Rinttimies rentut ja runneltu Suomi olympialaisissa

Runneltu Suomi hiihti hienosti neljänneksi. Kaisa Mäkäräinen ruoski itseään. Otsikoita medioissamme. Poliitikot voisivat oppia urheilijoiden kieltä. Uhriutumalla pääministeri voisi kertoa, kuinka hän on ihmisenä täydellinen mätämuna ja itseensä pettynyt jo lapsesta. Runneltu ja puolueensa menettänyt Timo Soinikin voisi muuttaa strategiansa ja hakea kannatusta urheilijoittemme tapaan parhaansa tehneenä mutta muuten täysin kelvottomana näille laduille keskenkuntoisena lainaten Matti Heikkisen tyyliä. Suoraselkäisesti kertoa kuinka ministerinkin salkkukin on lopulta hiihdettävä ja pulinat pois. Näillä mennään.. rinttimies rentut jätetiin taakse jo matkalla Lari Lehtosta lainaten..

”Rinttimies rentut” on urheilijoiden käyttämää slangia. Sprintterit ovat hiihtäjinä ottamassa takavuosien mäkimiesten maineen. Se on halutuin ja arvostetuin paikka olympiajoukkueessamme jo vuosisadat.

Kun mäkimiehistä paras on ikämiesten joukkueesta ja sijoittuu vanhalta muistilta huikean hienosti sijalle 30 se on sitten hypättävä sekin… Viidenkymmenen joukossa oli neljä suomalaista. Upea suoritus. Karsittiin sentään pari kisoista uloskin. Joku britti…Se on se takavuoisina nauramme eagle, Edward.

Meillä on takana 10 vuotta kestänyt lama ja taantuma.. Sodat on käyty ja parhaat miehet kaatuneet. Euroon on liitytty ja Kreikka vienyt rahamme.. Maahan on muuttanut hiihtotaidottomia ja mäkeen näitä ei saa millään.. Vilua ja nälkää on nähty, presidenttikin on päässyt ikääntymään ja vauva valvottanut. Kuninkaalliset puuttuvat kokonaan. Vihapuheita on siedettävä sitäkin ja persuja.. Ei ole helppoa Suomessa valmentautua maailman huipulle.

Hiihtotaidottomat on laitettu laduille ja parhaat poikamme istuvat sohvalla ja odottavat vuoroaan. Mäetkin ovat lumettamatta ja kesätkin ovat vähälumisia.. Ilmastomuutos on vienyt meiltä latupohjatkin ja betonimäet rapautuneet, sotesoppaa syötetään vuosikymmenet ja maakuntamallit tyhjentävät maaseutumme, betonilähiöissä elävät huumenuoremme ja juovat työttöminä päivät sixspäkkiään taluttaen. Isoisien sodissa käyttämät metamfetamiinit valuvat hukkaan Itämereen metropolipolitiikan tuotteena. Miten näillä eväillä pärjäät öljymiljardööreille ja öykkäreille turskanpurijoille, omassa hotellissaan eväitään syöden ja oma kokki mukana.

Kun toinen viikko kisoissa käynnistyy ja väki vähenee niin pidot myös paranevat. Nyt seurataan loppunäytöstä ja kiekkoleijonien edesottamuksia. Maratonhiihtoja ja paria pikaluistelijaa. Kohta päät kolisevat ellei mitalit ala kirkastua. Kiekkoleijonat ovat jo lämmittelemässä loppunäytelmää. Mustosen, naisjoukkueen valmentajan mukaan puheet konfliktista joukkueen sisällä ovat vahvasti liioiteltuja. Mediat liioittelevat, eivät tunne pelin luonnetta ja henkeä. Mustosen mukaan naarasleijonissa vallitsee muutoinkin varsin suora keskustelukulttuuri.

– Se oli ihan normaalia pelin kehittämistä: rehellistä keskustelua, jota joukkueen sisällä käydään. Tämähän on jatkunut jo vuosia, ei tämä ole mitään uutta, Mustonen kommentoi Suomen vapaaehtoisten päiväharjoitusten jälkeen ja me too -henkeä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts