Debatti Facebookissa – Tempora aspera vivimus, amice bone

Debatti Facebookissa

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Tempora aspera vivimus, amice bone.

05.04.2023

Samaan aikaan, kun maamme liittyi juhlavin menoin ja lipun nostoin Naton nyt viralliseksi jäseneksi, Suomessa käytiin toki ensisijaisesti keskustelua vaaliemme tuloksesta ja hallituksen muodostajan tehtävästä. Vaalit kun toivat poikkeuksellisen tuloksen ja tuloksen analysointi käynnistyi välittömästi. Samoin tulevan hallituksen kokoonpanosta ja tehtävistä. Samalla pohdinta äänestyskäyttäytymisemme muuttumisesta taktiseksi laskelmoinniksi yleistyi sekin. Etenkin vasemmalla keskittäminen yhdelle puolueelle tuli osaksi tätä keskusteluamme ja selitti puolueiden väliset erot hallituspuolueinamme.

Vastaan päivittäin lukuisiin keskusteluihin ja seuraan etenkin yli vuosikymmenen käytössäni ollutta, täyden viidentuhannen Fb-kaverini mielipiteitä, rinnan muiden medioittemme kanssa. Alkujaan hankin itselleni jo hyvin varhain runsaat 2000 Fb kaveria testatakseni heillä satunnaisotannalla ja robotiikalla päivittäisiä uutisiamme. Siis normaalin tutkimustyön tapaan mielipiteitten hajontaa hakien. Lämmin kiitos heille ja samalla tekoälyn kehittelijöillemme. Poikkitieteisenä ilmiö oli ja on edelleen kenen tahansa käytettävissä.

Sosiaalisen median alustat ovat toki sen jälkeen lisääntyneet ja mukana on kokonaan Fb:n rakenteesta poikkeavia ja samalla myös robotiikkaa ja tekoälyä lähestyviä rakenteitakin. Elon Musk miljardöörinä on tätä kauhistellut ja hakenut keinoja jarruttaa tieteen ja sen sovellusten jarrumiehen paikkaa.  Olemme menossa vinhaa vauhtia uuteen vaiheeseen, jossa mukana on kasvava määrä tiedettä ja sen uusimpia sovelluksia. Kyseessä ei ole toki ihmisen ulkopuolinen voima vaan kaiken aikaa omassa käytössämme oleva ja ihmisen itsensä käyttämä ja rakentama äly ja sen jatke. Ei sen ihmeellisempää.

Heti vaalien jälkeen kävin lyhyen keskustelu veljeni Karin kanssa, jonka poimin muutaman minuutin mittaisena debattinamme.

Ennen tuota debattia kävimme lyhyen keskustelun vaaleista yleensä ja perheittemme kuulumisista. Tämän osan olen leikannut pois keskustelustamme. Käyn päivittäin kymmenittäin vastaavanlaisia keskusteluja. Vielä vuosikymmen sitten se ei ollut mahdollista. Ei myöskään kykymme tehdä kirjoja ja lukea niitä ilmaiseksi netistä. Lukutaitoa toki vaaditaan mutta kielitaidon hoitavat koneet.

Tässä lyhyt, muutaman minuutin keskustelumme. Puhelimessa se olisi jäänyt kokonaan erilaiseksi kuin käyttäen välineenä kirjoittamista. Tähän ei ole riittävästi kiinnitetty huomioita. Kyky kirjoittaa lyhyesti ja tiivistäen ajatuksensa on kokonaan uusi vaihe sosiaalisen median lahjana ja vaatimuksena samalla. Tuota keskustelua kykeni seuraamaan 5000 kaveriani samalla. Seurasivatko, oli heidän oma valintansa.

Elämme suurten valintojen aikaa siinä, miten aikamme käytämme. Luentojani seurasi yliopistolla muutama kymmenen oppilasta, tänään halutessaan miljoonat. Cluster art sivutonani syntyi tästä lähtökohdasta ja tarpeesta, oman aikamme teknologiasta. Agronet aikanaan jopa ennen internettiä agropolis strategian tuotteena (Agropolis Strategy). Ei sitä kauhisteltu, päinvastoin. Tässä tuo lyhyt keskustelu kenen tahansa seuratessa. Se on sosiaalisen median taloutta ja strategiaa samalla (Social media economy and strategy). Moni on nämä kirjat lukenut aikanaan internetistä ja ilmaiseksi. Joku jopa tenttinytkin.

Kari Luostarinen

Jotkut pitävät itseään täydellisinä, mutta vain siksi, että he vaativat vähemmän itseltään; Ajattelemme harvoin sitä mitä meillä on, mutta aina sitä, mitä meillä ei ole; Köyhyys ei johdu rikkauksien vähenemisestä, vaan toiveiden lisääntymisestä; Lupaus on velkaakin pahempi; Onni on epäonnen hiljainen ystävä.

Matti Luostarinen

Tyytymättömyys todellakin kasvaa lähestyttäessä vauraan kaupungin ydinalueita ja koulutettuja kansalaisiamme. Ja päinvastoin. Tyytyväisin suomalainen löytyy syrjäisen maaseutualueen syrjäisimmästä torpasta. Asenteitaan ja arvojaan voi muuttaa ja niin saamme myös vaaleissamme vinoja vastausjakaumia. Ihminen on tyytymätön vain silloin, kun hänellä on siihen varaa. Tämä näkyy tänään puolueitten kannatuksessa. Karttoja on syytä lukea pohtien myös taktista äänestämistä. Eivät suomalaiset tyhmiä ole. Demareitten voitto ja muun vasemmiston tappio selittyy myös taktisella äänestämisellä.

Kari Luostarinen

Tiedon lisääntyminen on tuonut mukanaan ilmiön, joka lisää tyytymättömyyttä. Tieto tuo tuskaa.

Matti Luostarinen

Kognitiivinen dissonanssi ja balanssiteoriat toimivat myös vaaleja tulkiten. Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista. Tyytymättömyys kasvaa silloin, kun siihen on varaa. Asenteitaan on muutettava silloin, kun parempaa ei ole tiedossa. Poliitikon on oltava osa tätä todellisuutta puolueineen. Pohjoisin Lappi ja syrjäisin maaseutu ovat muuttumassa. Se näkyy etenkin entisen maalaisliiton kohdalla ja nyt perussuomalaisten kyvyssä ottaa paikkansa uuden robotiikan ja tekoälyn Suomessa. Siihen ei rahaa tarvittu. Osaamista senkin edestä. Kun alat juhlia voittoasi olet jo hävinnyt.

Kari Luostarinen

Kansallisella politiikalla on yliarvostettu rooli. Suuri osa velvoitteista tulee muualta kuten Brysselistä ja jatkossa myös Natosta. Yritykset tekevät loppujen lopuksi kaiken itsenäisesti ja vapaasti ja onneksi niin. Yritykset tuottavat työn ja vaurauden. Markkinavoimat säätelevät kysyntää ja liitot palkkoja. Politiikalla päätetään julkisista hankkeista ja palveluista käyttäen niihin säästettyjä veroja. Kun tässä tulojen ja menojen tasapainottelussa epäonnistutaan, on säätöä tarkastettava varoen vähäosaisi, niin ihmisinä kuin alueinakin.

Lapissa ja monin paikoin muuallakin syrjäseuduilla yhteiskunnan säätelymekanismit eivät ole edistäneet alueellisia mahdollisuuksia, kuten puhtaan luonnon, osaamisen ja energian hyödyntämistä. Suunta saattaisi muuttua, jos alueet ottaisivat itse ohjat käsiinsä, sen sijaan että odottavat väen vähenemiseen ja ikääntymiseen lääkkeitä etelän uusista hallituskuvioista. ”Victoria requirit munus. Victoria requirit munus conat. Noli manerein igni cubare” Menestys vaatii sitoutumista ja ponnistelua. Älä jää tuleen makaamaan.

Matti Luostarinen

Totta, ei saa jäädä tuleen makaamaan. Mennäänpäs pojat yli niin että heilahtaa… Kun teet jotain, tee se hyvin ja nopeasti. Age si quid agis. Odota kuitenkin samalla samaa itsellesi, mitä teet toiselle. Ad alio expectes, alteri quod faceris. Syyttelemällä ei tehtyä saa tekemättömäksi. Accusando fieri infectum non potest.

Ja rakkaus voittaa lopulta kaiken. Amor vincit omia. Jotain tuon suuntaista taisi lukea Iisalmen lyseon sisäänkäynnin komeassa portaikossa. Laulua kuuroille korville. Ad surdas aures canere. Keppi sen todisti ja vaivaa vaati voitto. Argumentum baculinum – Amat victoria curam. Oppi toi lopulta vaikeudet ja tieto lisäsi tuskaa. Difficultatem facit doctrina.

Lopulta päädyttiin vaaleihin, jossa elimme kaikkien sotaa kaikkia vastaan. Bellum omnium contra omnes. Kaikesta tästä huolimatta, niin kauan kuin hengitän, toivon. Dum spiro, spero. Tietäen, kuinka tyhjästä ei synny mitään. Ex nihilo nihil fit. Tai että loppu työn kruunaa. Finis coronat opus.

Ihminen on ihmiselle susi ja kuitenkin oikeudenmukaisuuden perusta on luottamus ja ihminen itselleen ankarin tuomari. Homo hominis lupus est – Fundamentum est iustitiae fides – Homi sibi judex durissimus. Kunnia kuitenkin voitetuille, nerous on lahja ja oppiminen ilo. Gloris victis – Ingenium munus, discere gaudium! Satamassa odottaa vasikka. In porto perse vitulus est. Huumorin kukka on sitenkin se kaunein kukka. Jopa latinankielisissä sananlaskuissa.

Kari Luostarinen

Odotetaankohan Orpolta kohtuuttomia. Vaaditaanko nyt jo liikoja, kun kerran kanveesiin lyötyjä pitäisi virvoitella takaisin kehään. Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. ”Insipiens esto, cum tempus postulat res. Stultitiam simulare loco prudentia summa est” Esitä pölkkypäätä, jos asia ja tilanne niin vaativat. On suurta viisautta teeskennellä typerää tarvittaessa.

Matti Luostarinen

Kun vaaleissa käynnistetään, uusien ehdokkaiden eväillä, maailmamme parantamista, syntyy vaikutelma; ”Kerralla kuntoon” edustajistamme. ”Illico perfectum”. Jos ihminen on ihmiselle susi vaalien kiihkossa, on hän onneksi myös itselleen ankarin tuomari. (Homo homini lupus est – Homo sibi judex durissimus).

Neljän vuoden vaalikausi ja Menetetty vuosikymmen sekä Hybridiyhteiskunnan kouristelu kirjoinani (sekä juhlakirja, kooten sen sadasta kirjastani, artikkeli artikkelilta sata vuotta täyttävälle Suomelle vuonna 2017/ Finland’s big year 2017 – Suomi 100) opetti minulle, kuinka tällaiset artikkelit kootaan oman aikamme tekoälyn ja robotiikan keinoin. Se muistuttaa shakkipelin siirtoja, olkoonkin että peliin tulevia liikuteltavia osia ja pelilaudan suuruus ovat hieman suuremmat kuin shakkipelin nappulat ja ruudukot.

Kun tällaista peliä kasaa, taipumus on muuttua menneen ajan ylistäjäksi (Laudator temporis acti). Taustalla kun on jo kerran kirjoitettu historia ja sen asettamat valmiit rakenteet. Lisäksi kaikki, joilla on kitara, eivät ole kitaristeja. (Non omnes, qui citharam habent, citharoedi sunt.). Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön myös poliitikkojemme kohdalla. (Nulla regula sine exceptione.)

Kaikki erinomainen on kuitenkin harvinaista ja kaiken omani kannan mukanani. (Omia praeclara rara – Omnia mea mecum porto). Kun muistaa millainen kuningas laumalla on ollut ja uskoo, kuinka lauma muistuttaa kuningastaan (Qualis rex, talis grex) mikä tahansa latinaksi sanottu vaikuttaa syvälliseltä (Quidquid latine dictum sit, altum videtur), silloin innovaation lait, se mitä niiden leviämisestä on sanottu ja tiedetään, ovat ne, jotka varmasti myös toimivat. Liian myöhään saapuneille jäävät vain luut. (Sero venientibus ossa). Suomen asemaa globaalilla kartalla seuranneena, elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Tempora aspera vivimus, amice bone.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts