Le Pen on Ranskan vaalien suuri voittaja kävi toisella kierroksella kuinka tahansa. Onko eurooppalainen eliitti ollut aina ylimielinen. Onko sen kulttuurinen ja sosiaalinen pääoma jakamassa maanosamme kahtia.
Herrakulttuurin ”hyvä ja huono” on nyt kääntymässä huonoon suuntaan ja orjakulttuurin ”hyvä ja paha” huonon sijasta pahaan suuntaan. Tämä hyvän ja huonon sekä hyvän ja pahan välinen ero ei ole likimainkaan sama asia emämaassa ja alusmaassa. Valkoisen miehen taudissa.
Suomessa sen käsittäminen on alusmaan kokemusta ja pohdimme hyvän ja huonon sijaista hyvän ja pahan vastakkainasettelua populismissamme.
Ylimielinen eliitti pohtii kokonaan eri asiaa ja unohtaa kuinka syynä on juuri ylimielisyys, sosiaalinen pääoma ja sen tuoma kulttuurinen ero.
Ranskassa reaalisosialismin katoaminen kadotti myös sosiologian tieteenä ja se korvattiin taloustieteellä. Sosiologia yksilön vaivoilla ja psykologialla. Näin kävi myös Suomessa. Joka vaivaan haetaan lääkettä, jota tarjoaa ekonometrian luvut ja gurut, eliitin opit.
Jos sanoo kuinka Le Penn on Ranskan Trump niin silloin siihen ei ole tarvinnut suurtakaan älyllistä ponnistelua.
Jos epäilee valtamedian ajavan eliitin ylimielistä asiaa, silloin on muistatettava kuinka iltalehtien otsikot syntyvät lööppeineen populismin tuotteena ja orjakulttuurin käsitteistä. Ei herrakulttuurin. Se vain rahastaa medioittensa menestyksellä.
Tässä pelissä porvarin taskussa oleva toimittaja on ilmiön suurin narri. Narrihan se on ollut aina mutta harvoin niin näkyvä kuin uudessa mediayhteiskunnassamme, hybridiyhteiskunnan synnyssä ja kyberosaamisessa, hybridiyhteiskunnan kouristelussa. Tuo käsite oli kirjani nimenä vuosikymmen takaperin. Kirja julkaistiin Saksassa mutta itse sen kustantaen. Niin vaikea tämä tauti tuli olemaan Suomessa eläen.
Yhdysvallat halusi muutosta. Britit halusivat muutosta. Ranska haluaa muutosta. Haluaako Venäjä tai Kiina muutosta? Ketkä haluavat muutosta ja onko muutoksen syy tavalla tai toisella globalisaatiossa ja Euroopassa sekä sen eliitin arvoissa ja niiden toteutuksessa, imperialismin raskaassa perinnössä.
Ensimmäisen kierroksen voittajaksi nousemassa olevan keskustaoikeiston Emmanuel Macron kuvailee vaalitulosta historialliseksi.
–Ranskan kansa on näyttänyt haluavansa muutosta. Olemme kääntämässä uutta sivua Ranskan poliittisessa historiassa, hän sanoi Sky Newsille.
Macron on ensimmäisten ovensuukyselyiden mukaan saamassa 23,7 prosentin kannatuksen ja Kansallisen rintaman ehdokas Marine Le Pen 21,7 prosenttia äänistä. France 24:n reaaliaikaisen tulosseurannan mukaan Macronin kannatus on puoli tuntia äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen 24 prosentissa ja Le Penin 23 prosentissa.
–Vaalit ovat nyt kansanäänestys globalisaation puolesta ja vastaan, Marine Le Penin kampanjapäällikkö David Rachline sanoi BFMTV:lle.
Sosialistien ehdokas, 6,2 prosentin kannatuksen saanut Benoit Hamon sanoi heti ovensuukyselyiden julkistamisen jälkeen, että kehottaa kannattajiaan äänestämään Macronia toisella kierroksella.
–Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta voitamme Kansallisen rintaman, hän sanoi muun muassa France 24:n ja Svenska Dagbladetin mukaan.
Myös Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve kehotti BBC:n mukaan hetki sitten sosialisteja äänestämään Macronia toisella kierroksella. Se mikä Ranskassa on nyt kadoksissa on kenen tahansa ymmärrettävissä ja siihen on turha hakea lääkettä sieltä mistä sitä haettiin vielä sotien aikana ja ennen reaalisosialismin kaatumista.
Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen sanoo, että Ranskan vaalien lopputulokseen liittyy paljon Ranskan euroeroa eli Frexitiä suurempi huolenaihe, joka liittyy kesäkuussa pidettäviin Ranskan parlamenttivaaleihin.
–Frexitiä suurempi huoli onkin, että kykenemättömyys muodostaa presidentin ja parlamentin välille laajaa luottamusta heijastuisi myös Ranskan ja Saksan väliseen yhteistyöhön ja sitä kautta laajemmin Eurooppa-politiikkaan, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.
Ronkaisen mukaan pienempien puolueiden on mahdotonta saada Ranskan parlamenttivaaleissa enemmistöä. Vasemmiston Jean-Luc Mélenchonin puolueella on parlamentin alahuoneen vajaasta 600 paikasta 18 paikkaa, Marine Le Penillä ainoastaan 2.
Noin se menee. Britti sentään etenevät määrätietoisesti kun taas Ranska ja sen seurauksena Saksa purjehtivat kohti kaaosta. Mieluummin kauhea loppu kuin loputon kauhu, kerta rytinä kuin ainainen vikinä.
Oikein hyvää yötä. Ajakaa aamulla varoen mustaa jäätä.