Kilpailu kubittien kvanttiherruudesta kovenee

Google ilmoitti saaneensa ns. kvanttiherruuden ja ratkaisseensa kubittien laskennan salaisuuden. Kubittien kohdalla lasketaan rinnakkain tuhansia laskutoimituksia samaan aikaan. Se mullistaisi tietokonelaskennan ja tekoälyn samalla. Siis oman digiaikamme ja sen vaivat myös yksilön ja yhteiskunnan toiminnassa, hybridivaiheessamme ilmastomuutoksen kanssa tuskaillen.

Ongelmat, joita supertietokoneet vatvovat 10 000 vuotta, voidaan hoitaa parissa minuutissa uusilla koneillamme. Tällaiset kvattikoneet mullistaisivat vaikkapa teknoälyn ja kemian, lääketieteen, materiaalien ja salausten kehittelyn, oikeasti siirtyisimme kokonaan uuteen tietokoneittemme aikaan.

Kilpailevat yhtiöt kiistivät heti Googlen uutisen. Goglen kvanttiherruus ei siis ole totta ja uutinen vedettiinkin pian pois (HS 26.9). Sen sijaan toinen uutinen, jossa hollantilaiset tutkijat olivat havainneet rakastuneiden sydänten lyövän samaan tahtiin, on edelleenkin totta ja vanha kansa on sen tiennyt iät ajat. Hesari (26.9) todistaa nämä tiedesivuillaan.

Kahden ihmisen välinen vetovoima ei olekaan treffikumppania haettaessa silmiin tuijottelua, läheisyyttä ja koskettelua, eleitä ja ääniä, tuoksuja ja parfyymejä, matkimista, vaan ihon johtavuutta ja sydämen sykkeitä. Näitä fysiologisia ilmiöitä emme voi mitenkään hallita.

Tulkitsemme toistemme tunteita ja tunnetiloja sattumanvaraisesti ja olemme tässäkin liki sokeita. Jos haaveilet kumppanuudesta, on todennäköistä, että oletat myös kumppanin pitävän sinusta ja pieleen menee. Vastaavuutta ei löydy ellei sydämet lyö samaan tahtiin.

Ruumiin kieli ei sekään ennusta lainkaan sitä, miten paljon ihmiset pitävät oikeasti toisistaan. Silmien liikkeet, katse, kasvojen ilmeet ja nyökkäilyt jne. eivät paljastakaan yhtikäs mitään. Toisin kun luulemme, näillä ei ole mitään tekemistä kahden ihmisen välistä vetovoimaa mitattaessa.

Mitä tekemistä kvanttikoneilla ja kubittien laskennalla, uusilla teknoälyn laitteillamme on Yhdysvaltain tai brittien sisäiseen valtataisteluun sekä Johnsonin tai Trumpin tulevaisuuteen? Erittäin paljon.

Kaksipuoluemaissa, jollaiseksi Suomikin on hiljalleen siirtymässä, monimutkaiset tyytymättömyyttä aiheuttavat ilmiöt ovat kuin sydämen lyöntejämme. Moni kokee suhteellisen asemansa yhteiskunnassa heikentyneen ja hakee syntipukkeja sydämen ääntä kuulematta.

Muutokset eivät ole kohdelleet ihmisiä tasavertaisesti. Osalle vaikeudet ovat hyvinkin konkreettisia. On siis haettavat syntipukkeja, piittaamatonta eliittiä, maahanmuuttajia, naapurivaltioita, Brysselin byrokratiaa jne. Osin osutaan oikeaan, mutta yhtä usein myös väärään. Kansa jakautuu siis kahtia.

Molemmat ovat oikeassa ja väärässä samaan aikaan mutta yhteiskunnallinen ilmasto ja ruumiin kieli pettää. Sydämet eivät lyö samaan tahtiin vaikka samaan puolueeseen kuulutaankin. Media yhteiskunnallisen ilmaston, digiaikamme tuotteena, mittaajana, on sattumanvarainen ja jakautuu sekin kahtia.

Näin saatu tieto on tahtomattamme väärää, vaikka julistamme sen oikeaksi. Näin tätä aika hyväksi käyttäville Johnsonin ja Trumpin kaltaisille avautuu tie vallan huipulle. Vielä hetki takaperin se ei ollut mitenkään mahdollista. Eivät he siihen itsekään uskoneet. Se tuli heille yllätyksenä.

Näin kävi myös toisen maailmansodan aattona ja vaikkapa oman sisällissotamme aikana. Puheet olivat johtajilla särmikkäitä eikä sääntöjä tarvinnut noudattaa kirjaimellisesti. Historiakin kirjattiin voittajan toimesta. Tähän sokeuteen kuuluu juuri yhteiskunnallisena ilmiönämme pysyvä sokeutuminen. Kumpikin osapuoli uskoo omaan totuuteensa loppuun saakka. Silloinkin, kun sydämet yli rajojen lyövät samaan tahtiin. Kun sitä kuunneltiin, Suomi toipui sodistaan nopeasti ja sisällisotamme oli turha ja traumaattinen kokemus. Näin sen britit ovat kuvanneetkin omassa tulkinnassaan.

Kvanttitietokoneet ja kubittien laskenta olisi osoittanut, ettei tällaista jakolinjaa ole olemassakaan tai se oli virheellinen tulkintanamme. Köyhiä ihmisiä oli rintaman molemmilla puolilla, jopa samasta perheestä lähteneitäkin. Kohta tämän laskentaan ei vaadita enää 10 000 vuotta vaan muutama minuutti riittää kun maltamme odottaa kvanttikoneitten valmistumista.

Se tulee korvaamaan vanhan digiaikaisen teknologiamme ja tekoälyn, joka on ollut liian hidas ja kömpelö myös tieteen käytössä, ei vain medioittemme tulkintana ja poliitikkassamme. Se, ettemme kykene vielä nyt laskemaan useita kubitteja rinnakkain, johtuu vaikkapa hyvin pienistäkin ja koko ajan muuttuvista lämpötilaeroistamme. Uusissa kvanttitietokoneissamme kubitit jäädytetään yleensä alle 272 asteen pakkaseen. Näin kylmässä lämpö, ilmastomuutos sekä sen oikut, häiritsee laskentaa enää vain vähän.

Tämä sama koskee koko luontoamme. Sen kykyä käyttää kubittien salaisuuksia ja vain jatkuva merten ja ilmakehän lämmön muutokset häiritsee sen toimintaa. Vai miten luulet lintujen kykenevän suunnistamaan muutaman kuukauden ikäisenä maailman laidalta toiselle ja palaavan seuraavan keväänä täsmälleen oikean puun oksalle tai olemattoman lampareen rannalle.

Siellä hallitaan luonnollisesti luonnon lait ja kubitit ovat järjestyksessä. Mieti tätä ennen kuin alat ryntäillä omien aistiesi ja järkesi, tietokoneen ohjailemana vaaleihin, tai tekemään uusia typeryyksiä, olettaen olevasi oikeassa ja paljastaen typeryytesi Forssan Lehteen ja Helsingin Sanomiin, sosiaalisen median sivuillekin. Kubittien laskenta kun osoittaa sinun olevan todennäköisemmin väärässä myös puolisoasi valitessasi. Ellei sitten sydämet lyö samaan tahtiin, tietämättäsi.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts