Dramaattisen kesän satoa

Kohti klusteritaloutta ja -politiikkaa 31.08.2022 Dramaattisen kesän jälkeen moni muistaa vuoden 2018 ja maailman syöksymisen finanssikriisiin. Kun siitä oli toivuttu, syntyi tuntemattoman kulkutaudin aiheuttama koronakriisi ja kohta Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan sekä inflaatio, joka nosti niin elintarvikkeiden ja energian hintaa. Kaiken aikaa taustalla kuitenkin kummitteli globaali ilmastomuutos. Olisi luonnotonta, ellei ihmisten mieli ja psyyke, mielenterveys, alkaisi järkkyä. Tyypillinen esimerkki on energian hinta, sähkölasku, joka on kaukana järjellisestä tasosta. Kun kotitalouksien taloudelliset ongelmat kärjistyvät mielenterveyden ongelmiksi,…
Read More

Mitä kerran on ollut, sitä vastakin on

29.5.2014  / 30.8.2022 Mennyttä kesään on pidetty Euroopan hulluna vuotena ja varmasti syystäkin. Siinä on kuitenkin jotain tuttua ja palataanpa vuoteen 1848. Tuota vuotta, kun pidettiin Euroopan hulluna vuotena ja kirjoitin siitä medioihimme, mm. Turun Sanomiin 29. toukokuuta 2014. Tuokin vuosi 2014 kun oli täynnä eurooppalaista hulluutta. Tosin poikkeuksellista kyvykkyyttäkin. Lainaan kirjoitustani suoraan Turun Sanomista. Itseään kun saa lainata, kertoi aikanaan Jörn Donner edes sitä tekstissään erikseen mainiten. Minusta on kuitenkin hyvä tapa kertoa, kuinka…
Read More

Värikäs väärinkäsitys voi silti olla myös valhe.

29.08.2022 Tiedemiehet ovat tutkineet iät ajat yhdessä tavallisen kansan kanssa taivasta ja antaneet sen tuikkiville tähdille ja tulille nimiäkin. Suomalaiset, toisin kun ruotsalaiset, kutsuvat etäisiä tähtisikermiä ja galakseja linnunradoiksi ei ruotsalaisten tapaan talvikaduksi (vintergatan). Suomalaisilla kun ei ollut vielä tuolloin lyhtyjen valaisemia katuja, joita talvella tuijotella. Lisäksi kielemme nyt oli muutenkin luontoa matkivaa, onomatopoeettista ja vähemmän ihmisen teknologiaan ja innovaatioihin painottuvaa pohdiskelua. Revontulia katsellessaan suomalaiset olivat niin ikään lähempänä luontoa ja komeat talviset kaamosajan valaisevat…
Read More

Maaseudulla innovoidaan – oliko yllätys?

28.08.2022 Innovaatiopolitiikka ja sen rakenteet ovat muuttuneet kuluvan vuosituhannen aikana radikaalisti. Tärkein muuttaja on ollut sähköinen media ja digiaika sekä uudet klusterirakenteet verkostoineen. Me emme edes tiedä missä kaikissa verkostoissa olemme mukana ja miten ne voivat meitä auttaa. Mukana on myös poikki- ja monitieteistä osaamista mutta myös sellaista sosiaalista pääomaa, joka on meille usein vierasta. Niiden avaamiseen vaaditaan välineitä, jotka nekin ovat uuden tekoälyn ja oman myös yritystoimintamme käytettävissä. Vuosi 2022 on ollut dramaattinen ja…
Read More

Luontoyrittäjänä ja tutkijana Suomessa

27.08 2022 Tämä päivä 27. elokuuta on nimetty Suomen luonnon päiväksi. Suomessa moni saa toimeentulonsa yrittäjinä suoraan luonnosta, ja luonnon kierron kautta me kaikki olemme osa tätä samaa ketjua syntymästä hautaan. Suomalaiset osaavat arvostaa luontoa muutenkin kuin viihteenä tai luontoyrittäjien tuotteista nauttien. Ruokaahan me kaikki tarvitsemme ja luonnossa elämme myös metropoliemme kätkössä. On vaikea löytää tuotetta, joka ei olisi jalostettu luonnosta. On vaikea löytää ilmiötä, joka ei olisi tieteen tuotetta ja sovelluksia. On vaikea löytää…
Read More

Mytomania ja eskapsmi – narsismin lähteet

31.11. 2011 – 26.08.2022 Selatessani päivittäin ja vuosittain saamiani tietoja kirjojeni ja artikkeleiden lukijoista kiintoisaa on huomata, kuinka jotkut artikkelit tai niitä lähellä olevat aiheet kiinnostavat muita enemmän. Tuhansien artikkeleiden joukosta löytyy ryhmä tai klusteri, joka käsittelee ylipäätään narratiivista kerrontaa. Se on jopa suosituin ja selittyy sen ulottuvuuksilla faktorianalyysin tulkinnassa ja faktoripisteitä klusteroitaessa, ryhmiteltäessä. Se on samalla alan ammatti-ihmisten suosima ja viittaa etenkin toimittajiin ja tutkijoihin. Oman kotisivustoni käyttäjistä valtaosa on jo hyvin varhain haettu tavalla,…
Read More

Pääministerin postista kirjailijaelämään

25.08.2022 Pääministeri Sanna Marin on joutunut kiripuun virkaan. Jos käsite on sinulle vieras sen voi vaihtaa vaikkapa toimimisena kirveenvartena. Toki käsite voi muuttua tuota nimeä kantavaksi kasviksikin ja sen voi kirjoittaa myös muotoon kiri-puu.  Oleellista on, että pääministeriltä voidaan odottaa ja vaatia hyvin erilaisia ominaisuuksia ja jokainen suomalainen pääministeri on kokenut tehtävän eri tavalla. Ratkaisevaa on se hetki, jolloin tuohon tehtävään on joutunut. Nyt aika on ollut poikkeuksellinen ja odotukset siten ristiriitaisia koskien etenkin mediaa,…
Read More

Presidentillinen puhe diplomatia ja Decamerone

24.08.2022 Kirjoitin eilen diplomatiasta ja kiittelin osaamistamme. Meillä on pitkä ja uskottava tausta sellaiselle myös kansainvälisesti käytetylle maaperälle, jossa kasvatetaan asiansa osaavia diplomaatteja koulukuntineen. Se on myös syy, miksi meitä käytetään usein tehtävissä, jotka edellyttävät tämän taidon hallintaa. Siinä on hivenen samaa kuin urheilussa, jossa pelitapa ja pallon hallinta, kiekon kuljetus tai ralliauton nuotit on osattu hoitaa huolella. Ei ole sattuma, että kilpailija löytyy usein Ranskasta. Presidentti Niinistö piti puheen diplomaateillemme muistuttaen jälleen, kuinka kasakoita…
Read More

Suomalainen diplomatia on maailmalla tunnettua

23.09.2022 Viimeistelen draamakesäksi nimeämäni, toukokuusta syyskuun alkuun jatkuneen kirjani artikkeleiden valintoja. Kevään kääntyminen kesäksi ja nyt syksyksi on ollut railakastamenoa ja tämä on se viitekehys, johon runsas sata artikkelia teksteineen tulisi asemoida. Siinä ei ole pelkästään sotaa, Venäjän sekä Ukrainan aiheuttamaa draamaa, vaan myös pienempiä ja vähemmän traumaattisia mediamaailman kohuja. Suomen pääministeri Marinin illanvietot ovat eräs tällainen samaan viitekehikkoon mahtuva tapahtuma. Samoin suomalaisten poikkeuksellinen menestyminen ympäristössä, jossa ikäiseni penkkiurheilijat kokivat suurimmat elämyksensä sitten Lasse Virenin…
Read More

Kaikki alkaa lukutaidosta ja yhteisestä ymmärryksestä

22.08.2022 Suomalainen yleisurheilu on tehnyt paluun ja syntynyt uudelleen. Näin mediat otsikoivat juuri päättyneitä yleisurheilun EM-kisoja ja menestystämme siellä. Neljä mitalia, joista kaksi kultaista ja liki kymmenen pistesijaa on tämän päivä kilvoittelussa kiitettävä saavutus. Toki joukkue oli suurempi kuin koskaan aiemmin mutta niin pitääkin koulutettaessa nuoria arvokisojen tunnelmaan. Meillä on ymmärretty, miten tärkeää on tukea urheilijan ja hänen valmentajansa välistä yhteistyötä. Paljon on tehty oikein myös naisurheilun eteen sekä fyysisellä että henkisellä tasolla. Onnistuminen huippu-urheilussa…
Read More