Pää kylmänä tolkun ihmiset.

Kun synnyin maapallon väkiluku oli 2,5 miljardia ja nyt meitä syntyy laskurista näkemälläsi tavalla moninkertainen määrä joka sekunti (ks. Fb. Matti Luostarinen). Koronaepidemia ei siinä näy mitenkään väkiluvun kasvua hidastavana. Pikemminkin päinvastoin ihmisten pysyessä sisällä ja pandemian jopa nostaessa syntyvyyttä.

Voit laskea kuinka monta ihmistä syntyy joka minuutti, sekunti tai vuorokauden aikana sekä vertailla koronan vaikutusta. Mediayhteiskunnan ja sen hybridin korona kuitenkin pandemiana muuttaa uuteen vaiheeseen. Se näkyy jopa niin syrjäisessä ja pienessä maassa kuin Suomi.

Voit laskea paljonko aikaa vaatii kun Tellukselle syntyy 5 miljoonaa ihmistä. He vaikuttavat maapallomme tulevaisuuteen enemmän kuin me suomalaiset yhteensä.

Paradigmainen muutos tarkoitta maailmankuvallista muutostamme. Siinä ei muutu vain joku teoria tai malli vaan myös tapamme asennoitua elämään, sen arvoihin ja normeihimme.

Jo nyt olemme muuttamassa myös lakejamme tai ohittamassa niiden käyttöä arkemme päivittäisessä kulussa. Sellaista ei ole tapahtunut sitten sotavuosiemme. Ja silloin meitä oli vain kymmenesosa nykyisestä ja kohta tulevasta.

Näitä nyt syntyviä miljoonia ihmisiä on eniten Afrikassa ja valtioissa, joita emme nyt oikein tunne lainkaan. Niiden väestömäärä ohittaa Kiinan ja Euroopan, Amerikan. He eivät puhu koko ajan pandemiastamme. On muutakin ja paljon tärkeämpää. Niin on myös jatkossa.

Se vaikuttaa Euroopan ja samalla myös meidän suomalaisten tulevaisuuteen hyvin pian ja aivan toisin kuin pandemia. Maaseutumme ei pysy autiona ja muutaman vanhuksen asuttavana. Kirjoitin näin jo 1970-luvulla medioihimme.

Se on ollut siten oma valintamme keskittäessämme kaiken pääkaupunkiseudulle ja etenkin tärkeimmän, hallinnon, varallisuuden ja PÄÄKAUPUNKIMME. Se on ollut hirvittävä virhe. Mediamme kun on sekin ollut koko ajan pääkaupunkikeskeistä.

Millainen yhteiskunta tai yhdyskuntarakenne hallitsee koronaviruksen käyttäytymisen? Covid-19 on käsite, joka jää historiaan juuri tässä vertailussa. Suomen on syytä jatkaa kerran valitsemallaan linjalla. Muutos uuteen maailmankuvaan ja sen toimivuuteen kun rakennetaan vuoden 2020 aikana.

Oma demokraattinen tapamme toimia oli hiven hidas mutta sen matkakestävyys on muita parempi. Me siedämme muutoksen ja sen tuomat paineet sekä sopeudumme uuteen paradigmaiseen maailmankuvamme muuttamiseen samalla.

Yhdysvallat ei ole siinä likimainkaan ensimmäinen. Ei myöskään Venäjä. Miten menestyy Aasia ja Afrikka ja ketkä ovat siellä voittajia ja ketkä häviäjiä? Tästä kirjoitetaan tämän vuoden ja vuosikymmenen alun historia sekä maantiede. Meidän on ymmärrettävä nyt pitää pää kylmänä ja käyttää järkevästi omia vahvuuksiamme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts