Oikein hyvää Matin päivää

Matti on seitsemän muuta miestä, on väkevä Matti ja Mattijahu, Jumalan lahja ja shakin Matti, Matteuksen evankeliumi ja evankelistan tapa lopettaa shakkipeli mattiin, maailmanloppuun ja sen kuvaamiseen. Kaiken tämän ja paljon muuta tuntee myös Putin ja venäläiset.

Matti tarkoittaa shakissa ja sen sodassa pelin loppua ja samalla Raamatusta lainaten samaa asiaa myös venäläisille. Mattijahu alkuperäisenä nimenä tarkoitti hepreasta Jumalan lahjaa ja Suomessakin miehen yleisnimeä. Matti oli seitsemän muuta miestä ja muistona tuosta taustasta on säilynyt edelleen sekä kevät-Matti että syys-Matti. Kaksi nimipäivää joista ennustaa tulevaa.

Venäläiset rakastavat shakkia ja ovat sen pelaajina maailman parhaita. Niinpä myös hyökkäys Ukrainaan oli käynnistettävä juuri helmikuun 24.päivänä. Shakin matti tarkoittaa pelin loppumista. Sekin tulee etenkin saksankielisestä Raamatun käännöksestä. Sieltä suomalaisetkin Agricolan johdolla Raamattuaan käänsivät ja Aleksis Kiven veljekset oppivat kovapäisimmästä alkaen, nuorin oli fiksuin ja vanhin toki kovapäisin. Voimalla seitsemän miehen poltettiin talo ja juostiin alastomina pakkasessa.

Putin pesidenttinä ja maailman rauhan rikkojana on harvinaisen sidottu ikivanhaan historiaan ja sen käänteisiin. Hänet saattoi hyvinkin tavata Turun lisäksi vaikkapa luostarilaitoksesta ja myös Valamosta. Luostarilaitoksen lampuotina, aikanaan sinne veronsa maksaneena, pidän hänen tapaansa toimia juuri nyt 24.2. Matin päivänä hyvinkin odotettuna hetkenä sekä odotetulla tavalla.

Ei hän olympairauhaakaan halunnut rikkoa kun kisat nyt järjestettiin Kiinassa, josta hän voi odottaa myös tukeakin. Toinen samanlainen kansa ja täynnä ikivanhoja uskomuksia. Venäläiset ovat poikkeuksellisen taikauskoisia ja muistuttavat siinä oman aikamme niitä kertojia ja ikivanhoja loitsujen lukijoita, joita Venäjällä tapaa enemmän kuin missään muussa kulttuurissa Kiinan lisäksi. Japani on niistä jo luopumassa.

Siinä läntinen kulttuuri haastetaan ja etenkin oman kulttuurin loukkaajat ja pilkkaajat samalla. Sotakin on pyhä asia ja sen onnistuminen edellyttää rituaaleja, joista venäläisyys tunnetaan siinä missä vaikkapa juutalaisuus tai mikä tahansa syvästi tapakulttuuriin liittyvä toiminta ja uskomukset, taikauskoksi meillä aikanaan kutsuttu kummajainen, pakanakansan taikuudet. Taustalla geneettinen muisti ja sen omituisuudet modernin digimaailman hämmentäjinämme. Usein vielä nytkin aikuisille tarkoitetut sadut Hollywood tuotteina.

Sota kun on ollut aina täynnä mytologiaa ja sellaisia rituaaleja, joista omat sotamme eivät aina piittaa rahtuakaan mutta ovat täynnnä sen logiikkaa, mytologiaa. On hyvä muistaa Putinin taustat ja hänen tapansa käydä näitä pyhiä sotia sekä keskittää nyt voimansa juuri venäläisille niin tärkeään Ukrainaan ja sen liittämiseen osana ikivahaa hiostoriallista tarustoamme.

Kirjoitin eilen näistä ja etenkin lapsille terkoitetuista venäläisistä saduistamme. Ne kun avaavat venäläisten tuntoja paljon paremmin ja jo varhaisessa lapsuudessa hankittuina kuin aikuisille tarkoitetut klassikot sati oman aikamme tiede. Näin on myös Suomessa ja lukien Aku Ankkaa ja amerikkalaista viihdettä, Hollywood elämää.

Meillä kun on myös geneettinen muisti ja ennen kielemme syntyä käytetty tapa tallentaa etenkin kiinalaisille tuttua kulttuurista ja sosiaalista muistia ja pääomaa. Putin käytti tätä käsitteistöä mm. kuvatessaan Pohjois-Koreaa ja heidän tapaansa selvitä sodistaan ja sorrosta vaikka heinää syöden. Näin sanoessaan hän tarkoitti omaa kokemustaan ja elämäänsä pitkän pöytänsä ääressä ikääntyen ja samalla myös dementoituenkin. Yksinäisyys ja ikä ovat vaikea yhdistelmä etenkin nyt pandemian raivotessa vuosikaudet ja eristäen vanhukset.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts