Erikoinen juhannusnäytös Venäjällä

Epävarma tilanne Venäjällä jatkuu

26.06. 2023

Jevgeni Prigozinin Wagner-palkkasotilaat marssivat kohti Moskovaa, mutta palasivat yllättäen takaisin tukikohtiinsa. Matkalla he eivät kohdanneet juurikaan vastarintaa. Perjantaina juhannuksen aattona käynnistynyt kapina eteni kohti Moskovaa ja päättyi kuin tyhjästä lauantai-iltana. Mediat kertoivat meille sopimuksesta. Paritur pax bello – Rauha hankitaan sodan avulla.

Vielä hetki aiemmin lauantaina presidentti Putin piti tiedotustilaisuuden syyttäen Wagner-joukkoja kapinallisiksi maanpettureiksi. Joukot etenivät ilmeisen helposti lähelle Moskovaa, mutta sitten tapahtui odottamaton yllätys. Valko-Venäjän itsevaltias johtaja Aljaksandr Lukašenka ilmestyi kuin Feeniks lintu tuhkasta ja ilmoittautui rauhanneuvottelijaksi. Ilmoituksen antoivat Valko-Venäjän ja Venäjän presidentinhallinnot. Pars pro toto – Osa kokonaisuuden puolesta.

Samalla Prigozinin ilmoitettiin siirtyvän Valko-Venäjälle. Oletettavasti tämä oli juuri ilmoitusluonteinen asia ilman sen suurempia ”rauhanneuvotteluja”. Valko-Venäjä on venäläisessä tulkinnassa sama kuin vasallisvaltio ilman sen suurempia ”neuvotteluja”. Par nobile fratrum. – Jalo veljespari.

Vain hetki aiemmin Venäjä oli siirtänyt taktisia ydinaseitaan juuri Valko-Venäjälle. Jo aiemmin Venäjällä on käyty kovin huoletonta keskustelua mm. ydiniskujen hyödyllisyydestä ja järkevyydestä. Helsingin Sanomat päätoimittajineen on pannut merkille tämän muuttuneen ilmapiirin hänkin (HS 26.06. 2023). Panem et circenses – Leipää ja sirkushuveja.

Venäjä ei ole siirrellyt ydinseitaan rajojensa taakse kovin huolettomasti ja ilmoitellen niistä ikään kuin sivumennen sanoen ja sivulauseessa. Nyt se ajoitettiin samaan aikaan kuin Jevgeni Prigozin siirrettiin hänkin samaan ilmansuuntaan ja hänen joukkonsa paloiteltiin, mikä minnekin ilmansuuntaan. Syntyy kysymyksiä siitä, miten vakaa on tämä Venäjä ja sen hallinto tekemään näitä ”siirtojaan” ydinaseineen? Ei näitä siirtoja ole tehty sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Parthis mendacior – Parthialaisia petollisempi.

Prigozinin joukkojen nopea eteneminen mukamas kapinana on enemmän kuin arveluttavaa. Pikemminkin se vaikuttaa sovitulta teolta teatterilta, kirjoittaa myös Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan. Peiteoperaationakin se on kovin kömpelö. Tästä ei seuraa Pax aeterna. – Ikuinen rauha.

Se mitä Venäjällä on tapahtunut aiemmin, ja tapahtuu nyt, muistuttaa mukamas loogisesti ajateltua loogista jatkumoa. Itse kuvasin tämän kirjassani ”Teesi, antiteesi ja synteesi – Mytomania, eskapaismi ja putinismi” pikemminkin psykososiaalisina ilmiöinä, jossa valheitten kautta päädyttään kansakunnan vuosisataisiin ikivanhoihin eskapistisiin liikkeisiin ja lopulta oman aikamme putinismiin. Aivan vain Hegelin loogista järjenjuoksua seuratenkin. Mytomania ja eskapismi kun olivat jopa ehtona sille, että Putin ylipäätään voitiin valita tehtäväänsä. Pater patriae – Isänmaan isä.

Samalla ilmiöön liittyy ostrakismia, jota on muualla maailmalla vähemmän käytetty. Sen sijaan Suomessa se on hyvinkin tuttu ilmiö. Usein se suomennetaan sosiaaliseksi hyljeksinnäksi, torjunnaksi, mutta se on kovin kapea tulkinta ja tuttu kiusaamisilmiönämme.  Laajemmin hyljeksintään ja kiusaamiseen kuuluu tahallinen toiminta, suunniteltu hallinnollinen tapa, jossa ostrakismi muuttuu kokonaan toisenlaiseksi käsitteeksemme.  Passio – Kärsimys.  

Kyse ei silloin ole enää pelkästä mykkäkoulusta vaan ”miehestä, jonka vierestä tuolit viedään”.  Olen kokenut tätä Suomessa etenkin akateemisen maailman sisällä ja juuri hallinnon hoitamana. Se on maaseudulta peritty ja tullut myös yliopistoihin Helsingin yliopiston tsaristisen hallinnon tuotteena. Sitä pyrittiin siirtämään myös maakuntien korkeakouluihimme silloisen rehtorin toimesta. Näin hyvinkin nuorista tohtoreista tehtiin muiden toimesta ”sosiaalisesti kuolleita”. Pastor loci – Alueen paimen

Ilmiö on hyvin tehokas tapa tehdä henkilöstä myös lyhytikäinen ja alkoholisoituva, huumeiden käyttäjä, sosiaalisista suhteistaan ”ulosleikattu”. Venäjällä tapa on ikivanha ja tsaristisen ajan tuote. Sellaisena se levisi aikanaan myös Suomeen. Gemeinschaft-tyyppiset maaseutuyhteisöt yhdessäolo-organisaatioina poikkesivat vain vähän uusista ja kehittyvistä Gesellschaft-tyyppisistä kaupunkien yhdessäolo-organisaatioistamme. Muutokset olivat pieniä. Parvum parva decent – Pienet sopivat pienelle.

Mytomania ja eskapismi kirjani nimessä kuvaavat Putinin tapaa tulla valituksi tehtäväänsä. Hegel käytti käsitteitä teesi, antiteesi ja synteesi ja ne ovat meille toki tuttuja, mutta nykyvenäjällä nämä ovat korvautuneet mytomanialla, sairaalloisella valehtelulla sekä eskapismilla, todellisuuspakoisuudella. Sitä voi kuvata yhdellä sanalla: Passio – Kärsimys.

Pakonomainen valehtelija hakee toki valehtelusta myös hyötyä, joka palvelee samaan aikaan myös hänen sisäistä tasapainoaan, ei niinkään narsistisia tarpeita, kuten pääsääntöisesti valehtelussa toimimme. Nämä erot ovat syytä tunnistaa, kun tulkitsemme tapahtumia Venäjällä liikkuen ja sieltä viestejä lukien. Tai sitten vanhaa venäläistä kirjallisuutta, jonka siirtäminen robotiikkaan ja tekoälyn tulkintaan on jo mutkikkaampaa. Itse käytän mieluiten kieltä, jonka viisaudet ovat säilyneet liki koskemattomina vuosituhannet (latina). Ehkä joku on huomannutkin? Yhtäläisellä taakalla varustettu – Par oneri.

Narsismista voi myös parantua ja siinä nämä vuosituhantiset viisaudet ja niiden saaminen vielä kuviksikin auttaa narsismia hoidettaessa. Sen sijaan mytomanian kohdalla sanat eivät vielä riitä, mutta kuvilla ja maalauksilla tiedetään olevan tervehdyttävä vaikutuksensa. Tausta on mutkikkaampi ja johtaa geneettiseen perimäämme ja takavuosina omalla kohdallani Australian aboriginaalien ”kielen” ja kuvataiteen sekä musiikin opiskeluunkin. Pactum tacitum – Äänetön sopimus.

Toki elämää voidaan myös ”kohtuullistaa”, jolloin nykykielessämme puhumme vaikkapa ”downsiftaamisesta”. Tälle pakenemiselle tunnusomaista on juuri eskapismi. Taustalla todellisuuden hämärtymiselle ovat mm. nyky-yhteiskunnan paineet. Niitä Venäjällä on ollut epäilemättä poikkeuksellisen runsaasti. Pabulum animi – Sielun ruokaa.

Ilmiö ”downshifting” on oman aikamme tuote ja olen siitä paljon kirjoittanutkin. Itse aate on ikivanha ja suomalaisille tuttu vaikkapa juuri laestadiolaisuudesta ja körttikansan kieltä vertaillen. Se on samalla oman aikamme suorituskeskeisen yhteiskunnan tuotetta, jossa valtio (Venäjä) on pantu ihmisen hyvinvoinnin edelle eikä välissä ole kirkkoa. Kirkko on alistettu tsaristisen ajan hallinnolle. Pallidus ira – Vihasta kalpe.

Se selittää myös omalaatuisen raivon juuri Ukrainaa kohtaan valtiona. Sen taustalla lymyää Venäjän (Neuvostoliiton) historia ja kommunismi aatteena, työn orjat ja valtiojohtoisuus. Niinpä pakonomainen valehtelu stressitason noustessa äärimmilleen (pseudologia fantastica = pseudo/väärä, logos/puhe, tieto, phantasia/mielikuvitus) ja tämän laukaisema eskapismi (nyky-yhteiskunnan teologia) syntyvät juuri uudesta teknologiasta (robotiikastamme), vieraantumisesta, päihteistä ja masennuksesta, fantasioinnista ja realismin puutteesta. Pace infecta – Rauha tekemättä.

Niinpä Prigozinin kapina toi mieleemme ainakin yhden yhteisen huolemme: Kuinka vakaa tämän päivän Venäjä on siirtämään ydinaseitaan rajojensa ulkopuolelle ensimmäisen kerran sitten Neuvostoliiton hajoamisen? Pacta conventa – Tehdyt sopimukset.

Putinismi nähtiin aikanaan myös jossain päin länttä jopa monella tapaa onnistuvana ja Putin strategisena nerona. Oikeammin tapahtumat eivät etenekään nerouden tuotteena, vaan ne muistuttavat maailmansotia edeltänyttä aikaa. Ei silloinkaan ollut suurta salaliittoa vaan savijaloin seisova Hitler. Para bellum – Valmistaudu sotaan.

Napoleonin seikkailut olivat jo liki koomisia. Maailmojen sodat ja levottomuudet ovat selitettävissä kokonaan toisin kuin mitä takavuosina teimme. Tekoäly ei oikein hyväksy selityksiämme sekään. Ne kun ovat voittajien keksimiä ja unohtavat kokonaan, miten voitot ja tappiot aaltoilivat. Passio – Kärsimys.

Karjakon poika Lukašenka osaa iltalypsyn. Miten mahtaa Prigozin viihtyä Valko-Venäjällä ja mitä seuraa juhannuksen aikaisesta näytelmästä jatkossa? Nyt vaikutti myös siltä, että Putin on valmis myös neuvottelemaan, jahka hetki sitä häneltä vaatii. Parva componera magnis – Verrata pieniä suuriin.  

Lukašenka tuskin on neuvotteluun pyrkivä diktaattori hänkään. Nämä ”korkeasti oppineet” oman aikamme nerot ovat uhka myös omalle maalleen ja kansalle. Ovat perinteisiä diktaattoreja, eivät neuvottelijoita alkuunkaan. He pelkäävät vain omia savijalkojaan ja Venäjän tapa ulkoistaa kriisinsä Valko-Venäjälle on Helsingin Sanomien pääkirjoitussivun otsikkona Putinin asemasta kaiken kertova suomalainen tulkinta. Se ei paljoa Putinille lupaa. Pastor loci – Pater patriae – Alueen paimen – Isänmaan isä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts