A mari usque ad mare – Mereltä merelle

Turkkilainen sauna

A mari usque ad mare on Kanadan itselleen omaksuma motto. Idässä avautuu Atlanti, pohjoisessa Jäämeri, lännessä Tyyni valtameri. Puuttui vain, että myös etelässä avautuisi meri ja myös Jäämeren jäät olisivat kadonneet, vihreäksi saareksi kutsuttu Grönlanti olisi häipynyt kartalta tanskalaisilta samaan hyiseen syleilyyn jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja Trumpin harmiksi. Hänhän olisi tarjoutunut ostamaan sen tanskalaisilta.  

Tosin Tanska olisi jäänyt veden alle jo paljon ennen kuin viimeinenkin jää olisi sulanut Grönlannista. Donald Trump ei tarjoaisi siitä dollareitaan eikä olisi tekemässä diilejään säilyttääkseen Telluksen leikkipaikkanaan golfia pelaillen. Epämiellyttävä totuus esiteltiin niissä Yhdysvaltain presidentin vaaleissa, joissa voittaja peräytyi kisasta ja alkoi saarnata ihmiskunnan kohtalosta, arktisesta Babyloniastamme. Nuorimmat ministereistämme eivät tietenkään muista, kuka tämä Yhdysvaltain silloinen presidenttiehdokas mahtoi olla.

Ajanlaskumme on muuttunut. Nyt lasketaan aikaa päivissä ennen ja jälkeen Ukrainan sodan. Mitä se kertoo ajastamme? Elikö Eurooppa aseineen liian kauan ilman omaa sotaansa? Miksi Saksan liberaalit vihreät kaipasivat ensimmäisenä raskaita aseita Ukrainaan? Koska meillä sodat ovat päättyneet onnellisesti ja aseilla ne ratkoen?  Se joka miekkaan tarttuu, se miekkaan myös hukkuu. Nyt olemme hukkumassa jäiseen meriveteen.

Miksi aseista kieltäytynyt kirjailija Jari Tervo kertoo, kuinka hän on muuttanut arvojaan ja asenteitaan hänkin. Mikä muutti saksalaisten asenteet ja miksi suomalaisten kohdalla liittyminen Natoon tuli niin vikkelään? Nyt sitten odotellaan, millaista peliä meillä pelataan, ja onko ruotsalaisilla parempaa pelionnea kuin meillä?

Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Sodan eskaloituminen voidaan estää lisäämällä miehiä ja heidän aseitaan rintamalle. Putin ja venäläiset tietävät nyt olevansa ansassa, josta ulospääsy on mahdollista vain yhtä tietä. Totuudella on monet kasvot, valheella vain yhdet. Ja ne Putin mytomaanikkona on varmasti paljastanut kaikkien nähtäväksi. Vain erilaiset eskapistiset liikkeet ja kiertelyt ovat jäljellä putinismin tuotteina, kuten saattoi jo arvatakin. Historia siellä toistaa itseään.

Ydinaseet ja itsemurha ei ole se ratkaisu edes mytomaanikon, valheisiin tukeutuvan, aivoja käyttävälle. Sen sijaan eskapistisiin liikkeisiin ajautuvalle tällainen sota on kestämätön. Se on tämän sodan ja putinismin heikoin lenkki. Kaikki riippuvuus on pahasta, olkoon huume alkoholia, morfiinia tai idealismia. Kun en koe olevani idealisti, en tiedä minne olen matkalla, mutta matkalla olen ja kirjaan muiden omituisia aatteita. Latinankieliset ovat niistä vanhimpia. Tiede on erikseen.

Kirjani otsikko: ”Teesi, antiteesi, synteesi – Mytomania, eskapismi, putinismi” saa lisää tukea koko ajan muuttuvassa, myös Suomen ja Ruotsin taipaleessa juuri julkaistussa kirjassani ”Arctic Baylon III – Karhu turkissa Nato narikassa.”

Nämä otsikot putinistit ymmärtävät liiankin hyvin. Turkin ja Unkarin mytomaaniset tahot oivaltavat hekin, miten eskapistiset alkavat käyttäytyä lähiympäristössä levottomasti ennen vaaleja. Olivat vaalit sitten Turkissa tai Suomessa. Molemmissa tapauksissa viestit on tarkoitettu omille äänestäjille ja Erdoganin kohdalla suomalaisten äänestäjien ja poliitikkojen on syytä pitää pää kylmänä ja varoa joutumasta pelipalloksi mytomaanikkojen pelikentällä.  

Arctic Babylon on käsitteenä vielä ikävämpi kuin ydinaseet. Jäämereltä tuleva kauhu on todellinen. Luonnonvoimille emme voi mitään. Omat elämän viisaudet ja latinankieliset sananlaskut eivät ole sitä ennen kokeneet. Ihmisen katoamista lajina Tellukselta. Suomalaiset ovat hekin kääntäneet katseensa sellaiseen talouteen ja energiaan, joka ei pilaa mahdollisuuksiamme säilyä lajina. Tässä suomalaiset ovat olleet ennenkin sillanrakentajia mutta jääneet yksin. 

Tähän tehtävään tahtoo väsyä ja myös väsynyt hakee lopulta riitaa. ”A lasso rixa quaeritur.” Etenkin hetkellä, jolloin arpa on heitetty. ”Alea iacta est.” Aletaan hullutella juuri hetkellä, jolloin voitto vaatisi vaivannäköä. (”Amat victoria curam.”) Presidenttimme Martti Ahtisaari tunsi tämän pelin ja osasi odottaa oikeita hetkiä rauhanneuvottelijana. Siitä hän sai palkaksi Nobelinsa.

Syytelemällä ei tehtyä saa tekemättömäksi, eikä ketään voi velvoittaa mahdottomaan (”Accusandro fiere infectum non potest” – ”Ad impossibilia nemo tenetur.”). Sen sijaan, kun olet lopulta päättänyt tehdä jotain, tee se myös nopeasti, älä jää viivyttelemään. Oikea hetki ratkaisee, onnistutko. (Age se quid agis).

Jos sinulla on taipumusta päihteitten käyttöön, muista kuinka alkoholi palaa, mutta tavalla, joka sammuttaa hitaasti mutta varmasti aiemmat vähäisetkin lahjasi. Muista myös, kuinka harva alkoholisti pitää alkoholistista, joka juo yhtä paljon kuin hän itse.

Vain Martti Lutherilla oli vara sanoa, kuinka mies, joka ei naisia, viiniä ja laulua rakasta, on koko ikänsä typerys.  Tämä viisaus ja moni muu luterilaisuuden sisältämä teki meistä suomalaisista todella fiksuja. Siinä täydellä vatsalla istui iloinen pää, lainaten ruotsalaista sananlaskua. Sen pään kanssa kuljemme nyt käsi kädessä turkkilaiseen saunaan.  Vain sellainen omatunto on puhdas, jota ei ole koskaan käytetty. Ainakaan tukkilaisessa saunassa.  

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts