Maaseudun viimeinen taisto

  • Jari Tervo on kirjailijana ja jopa näyttelijänä uskomattoman hyvä. Hänen kirjoitus tänään, pääsiäispäivän aattona, Hesarissa on siksi se ”uskottavin”. Kyse on siis kirjoittajan kyvystä vaikuttaa tunteisiimme siinä missä näyttelijä roolityössään.
  • Myönnän toki lukevani hyvää tekstiä itsekin, vielä tänäänkin, siitä OPPIAKSENI. Kun vaatimuksena on kirja, jonka tulisi olla proosan ohella välillä myös lyyrinen, se edellyttää silloin minulta täydellistä rauhaa sekä luetun kirjallisuuden vaihtamista proosasta lyyriseen.
  • Romaani kun syö kuin sika. Siksi romaania kirjoittavan on myös välillä sulkeuduttava omaan maailmaansa. Sama pätee mihin tahansa taiteeseen, mutta vielä enemmän tieteeseen. Lisäksi molemmissa on mukana tolkuton määrä toistoja. Loistava tiedemies on ollut jo lapsena pakkoneuroottinen toistaja. Sellainen jaksaa ja osaa toiston taidon.
  • Kirjallisuus, taide, näyttely mutta etenkin tiede ovat muistilajejamme. Hyvä poliitikko on kaikkea tätä. Huono vain osittain ja sinne päin.
  • Tämä on myös se, joka muuttaa tänään meitä ihmisiä. Kaikki me joudumme hetkeksi pysähtymään ja pohtimaan ammattimaisesti OMAA ITSEÄMME ja tutustumaan YKSINÄISYYTEEN. Hyvä johtaja, määrätietoinen ja jämäkkä, on johtamistaidoiltaan hyvä näyttelijä, ihmistuntija, mutta etenkin taiteilija, on työyhteisönsä oivaltava, jossa jokainen suuri asia johtaa samaan lopputulokseen.
  • Tässä ajassa, korona-ajassamme, pääsiäisessä, on ongelmana myöntää kuinka Jumala on ja jos ei olisi niin mitä on? Päädymme aina samoihin kysymyksiin ja yhteen oikeaan vastaukseen. Kaikki ei kohdallamme jatku loputtomiin vai jatkuuko sittenkin?
  • Kristillisyyden ja pääsiäisen sanoma on armo ja anteeksianto. Myös itseään kohtaan ja hyvän johtajan tehtävässä, poliitikkona tai missä tahansa duunissa.

Tänään samme kuulla medioitten toistamana, kuinka tämä aika on samankaltainen kuin 1990-luvun alku tai vuodet 1998-99.

 • Itse seurasin nuo vuodet Oulussa yliopistossa opettajana ja tutkijana mutta samaan aikaan Pohjois-Karjalassa myös Venäjää kiertäen sekä Lounais-Hämeessä kirjoittamaani agropolis strategiaa sitä rakentaen MTT:n (Luke) ja kuntien sekä yrittäjien yhteistyössä. Maaseutu vaati agronetin ja kyvyn ymmärtää mikä on Eurooppa ja sen aluetalous EU:n jäsenenä. Paikalliset poliitikot panivat vastaan ihan vain ilkeyttään ja tuntematta, ymmärtämättä, mistä on kyse. Oman pesän likaamisesta.
 • EU-jäsenyys hankittiin sitten puolivälissä vuosikymmentä. Olimme siihen myös valmiina. Nyt olisi oltava valmis ymmärtämään, mikä ero on elää Helsingissä pandemiaa sairastaen sekä Kiuruvedellä, Ylä-Savossa. Opittava myös häpeämään. Miten tässä nyt näin kävi. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on HUS:n alueella kaksi kertaa enemmän koronaa sairastavia kuin koko muussa maassa yhteensä. Mutta ei kuolleita. Kuolleet ovat Kiuruvedellä. Mutta Savossa ei juurikaan lainkaan sairaita. Hävettääkö?
 • Tätä kun ei pitänyt tapahtua enää modernissa sivistys Suomessa. Missä on Iisalmen ja Ylä-Savon kunnolliset sairaalat ja hengityspotilaan laitteet hoitajineen? Ai Kuopiossa tai Oulussa? Mitä käyttöä niillä on Kiuruvedellä? Ne ovat väärässä paikassa. Hehän tarvitsevat hengityslaitteita Iisalmeen, Kiteelle ja Forssaan. Tontin hinta on siellä euron verran ja asuntona iso omakotitalo, vene järven rannassa. Mitä samalla hinnalla saat Helsingistä? Pienen koirankopin.
 • Meillä on 50 seutukuntaa ja Kitee, Iisalmi, Forssa jne. tarvitsevat oman 300 miljoonaa maksavan sairaalansa. Se on 15 miljardia eli sama summa jota pähkäilemme armeijan käyttöön hävittäjiin.
 • Niilläkö aiotte vanhuksenne hoitaa? Armeijan leluilla? Puolustaa vanhuksia, jotka kaipaavat hengityskoneitaan. Hehän pelastivat aikanaan tämän maan itsenäisyyden ja loivat työllään hyvinvointivaltion, kissojen ja koirien hoitajat eläinlääkäreinämme pääkaupunkiseudulle muuttaen. Nautaa peläten aivan kuten hindut Intiassa. Sikaa kuten toisen uskontokunnan edustajat samassa maassa.
 • Kun minulta kysyttiin vaaleissa vuosia sitten, mitkä ovat kolme asiaa, jotka hoitaisin Forssassa, vastasin 1) sairaala 2) sairaala ja 3) sairaala. Vasta sen jälkeen hupsut lentokentät ja moottoritiet. Mitä te niillä teette maaseudulla? Ne olivat kuitenkin maakunnan ohjelmissa alueen yhteisiä visioita. Uskomatonta. Lentokenttä Humppilaan, kansainvälinen. Hämeenlinnassa nauravat koomiselle talousalueelle hankkeineen.
 • Saatte lisää viruksia, joita ette kykene hoitamaan. Ohi kulkevia rekkoja ja ilmannen pilaajia. Äänivallin rikkovaa meteliä. Silläkö lapsenne ja vanhukset elävät ja leipänsä ansaitsevat? Nyt koronabondeja 30 miljardia, jota ei lasketa lainana.
 • Siitä suoraan 15 miljardia näille seutukunnilla ja niiden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen lopultakin säälliseen modernin yhteiskunnan edellyttämään kuntoon. Olemme tämän heille velkaa. maaseudullemme ja niiden jatkuville uhreille alkaen sodista ja jatkuen autioitumisaaltoihimme 1960-luvulta ja uudelleen 1980-luvulla. Koko ajan maaseutuamme riistettiin kuin kolonialismissa ja siellä populistisesti valehdeltiin.
 • He tämän HUS:in ja metropolimme rakensivat. Se oli VIRHE. Se oli muualta luonnonvara-Suomelta poissa ja nyt maksamme tämän virheen uusmaalaista typeryyttämme.
 • Punavihreä ihminen on nuorena oikeassa ja on kanssani varmaan samaa mieltä kunhan se hänelle kerrotaan. Se kun on ainut tie kohti vihreää ja hyvinvoivaa ekopolis Suomea. Nyt se ei voi näin toteutua jatkaen tuhoisalla maaseudun ympäristön pilaavalla tiellämme. Sehän on ollut pelkän alusmaan riistoa maassa joka on ollut itsekin alusmaa.
 • Ruotsi menee omia menojaan ja on tässäkin valovuoden meitä edellä. Samoin Tanska. Norja on oma lukunsa. Onnea ei mitata vain Helsingistä sitä puntaroiden ja punavihreää Suomea rakentaen. Nyt on aika tehdä täyskäännös ja niiden suomalaisten, jotka ovat riittävän nuoria ollakseen vapaita niistä traumoista, joita nuo maaseudun rankat vuodet heidän vanheimmilleen ja isovanhemmilleen aiheuttivat.
By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts