Globaali ja kansallinen kriisi syvenee

Poismuutto maaseudun maakunnistamme Savossa, Karjalassa ja Hämeessä, Satakunnassa jatkuu. Kanta-Hämeestä muutti yli tuhat ihmistä ja voittajia ovat tutut kolme. Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. Kiinassa vastaava ilmiö näkyy myös mutta mittakaava on kokonaan toinen. Kansa on jaettu kahtia. Politiikka on epäonnistunut täydellisesti.

Kuinka kauan kansa antaa tukensa tälle menolle? Kansa meillä valintansa tekee vaaleissamme.

Kiinassa on vain yksi puolue ja se ei näytä välittävän kansakunnan kahtiajaosta maaseudun vierastyöläisten ja metropolien välillä. Kansakunnan jakautuminen kahtia kuvaa myös yhteiskunnallista epätasa-arvoa ja syventää kasautuvaa tyytymättömyyttä. Kiinassa tätä korostaa ikivanha kulttuuri ja maaseudun sosiaalisen pääoman rapautuminen. Matkat kotiseudulle ovat liian pitkiä ylläpitämään vierastyöläisten vanhempiensa ja isovanhempiensa perinteistä yhteisöllistä elämää. Suomessa tämä on rapautettu jo aiemmin. Kesämökkiläiset eivät sitä pelasta.

Meillä on maakuntia jotka ovat vain työvoimareservejä. Sama näyttäytyy Kiinassa mutta mittakaava on toinen. Aluepolitiikasta tuli kirosana äärioikeistolaiselle yhdyskuntasuunnittelulle ja samalla myös sosiaaliset ongelmat alkoivat kasautua. Molemmissa päissä. Ruuhkautuvissa ja tyhjenevissä maakunnissamme. Kiinassa vain kokonaan eri mittakaavassa. Yhdysvalloissa on annettu jo periksi ja sen merkkinä on apatia. Jopa jatkuvat koulusurmat ovat uutisina yhdentekeviä.

Malli toimii nyt aluepolitikassa uudella tavalla, jossa palataan keskiaikaiseen tapaan hoitaa kansakunnan kohtaloita. Äärioikeistolainen syvä kriisi yhdyskuntarakenteissa on muuttunut sosiaalipoliittiseksi ongelmaksi, jossa myös sairaala on osa bisnestä, ja sen hoitajat ovat yritysjohtajia ja Sipilän kaltaisia poliitikkoja.

Hehän eivät ole poliitikkoja lainkaan vaan loiseläjiä yrityksineen. Sosiaalisen median Fb:n rakenne on tällainen 1,9 miljardin ihmisen työn riistäjä ja tuloksen kerääjä on yksi firma ja häiriintynyt henkilö jo yliopistoaikanaan. Hänestä tehtiin jopa elokuva irvikuvana uuden talousmallin toiminnasta. Sitä ihaillaan, nuoret ihailevat. Vaikka nämä uudet dinot ovat evoluutiossa mahdottomia, heidän syntyyn ei puututa ajoissa. He käyttävät hyväkseen globaalia mielettömyyttä. Mittakaava on vain toinen kuin Suomessa. Muutama algoritmi ohjaa 1,9 miljardin ihmisen elämää. Niin minunkin kohdalla ja sinun, tätä lukien. Ei tästä mitään makseta, päinvastoin. Me maksamme. Sinä ja minä tämän uuskapitalismin äärioikeistolaisen riiston. Ja me pidämme tätä ihan hyvänä mallina. Sopeudumme siihen.

Samaan aikaan kun maaseutu ja sen maakunnat tyhjenevät kolme maakuntaa metropoleineen kasvaa Suomessa. Kiinassa ilmiön mittakaava on vierastyöläisineen sama mutta mittakaava on kokonaan toinen. Kansa on jaettu kahtia. Maalla sen sosiaalinen pääoma rapautuu ja samalla 5000 vuotta vanha kulttuuri. Sama pätee sosiaalisen mediaan ja sen talouteen ja strategiaan. Kirjotin tästä kirjan kun täytin 60 vuotta. Sitä on myyty YKSI kappale kustantajan mukaan mutta kirjana se on ollut 2000 miljardin kärjessä. Sitä on ostettu valtavasti. Olen kysynyt sitä myös poliisilta. Tämän FB -yrityksen omistaa yksi mies, häiriintynyt hänestä tehdyn elokuvan mukaan. Me 1,9 miljardia duunaria, teemme täällä työmme. Hän korjaa voitot. Rinnalla ovat Amazon ja Google. Äärioikeistolainen uuskapitalismi on kaikilla tasoilla algoritmeihin sidottua ja niiden valinta ohjaa täällä elämämme. Me emme niihin algoritmeihin vaikuta pätkääkään. Siis siihen mistä narusta meitä vedellään. Minun elämää ja sinun. Keski-ajalla ja sen pimeimpään aikaan on tavattu vastaavaa. Tulos oli surullinen. Vaikka mittakaava oli nykyistä paljon vaatimattomampi. Arktinen Babylon käynnistyi vuonna 2011. Kirjotin siitäkin ja sinä et sitä lukenut. Vai luitko edes ilmaiseksi kotisivultani?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts