Facebookin vuosikymmen naamakirjanamme

Facebook viettää tänään syntymäpäiviään. Onnea kymmenvuotiaalle. Olet valpas ja virkku lapsi, valvotat yötkin. Olet muuttanut monen ajankäytön ja lopulta koko elämän. Kiitos antamistasi kavereista ja neuvoista, levittämästäsi tiedosta ja taidosta. Jatketaan näin niin hyvä tulee. Hieman voisit hyvittääkin liki 20 000 kuvasta ja pisimmistä essee muotoisista kirjoituksista, blogeista. Tieteen popularsiointi on työlästä puuhaa sekin.

Sen puolesta marssiminen on ihan paikallaan. Ikkunasta ulos katsoen kaikki ympärillä ja työhuoneessa näyttäisi olevan tieteen sovellutusta. Maisema on sen tulosta niin maaseudulla kuin kaupungeissamme. Se ei ole marginaalinen ilmiö ensinkään. Elämme tutkimuksen ja tieteen rakentamassa kehossa, perheessä, yhteisössä, yhdyskunnassa ja globaalissa maailmassa. Mitä paremmin sitä tuntee sitä varmemmaksi oma elämä ja sen hallinta muuttuu. Joskus tulevaisuudessa tälle ajattoman ja paikattoman yhteiskunnan some -maailman alkutaipaleelle hymyillään. Se vaikuttaa koomiselta ja todella kömpelöltä harrastelijoineen.

Päivän ykkösuutinen on Ranskan vaalit. Ääripäät saattavat menestyä mutta eivät nämä maltillisemmatkaan korruptoidut ole sen ihmeellisempiä äänestettäviä ranskalaisille. Äkkiä synnytetty oma puolue ei ole uskottava sekään. Jos olisin ranskalainen vaaleihin meno olisi nyt varmaankin kolikon heittoa. Ja se heitto vaikuttaa myös koko Euroopan ja myös Suomen asioihin. Epäilen että kolikko jäisi kyljelleen ja alkaisi pyöriä vaihtaen kaiken aikaa paikkaansa. Taktiikka ja strategia vaihtuu päivittäin kuin Trumpilla tai uutta potkua omille hankkeilleen joutuisi hakemaan uusista vaaleista, kuten brittien johdossa menetellään.
Se on viisaampi teko se ja voi antaa tukea ja selkänojaa pitemmäksikin aikaa.

Pyörivä kolikko on siis pysäytettävä hetkeksi. Näin syntyy uusi rautarouva, jolle esikuvan hakeminen historiasta on turhaa narratiivista tarinankerrontaa. Ei sellaista oikeasti ole tässäkin on syytä pysyä tutkitussa asiassa ja tieteessä. Joet voivat olla samoja mutta uudet vedet niissä varmasti virtaavat.

Suomessa lämmin kevät antaa odotuttaa itseään ja alkaa olla jo ohikin. Siirrymme kesään kolean kevään jäljiltä. Jos juhannus on samankaltainen kuin vappu, matka kohti syksyä ja tammikuun vaaleja on yhtä rankka kuin pääministeri Sipilän kuvaama työrupeama hallituksen johdossa. Jaksaa kuitenkin pitäisi siinä missä Perussuomalaisen puolueen, jonka tehtäväksi on tullut ottaa vastaan pääministeripuolueen tarjoamat kitkerät eväät populistisena kansanliikkeenä ja vasemmistomedian tahallisessa vyörytyksessä.

Ilman tätä puskuria Keskusta olisi jo luopunut leikistä ja jättänyt haaveet maakuntavaaleista. Menestys kun siellä maaseutualueilla ei korvaa tappioita metropolipolitiikassa. Talouden nousevat tunnusluvut kertovat kuitenkin myös onnistumisesta ja median kanssa melskaaminen on puolueillemme tuttua myös menneiltä vuosiltamme. Facebook ja sosiaalinen media tarjoaa tähänkin uuden kanavan, jota joka osaat käyttää tai sitten et osaa.

Tutkimusta ja tiedettä on osattava sekä käyttää ja soveltaa että tehdä myös itse. Aloittaa siitä mihin muut lopettavat. Muutoin mennään niitä polkuja ja latuja, joita muut ovat jo tallanneet. Se ei ole uuden puolueen ja kansanliikkeen uudistajan tie, jossa avoin on vain umpihanki.

Oikein valoisaa sunnuntaita ja sydämelliset kiitoset Fb-kavereille, blogieni ja kirjojeni lukijoille, clusterart -taiteeni ystäville. Pidetään Suomi ja sen juhlavuosi viileästä keväästä huolimatta iloisena ja valoisana tapahtumana

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts