Hard Rock ja Blind Channel – rokkikansan menestystarinaBlind Channel sai sellaisen lähdön kohti globaalia eurooppalaista menestystä, ettei se yksin kykene sitä toki hyödyntämään. Satojen miljoonien ihmisten huomio kiinnittyi oululaispoikiin tavalla, jossa mukana on oltava jatkossa aivan muunlaista ammattitaitoa kuin mihin iisalmelainen Keke Rosberg tai Hard Rock joutui lappilaisena menestystarinana vuonna 2006, Keke 1970-luvulla.

Jääkiekkoilijamme osaavat jo ajoissa hankkia itselleen ulkopuoliset avustajat siinä missä koripalloilijatkin. Rallikuskit eivät ole yksin hekään. Omaa energiaa ja aikaa ei pidä tuhlata ohi oleellisen. Tässä olemme syrjäinen kolkka Oulu mukaan lukien ja tiedän sen sieltä aikanaan yliopistosta valmistuneena ja virkaani hoitaen Turun yliopiston ohella Luke kotipesänä suljetussa Hämeessä.

KAIKKI joudut tekemään yksin ja koskien etenkin kansainvälistä menestystä. Kansallinen on lähinnä kiusantekoa ja kampittamiskulttuuriamme. Vähättely Keke Rosbergin tapaan uraansa luoden Iisalmesta, yhteisestä lukioistamme. Olen näitä asioita käsitellyt muistelmissani ja myös sen toisessa osassa. Saat sen luettavaksesi ja satoja kuvia samalla ihaillen lähipäivinä.

Ne on hoidettava muistelminakin muualla kuin Suomessa ja vongaten pientä apurahaa Hämeenlinnasta. Siihen menee aikaa ja energiaa hukkaan paikallisten ”kulttuuri” poliitikkojen mukana vanheten. Sellaiseen ei ole nykyisin enää aikaa.

Keskity oleelliseen ja hanki apu sieltä mistä sen saat, ei sieltä mistä sitä ehkä Suomessa lupaillaan. Olemme syrjäinen maa ja avustajat vielä oudompia lintuja globaalissa merkityksessä ja asiantuntemuksessa. Se näkyy myös poliitikoissamme, ei vain tieteessä ja taiteessa, urheilussa, jossa korostuu vielä 2000-luvullakin kylätason kulttuuri ja sosiaalinen pääomamme.
Italiassa voitto rokkarina on aivan muuta kuin Suomessa. Uskon tietäväni sen siellä kesiäni viettäneenä.

Otan esimerkin Forssasta, jossa olen asunut nyt 30 vuotta yhtäjaksoisesti mutta tehden työni edelleen kokonaan muualla ja etänä. Forssaan muuttaessani LUKEN (MTT, Metla, RKTL), kansainvälisesti maineikkaan tutkimuskeskuksen duunariksi ennen EU-kautemme alkua, sain käteeni Forssan Lehden ja kilpailuilmoituksen ”viiden tähden” (lue kunnan) laatimana.
Ideakilpailun kautta haettiin kuntayhteistyölle vauhtia ja vastasin, vanhan tapani mukaan, kirjoittamalla pitkähkön ”Agropolis strategiaan” johdattelevan tavan kehittää talousaluetta, jonka keskuksena oli Euroopan johtava maataloustutkijoiden paratiisi; tiedekeskus, tietokeskus ja osaamiskeskus, Agronetin kotipaikka jo 1970-luvulta, pakkomuutettuna Johannes Virolaisen ministeriaikana Jokioisiin kartanon maille Vantaan Tikkurilasta.
Voitin sen ja EU rahat olivat käytettävissämme, kunhan idea oli kirjana hoidettu myös maailman johtaville alan muutamalle sadalle huippulaitoksellekin organisaatioineen. YKSIN et ole mitään maailmalla ilman valmiita verkostoja ja klusterirakenteitamme. Strategia synnytti satoja alan verkostoja maailmalla. JONKUN ON SE VAIN TEHTÄVÄ.

May Forssa be with you

Miten Forssaa tulisi markkinoida maailmalla tänään, pientä taantuvaa seutukaupunkia? Tätä samaa kysyin raahelaisilta sinne Rautaruukin duunareiksi muuttaneilta, Iisalmessa Ylä-Savon keskuksen kuntia oppilaineni kiertäen ja kymmenissä muissa kunnissamme, jokilaaksoissa Iijoella, Kemijoella, Oulujoella, mutta myös Loimijokivartta kulkien osana eurooppalaista jokiohjelmaamme ”European rivers network”. Me johdimme sitä ja EU tuki rahoineen. Myöhemmin mukaan tuli myös Kiina. Kiina on kovin eri mittakaavan kumppani kuin Euroopan pienet valtiot.

Forssan torilta voit lähteä mihin tahansa ilmansuuntaan ja edessäsi on uusi maakunta. Olet vedenjakajalla, jolle voit myös palata. Moni on myös kerran käytyään tänne jäänyt. Seutukaupungeista ja maaseudustaan Forssa on varmasti kulttuuriltaan ja luonnonmaantieteeltään rikkain. Jos sellaisena pidetään Satakuntaa, Hämettä, Varsinais-Suomea, Pirkanmaata, Uuttamaata, Kanta- ja Päijät-Hämettä. Savolaiset ja karjalaiset viihtyvät täällä hekin.
Näin olen kokenut vuodesta 1990 alkaen forssalaisena. Kaikki nämä viisi maakuntaa olivat Forssan torilta vain kivenheiton päässä ja JUURI siksi niitä kiviä sinkoilikin ilma sakeanaan.
Jos kaipaat suomalaista seutukaupunkia ja sen maaseutua keskellä viittä maakuntaa, silloin kartta kertoo varmasti mistä sellainen löytyy. Forssan torilta. Se kun on suomalaisista se kaikkein suomalaisin.
Jos olet huolissasi koronasta ja kaipaat maaseudun suojaan ja palveluita samalla arvostaen Helsingin, Tampereen tai Turun suunnilta, silloin Forssa on kartalta katsoen etsimäsi. Voit valita tonttisi myös järven tai joen rannaltakin. Ei tarvitse kiroilla Helsingin tungosta ja kauheita vuokria, saati neliöhintoja. Pienen kaksion hinnalla hankit ison omakotitalon puutahoineen.

Näin minä tein, kun jouduin kulkemaan viiden tiedekunnan yliopistoissamme ja vielä Euroopan johtavan luonnonvaralaitoksen labroissa etätyötäni tehden Jokioisissa. Se oli maantieteilijän valinta sosiologina ja biologina. Ensin karttaan katsoen, Suomen sekä globaalin maailman tuntien sekä turhaa liikkumista vältellen, suomalaisista heimoistamme rikkautta hakien.
Kartta ei valehtele eikä lokalisaatioehtomme, sijaintiehdot tieteessä. Etätyötäkin on tehtävä varoen turhaa liikkumista.
Luonnon rinnalla moni meistä arvostaa myös suomalaista kulttuuriakin. Se on todella rikas, kun voit hakea sitä kaikilta ilmansuunnilta ja vain kävellen torilta tai pyöräillen, autolla vajaan tunnin matkan päässä kaikista suurimmista keskuksistamme palveluineen. Korona pandemiana toi tämän merkityksen meille konkreettisena kokemuksenamme. Omalla kohdallani auttoi tiede ja sen sovellutukset asuinpaikkaani hakiessa Suomessa.

Me ja lapsemme teemme jatkossa työmme juuri etätyönä ja pyrkien liikkumaan mahdollisimman optimaalisesti ja varoen rasittamasta itseämme ja elinympäristöä samalla. Muutos on VALTAVA ja vanhemmat voivat auttaa siinä lapsiaan, suojella koronan kaltaisilta pandemioiltamme. Se ei ole hätävarjelua eikä propagandaa vaan suomalaista pragmatismia, käytännön järkeämme. Tehdä sen heidän puolestaan, lastemme, antaen heille oikean identifioitumiskohteen aikuisuudelleen. Ja myös vapauden valita kaikista ilmansuunnista aikuistuttuaan.

Juuret syntyvät hyvin varhain ja spatiaalisina, regionaalisina valintoinamme sen tekevät kyllä vanhempamme. Emme voi valita vanhempiamme, juuriamme ja perintötekijöitämme, asuinpaikkaa johon lapsena kiinnyimme. Emme me tietämme valitse, tie valitsee meidät. Me vain voimme auttaa siinä lapsiamme, tarjota kaikki ilmansuunnat valittavaksi myös Suomessa asuen. Näin vastuu lapsistamme on vanhempien valinnoilla. Me rakennamme juuri heille Forssassa uutta modernia kasvuympäristöä monitoimikoulunamme samalla vanhaa kulttuuriperintöämme säilyttäen.

Se oli ja on ollut forssalaisilta iso uhraus ja vaati nytkin viiden vuoden suunnittelun myös meiltä valtuutetuilta ja hallituksessa istuen. Mutta nyt se valmistuu kahden vuoden aikana myös sinun lastesi käyttöön. Tästä me emme tingi. Lastemme tulevaisuudesta, ympäristöstämme ja sen kulttuuriperinnöstä investointeja tehdessämme. Investoinnit tuovat taas työtä ja raha kiertää talousalueella. Kukaan ei köyhdy, päinvastoin.

Lapsiystävällinen kiertotalous eivät ole puutarhakaupunkimme logoissa vain propagandaa, oman aikamme ismejä, vaan luonnon- ja kulttuurimaantieteellinen tosiasia, josta emme pääse edes irti oman aikamme vanhempina, forssalaisina luottamushenkilöinä. Tiedän sen Suomen ja maailman moneen kertaan tiedemiehenä kiertäneenä ja myös kartan monella tapaa tuntevana aluesuunnittelijana, professorina, opettajana, tutkijana, kirjailijana, isänä ja isoisänä. Cluser art ja Art of Clusters, sen manifesti, täyttää heinäkuussa 70 vuotta kuvataiteille pyhitettynä päivänämme.
Kun surrealismi oli levinnyt maailmalle, yksin sen oppilaista, muuan Salvador Dali sai toimittajilta kysymyksen, onko hän ehkä surrealisti. Hän vastasi silloin nuorena miehenä, ettei ole. Hän on SURREALISMI. Se oli ja on edelleen OIKEA ASENNE työhönsä. Onnea rokkikansan uusille sankareille ja oikeaa asennetta jatkossakin. Se ei ole aina helppoa ja kevyttä mutta ainut oikea ja nyt Blind Chanellin valitsemana varmasti rikasta elämää.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts