Mihin katosi kestävä kehitys ja sen indikaattorit maaseudultamme?

Olin näitä indikaattoreita kehittelemässä vuosituhannen vaihtuessa MTT:n labroissa ja pääsimme tässä työssä todella pitkälle. Juuri nyt sillä työllä olisi globaalia kysyntää. Julkaisimme myös loppuraportin johdollani ”SUSAGRI: Maataloutta luonnon ja ihmisen ehdoilla.” Raporttimme, Euroopan unionon Life ohjelman rahoittamana, esittelee kestävyyden rakennepuut, 1) Ekologisen, 2) taloudellisen ja 3) sosiaalisen kestävyyden, 4) kestävyyden indikaattoreiden muodostumisen, 5) ravinnetaseen, 6) materiaalivirrat, 7) globaalin kokonaiskäytön virrat, 8) elinkaarimallin, 9) maiseman maatalouden kuvastajana, 10) maaseudun rakentamassa koko yhteiskunnan hyvinvointiamme, 11) ympäristön, kulttuurin ja yhteistyön maaseudun elinvoimanamme, 12) maatalouden ympäristöpolitiikan kehityksen Suomessa, 13) maatalouden ympäristöntukiohjelmat, 14) maatalouspoliittiset ratkaisut ja niiden vaikutuksen yhteiskuntaamme, 15) Elonkierron rakentamisen Jokioisiin ja 16) käytännön yhteistyön Loimijokilaaksossa, 17) Nuorten mielikuvan kestävästä maataloudesta, 18) maatalouden luonnon ja ihmisen ehdoilla sekä lopuksi SANOISTA TEKOIHIN eli 19) indikaattorit kaikkien käyttöön.

Mukana tuossa ohjelmassa oli runsas kolmekymmentä tutkijaa, valtaosa tohtoritasoisia sekä heidän verkostonsa omiin laitoksiinsa ja osaamisympäristöön. Vedin projektipäällikkönä ohjelmaa ja sen tuotteita näkee toki joka puolella tänään. Myös poliittista keskustelua, jossa Suomi ja alan tutkimus oli KÄRJESSÄ vuosituhannen vaihtuessa. Törmään päivittäin sen tuotteisiin meillä ja maailmalla. Poliittinen keskustelu ei vaan saavuta sitä tasoa, jolla olimme jo vuosituhannen vaihtuessa. Takana on jopa menetetty vuosikymmen.

Olisiko palattava nyt takaisin tuohon raporttiimme mutta tämän ajan antamilla ehdoilla ja mahdollisuuksilla. Entäpä jos ottaisimme sen maaseudun ja maatalouden, luonnonvarojemme rungoksi seuraavan hallituksen ohjelmaan, ellei nykinen siihen vielä ehdi mukaan. Päätöshän on poliittinen ja sen tulisi sitoa tulevaa hallitustammekin. Nykyinen ei siihen oikein enää ehdi. Pandemia vei sen voimat muutenkin sisäisen riitelyn rinnalla. Kysehän on KOKO hallituksen ohjelmasta. Ei yhden puolueen tavasta pyrkiä profiloitumaan näin mittavan tehtävän hoitajana.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts