa työskentelevälle läheisiksi ystäviksi ja työtovereiksi. Tällaisen ihmisen nekrologi lehdestä lukien ei ole koskaan sitä, mitä sen kuulusi olla.

Yliopiston liki suurin kirjastokin oli Kalevan talon maantieteen laitoksen tiloissa. Muutto sieltä Linnanmaan kampusalueelle oli valtava tehtävä ja samalla oli jätettävä hyvästit ihmisille, joista koostui yhteinen oma tiimini ja tiimipeli, josta olemme saaneet nauttia nyt nuorten leijonien toimesta etenkin jääkiekossa. Haemme selitystä odottamattomalla menetyksellemme tavalla, joka on kovin vaatimaton ja pieni kertomuksena.

Niinpä jo paljon ennen heitä, ja etenkin Oulun Kärppien kasvatteja läheltä seuraten, pyrkien ymmärtämään tiimityön tekijöitä, sitä mistä tuossa menestyksessä on kyse, mitä kaikkea menestyminen talousalueelta edellyttää ja vaatii onnistuakseen myös kansainvälisesti.

Puolen Suomen pääkaupunki oli, ja on edelleen, myös tieteen ja teknologian, tiedepuiston ensimmäinen rakentaja maassamme. Siinä poliittisen toiminnan ytimessä oli mediatalo ja yliopisto, nuoret ja koulutus sekä VTT:n ja Nokian rinnalla oululainen yrittäjyys, innovaatiopolitiikan ja verkostojen, klusterirakenteen syntymisen taustat sekä salaisuus.

Tuulikki Ukkola oli näitä Oulun ja Pohjois-Suomen suuria avainpalaajiamme. Nämä avainpelaajat tahtovat unohtua myöhemmin, kukaan ei ole nostamassa heidän pelinumeroaan hallin kattoon. Maailman onnellisin maa pyrkii salaamaan onnensa juuret. Kel onnin on se onnen kätkeköön. Vain kätketty onni on todellista. Tämän runon oivaltaja oli sen kirjoittaessaan kovin nuori ja kokematon, mutta jo silloin neroksi havaittu.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts