Flow tilassa ja väsyneenä tehtyjä virheitämme

Lääkäreiden tyly kohtelu johtaa kanteluihin. Viime vuonna 1205 lääkäreistä tehtyä kantelua aluehallintovirastoihimme on vain jäävuoren huippua (HS 29.10). Henkilökunta on kiireistä eikä kiinnitä huomiota asiakkaan toiveisiin. Osa hoitajistamme on flow tilassa ja kulkee sairaalan käytäviä kuin unessa. Toki osa käyttää myös päihteitä. Se ei ole kovin pieni osa.

Kun virheitä syntyy joudutaan käräjille.  Kalliit oikeuskulut ovat kuitenkin uhkana oikeusturvallemme, kertoo samainen media (HS 29.10). Vakuutuksia voi olla mutta ne ovat kalliitta eivät välttämättä korvaa mitään. Sairaalan kohdalla on toisin. Häviät varmasti ja maksat oikeuskulusikin. Unohda koko juttu ja oikeusturvasi alkaa kaventua keskiluokkaisena kansalaisena. Huomat olevasi hylkiö ja jo lapsena huumeitten käyttäjä. Alat inhota itseäsi ja elämäsi koostuu juuri noista hetkistä. Sinulla ei ole enää vanhan maailma aikaisia velvollisuuksia ja elämä ilman niitä on löysää ja ryhditöntä; se ei pysy koossa.

Lääkäreiden tyly kohtelu johtaa sekin  edelleen kanteluihin ja taustalla ovat muut kuin suuri keskiluokkamme. Viime vuonna luku oli korkea mutta samaan aikaan aloimme synnyttää lapsia koko ajan vähemmän. Näin suuri keskiluokka oireilee aina kun ääripäät räyhäävät. Jotkut asiat kun alkavat ikävällä tavalla kietoutua yhteen ja toistaa itseään sukupolvelta seuraavalle. Poliitikkojemme tapa puuttua sosiaali- ja terveyshallinnon menoihin ja ihmisten tapaan käyttäytyä näissä laitoksissamme oli kauhea virhe harrastelijoiltamme. Näillä rinnakkaisilla ilmiöillä on kausaalisuhde ja ongelman näkeminen ei edellytä flow tilaa.

Vain ammattirikollisilla on varaa käräjöintiin. Keskiluokalle se on liian kallista ja he kulkevat työssään lähellä romahdusta. Siellä kun edellytetään nykyisin jatkuvaa flow tilaa ja myös työajan ulkopuolella. Tiedän tämän kokemuksesta ja seuraten ammatikseni lähiyhteisöjä ympäri maailmaa. Eivät ihmiset vuoriin toi kompastele vaan kiviin.

Se mikä toimii Itä-Kiinassa tuhannen miljoonan joukossa ei toimi Suomessa ensinkään.  Tiedoksi Forssassa syntyneelle akatemiaprofessorillemme, josta Forssan Lehti on tänään kiinnostunut. Häntä kun  lainataan 1000 miljoonan joukossa todella runsaasti. Toisinkin kuin Forssassa asuen. Siinä kun melkoinen ero tehdä tiedettä ja saada sille rahoitustakin.

Globaali maailma ja tiede sekä lokaali yhteisö ja sen toiminta Jokioisissa on osattava toimittajan pitää erillään toisistaan.  Ei pidä vaatia suomalaisilta samaa kuin Itä-Kiinan alueilla Shanghaissa tai siirtyen sieltä Hong Kongin rantakaistalle. Sata miljoonaa on siellä vähäinen joukko panemassa asiat kuntoon. Lounais-Hämeessä sata ihmistä on jo melkoinen saavutus hoitamaan samaa ohjelmaa tuloksellisesti uskottavaan asuun. Osa on flow tilassa pelkästään päihteitä käyttäen eikä heistä ole apua. Kaikki aika menee heidän auttamiseen. Metsässä olisi todella hiljaista, jos vain ne linnut laulaisivat jotka laulavat parhaiten. Nyt tahtoo olla päinvastoin. Kuuluu vain rastaitten laulua.

Akatemiaprofessori, Forssassa syntynyt Markku Kulmala on maailman eniten lainattuja geotieteentutkijoitamme ja ilmastokysymykseen erikoistunut Kiinassa kävijä. Tulosta syntyy mutta entä kun ikääkin on eikä aina voi olla flow tilassa? Vaarana on burnout ja että professori tekee nyt liikaa jo 60 vuotta täyttäneenä. Hän ymmärtää sen ja osaa purkaa tämän tilan monta kertaa päivässä. Näin lauluääni säilyy myös ikäihmiselläkin.

Tiedän mistä on kyse. Olen häntä vanhempi ja yritän parhaani mukaan katkaista tuon flow tilan lähtemällä vaikkapa kalaan tai kunnanhallituksen kokoukseen. Ajelen persujen piirin kokoukseen nukkumaan. Katselen typerää kymmeneen kertaan esitettyä leffaa tai formuloita. Näin aerosolihiukkaset ilmakehässä unohtuvat hetkeksi ja ilmakehän koostumus saa olla rauhassa. Otan kameran mukaan ja otan kuvia matkalta. Joskus unohdan mennä koko turhaan kokoukseen joka on juntattu valmiiksi jo ennen minua Lahdessa ja soitellen muutamalle verkostoyhteisön trollille. Lahti kun ei ole yliopistokaupunki ensinkään vaan Suomen Chicago. Sillä ovat omat sääntönsä.

Kirjoitan jutun medioihimme. Sekin auttaa kun juttu menee Hämeenlinnassa toimitettuun Forssan lehteen, jota kukaan ei jaksa enää Forssassa lukea. Kirjoittelee sinne vihaisia purkauksiaan ja huumausaineisiin erikoistuneitten forssalaisten lukumäärä sen kun jatkaa kasvamistaan, väki vähenee mutta pidot eivät parane. Nämä samat tyypit meuhaavat sosiaalisen median sivuilla ja pilaavat sielläkin 14- ja 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Kirjoittaa Forssan Lehti tänään 29.10. 2018 siirryttyämme talviaikaan ja kohti kaamosta.

Alaikäisten sekaantuessa huumeisiin seuraa tästä yhteydenotto aina lastensuojeluun. Niina Järveläinen toivoo että ongelmien ilmoittamiskynnys olisi mahdollisimman matala. Yhteydenotto varmuuden vuoksi voi osoittautua todella arvokkaaksi lapsen kannalta. Rikoskomissaari Topi Repo on erityisen huolestunut Forssan seudun huumetilanteesta ja myös lasten joutumisesta loppuiäkseen koukkuun. Eikä se loppuikä ole välttämättä kovin ruusuinen ja pitkä. Elleivät nämä lapset saa itselleen tukea, jossa omenapuu istutetaan tänään vaikka tiedettäisiin maailman lopun tulevan huomenna. Tämä on Martti Lutherin oppia. Meitä kutsutaan maailman lutherilaisimmaksi kansaksi. Olemmeko me sitä todella vai onko se pelkkää harhaa?

Poliitikot, mukana myös poliiseja, ovat taas ummistaneet silmänsä todellisista ongelmistamme ja keskittyvät vain vaaleihinsa. Etenkin keskustassa ja vihreissä pelätään suurta vaalitappiota keväällä. Ei oikein tiedetä, tulisiko vaalikauden tuloksista olla ylpeitä vai hävetäkö. Julkinen velka on hiven pienentynyt ja työllisyys temppuilulla laskenut mutta muuten koko homma vaikuttaa pelkältä kompuroinnilta.

Ylimielisyys ja kiire näkyy kaikkialla, ei vain lääkäreiden vastaanotolla vaan myös käräjäoikeuksissa tai kuntien luottamustehtävissämme. Sielläkään ei oikein tiedä pitäisikö olla ylpeä tuloksista vai hävetä. Kun perustuslakivaliokunnassa punnitaan jokaista askelta erikseen, syntyy onnettomuus, jossa kauas katsoen löytäisi myös perille. Siksi olen vaatinut maalle perustuslakituomioistuinta. Ei toki poliittista valiokuntaa asiantuntijoineen, jotka hekin ovat keskenään erimielisiä ja hakeneet meriittinsä poliitikkoina hekin.

He jotka aidosti häpeävät, tai ovat flow tilassa, sulkevat nyt myös poliitikkoinamme ovia takanaan ja avaavat uusia edessään. Hyvää matkaa kohti uusia pettymyksiä. Flow tilassa sotea ja maakuntamallia ajaneet ja kohta yhden sukupolven rahojamme kuluttaneet voivat lähteä hekin lenkille luontoon ja unohtaa maakuntamallinsa lähitulevaisuudessa.

Seuraava hallitus kun ajaa ne joka tapauksessa alas. Kunnilta kun loppuivat rahat ja niiden tekijätkin. Syntyvyys laskee maassamme kaiken aikaa ja sen syyt ovat kaikkea muuta kuin flow tilaa vaativaa rakettitiedettämme Kiinassa niitä toteuttaen. Syvään kriisiin ajautuneet poliittiset instituutiomme ja demokratian rapauttajat yhteiskuntamme vihollisina ovat saaneet aikaan tuhoisaa jälkeä.

 

 

 

 

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts