Media-ajan populistista vallankäyttöä

Hesaria kiinnostaa perussuomalaisten johtajavalinta kesällä 2017. Hyvä niin. Nyt on menty Timo Soinin pään sisälle arvailemaan, mitä hän pohtii tulevista vaaleista ja omasta jatkamisestaan sekä puolueen tulevaisuudesta. Kirjoitus on odotettu, kaikki on entuudestaan jo sanottua, mutta yksi puute on mukana ja sen mukana kaikki muukin. Toimittajalla kun ei ole kokemusta, millaista on olla suuren idean ja puolueen isänä ja onko tällaisen ilmiön takana tavallisen tallaajan aivoitukset.

Mieleen tulee elokuva, jossa ihmiset sukeltelevat näyttelijä John Malkovichin päähän päätyen lopulta kuperkeikkaa moottoritien pientareelle. Näin käy tässäkin viihteellisessä pohdinnassa, jossa väliin tulevia muuttujia on varmasti muitakin kuin lehden toimittajan narratiiviseen kerrontaan valitut. Niitä on varmasti määrätön määrä ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Timo Soini ymmärtää tämän ja tekee puoluejohtajan työtä täysillä, erehtymättä puolitehoiseen pelinrakenteluun sen tärkeimmällä hetkellä ja valtionjohtajapuolueena hallitusta koossa pitävänä voimana. Sama pätee varmasti myös puheenjohtaja kandidaatteihin. Kukaan heistä ei sorru mediapeliin ja puolitehoiseen puuhasteluun, hallituksen työn vaikeuttamiseen, saati demareitten tapaiseen ruusujen sotaan.

Sama pätee populisti poliitikko Donald Trumpin tapaan heittää medialle päivittäin luita koluttavaksi saadakseen itselleen työrauhan mutta samalla jatkuvaa näkyvyyttä. Eilen laskettiin vieraiden määrää presidentti Obaman ja Trumpin juhlallisissa virkaanastujais seremonioissa, tänään vuorossa ovat tempaukset, jotka liittyivät Meksikon rajalle rakennettavan muurin jälkeen lentokentillä havaittuun muuriin. Näitä medioille tarkoitettuja puruluita tulee jatkossa populistiseen hallintotapaan muitakin.

Järkevä media tai valtiomies ei niihin vastaa millään tavalla. Ilmiö on ikivanha ja sen käyttäjänä Trump on alansa mestari ja hankki siten myös presidentin viran itselleen ja samalla puolueelleen. Jatkossa vain vaaditaan suuria valtiomiestekoja ja myös ne Trump hallitsee, ainakin jos hän aikoo jäädä merkittävänä presidenttinä Yhdysvaltain historiaan. Siihen hän varmasti pyrkii.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts