Uuden maailmanjärjestyksen toteuttajat

Päivän pääuutiset löytyvät maapallon ilmastomuutoksen dramaattisesta jatkumisesta myös vuoden 2016 aikana. Erot maapallon eri osien välillä ovat nekin olleet suuria. Eurooppa lämpeni sekin mutta maltillisemmin kuin vaikkapa Alaska, valtaosa Afrikkaa, Indonesian merialueet monine trooppisine myrskyineen.

Tutuksi tuli myös metaanin lisääntyminen ilmakehässä. Metaania vapautuu montaakin kautta ja se on hiilidioksidia oleellisesti pahempi uhka myös muutoksen nopeuttajana. Metaania vapautuu niin Siperia roudasta vapautuvilta soilta ja merestä, lisääntyvien nautaeläinten määristä, tavastamme käyttää aiemmin vaikeasti käytettäviä fossiilisia polttoaineitamme jne. jne. Jokainen vuosi rikkoo edellisen vuoden lämpöennätykset. Vauhti on kiihtyvä ja noidankehämäinen kierre.

Arktisen alueen kahdeksan maan kokoontumiset ovat nyt erityisen tärkeitä koko globaalia maailmaa ajatellen. Suomi on nyt sen puheenjohtajamaa. Meillä on arktista osaamista, teknologiaa ja taloutta, sosiaalista pääomaa ja innovaatiota. Se on meidän uusi ja vanha Nokiamme. Sitä on nyt osattava hyödyntää. Sekä koillis- että luoteisväylillä, Jäämerentien politiikassamme.

Arktinen Babylon etenee nyt monella suunnalla eikä vähiten poliittisen kentän levottomuutena ja epävarmuuden lisääntymisenä. Kirjaani luetaan nyt enemmän kuin vuosikymmen takaperin. Joka päivä. Lukijat ovat olleet aluksi Kalifornian ja Brysselin, Moskovan ja Pietarin yliopistoalueiden akateemikkoja ja nuoret hakkerit avasivat kirjani jopa salasanan takaa, kuten oli tarkoitettukin. Ei nyt enää. Kohta jälkiomaksujatkin osaavat ja ymmärtävät lukea Trumpin tviitit. Se vei aikaa vuosikymmenen. Trump kommunikoi kymmenen vuotiaan poikansa kanssa. Niin minäkin mutta vain viisi vuotta aiemmin.

Toinen pääuutinen kun liittyy tähän muuttuvaan maailmantalouden geopoliittiseen tasapainoon. Oma taloutemme ja turvallisuutemme on nyt kytköksissä sekin muuttuvaan toimintaympäristöön, jossa passiivisuus ja hidas reagointikyky on kehnoin mahdollinen toimintamallinamme.

Pragmaatikko hyväksyy väistämättömän, ei jää märehtimään medialle heitettyjä populistien puruluita, vaan toimii reaaliaikaisen maailman pelisäännöillä ja huomaten uudet tekniset, taloudelliset ja kulttuuriset rajutkin muutokset, mutta myös visioiden mallit, joiden toteutuminen on todennäköisintä, ei vain toivottavaa ja vedoten ihmisten tunteisiin ja alkaen manipuloida medioissamme. Se on jälkiomaksujien pulinaa ja tahallista harhautusta.

Trumpin ja Putinin kaltaiset vallankäyttäjät ja heitä äänestäneet eivät ole enää manipuloitavissa. Se aika oli ja meni. Trumpin tekemien päätösten kirjaaminen olisi tullut tehdä ennen vaaleja ja varautua äkillisiin muutoksiin silloin.

Nyt olemme taas kerran askeleen tai kaksi myöhässä hankkiessamme voittaja vaikkapa osakesijoittajina. He voittivat valtavasti jotka uskoivat Trumpin voittoon ja sen tuomaan osakkeiden hinnan nousuun Nokiaakin suurempana loikkana.

Trump oli heille oman aikamme sosiaalisen innovaation kulttuurinen ja poliittinen Nokia johon myös panostettiin. Onnea voittajille. Olitko mukana vai luotitko mediamylläkkään? Huijattiinko sinua uuden maailman mallin edetessä. Ettei vaan olisi huijattu?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts