Historia peilinä omalle ajallemme

12.08.2022

Facebook paaluttaa päivittäin kirjoittamani tiivistettynä, kerraten kymmenen vuotta ja kymmenen muistutusta menneen vuosikymmenen tapahtumista itse ne aikanaan sinne kirjaten ja joka päivältä erikseen. Palaan kolme vuotta sitten kirjoitettuun. Näin siksi että vielä silloin meillä ei ollut pandemiaa, suurten ikäluokan ikäihmisiä ei ollut suljettu kotioloihinsa, sota-ajan lainsäädäntöä ei ollut käytetty sitten sotiemme, eikä Euroopassa ollut sodittu sitten toisen maailmansodan. No nyt sitten soditaan Ukrainassa ja Venäjän toimesta. Satelliittikuvien perusteella suomalaisillekin tutun Krimin niemimaalla ja hyvin tarkkojen aseitten osumina.

Minulla ei ole uutta sanottavaa kolme vuotta sitten kirjoitettuun. Syntymäpäivät ja syntymäjuhlat samaan aikaan ja nyt puutarhassa se viettäen sopivat suomalaiseen elämäntapaan. Siihen ei kuulunut silloin sotaan, saati pandemiaan liittyvää. Tänään on jo toisin ja muistamme toki varautua kokonaan uuteen aikaan ja sen vaatimuksiin. Poliitikoilla on kiire lievittää pelkojamme sekä alkanutta talousahdinkoa. Polttoaineet, sähkö ja sen saatavuus, turvallisuus, energiakriisi ja hoitajakriisi, toimeentulo ja inflaatio, kriisi kriisin perään kysyy myös sodan käyneen suuren ikäluokan hermoja. Koko lapsuutemme oli tarinaa sodasta ja sen käyneistä vanhemmistamme. Se on osa meidän sosiaalista pääomaamme ja muistia.

Tori oli nyt Forssassa suljettu Jääkäritykistörykmentin valatilaisuutta varten. Aivan kuin tilauksesta. Panssariprikaatin sotilasvala- ja vakuutustilaisuus järjestettiin kahtena eri tilaisuutena Forssassa sekä Parolannummella. Katselmuksen suoritti Panssariprikaatin komentaja eversti Rainer Kuosmanen. Paraatijoukkoja taas komensi JTR:n komentaja majuri Lassi Utrio.

Valan ja vakuutuksen esilukijana toimi forssalainen kansanedustajamme ja myös kahteen otteeseen ministerinä (ympäristö ja opetus, tutkimus ja luovuus) toiminut Sanni Grahn-Laasonen. Valatilaisuuden jälkeen suoritettiin ohimarssi.

Rokotuksen haku hoidettiin Forssan sijaan Jokioisten terveyskeskukseen. Oma työpaikkani on ollut siellä vuosikymmenet, MTT/ LUKE oli aikanaan suuri uutinen muutettaessa se Vantaan Tikkurilasta ja Helsingin alueelta maaseudulle. Luonnonvaramme kun sijaitsevat maaseudulla ja sen tukemiseen on nyt käynnistettävä kokonaan uudenlainen ja monella tapaa vahvistettu myös alan koulutus. Siinä on hiven samaa kuin asevelvollisuuden hoidossa osana Naton jäsenyyttämme. Se on otettava nyt uudesta näkökulmasta ja hyväksyen kylmät tosiasiat.

Jokioisissa tapaa kesäisin yli tuhat työpaikkaa tieteen ja tutkimuksen parissa. Joukossa on suuri joukko tohtoreita ja professoreja, tieteen kärkeä maailmalla. Olemme luonnonvarojen tutkimuksessa maailman kärkeä ja 1990-luvulla mitaten ohitimme myös tässä Viikin ja pääkaupunkiseudun osaamisen. Luonnonvarat ja niiden käyttö ovat myös tänään vaalien ykkösteemana. Tavalla tai toisella. Se on otettava nyt esille vaalien kärkihankkeenamme.

Putin teki virheen, josta paluu on hoidettava hänenkin, tavalla tai toisella. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Putin elää nyt väärällä vuosisadalla. Toisen maailmansodan kaksi Yhdysvaltain Japaniin pudottamaa ydinräjähdettä oli traumaattinen kokemus myös aseen käyttäjille ja lopetti sodan kuin veitsellä leikaten.

Kun sodalle on asetettu tiukat rajat, ydinasevaltioiden välinen sota on mahdoton. Yhteinen sopimus kieltää sellaisten aseitten käytön, mitä lopullinen voitto maailmansodassa ja ydinasevaltioiden välillä edellyttäisi. Niinpä Suomen ja Ruotsin Natojäsenyys tarjosi ydinasevaltioiden antaman suojan.

Ongelma ei ole vai Euroopan ja Atlantin vaan myös Tyynen valtameren ja Kiina sekä Taiwanin kohdalla vaalien ykkösteemana sielläkin. Pelkkä taktinen peli ja pelottelu ei ole tuon pelin välineeksi sopiva. Emme voi palata aikoihin, jolloin Kiina eli omaa vallankumoustaan ja Mao sen johdossa. Sama pätee Venäjään ja Yhdysvaltain vaaleihin. Yhden henkilön persoonallisuus ja narsistiset piirteet sekä terveys ei saa olla mukana sellaisessa globaalissa viestinnässä, jota oman aikamme medioilta edellytetään. Vastuun kantoa.

Putin ei voi odottaa itselleen sellaisia etuuksia, jossa hänen asemansa edellyttäisi vuosisatoja vanhojen aseiden käyttöä ja uhkailua ydinasepelotteella. Tämä koskee nyt myös jo aiemmin vallattua ja suomalaisille hakkapeliitoillekin tuttua Krimin niemimaata. Henkilöiden persoonallisuudet ja mielialat eivät saa olla siinä yhtälössä, jossa globaaleja rakenteita käsitellään medioissamme. Viihde medioitten ruokana on otsikkotasoisten hankkeiden myyntiä, ei maailman rauhaa rakennettaessa.

Se mitä Krimillä koettiin tiistaina keskellä päivää venäläisessä lentotukikohdassa, kraattereita tarkkaillen juuri oikeissa paikoissa, kielivät muusta kuin venäläisistä tumpeloista tai idiooteista. Iskut on tehty todennäköisesti ohjuksilla ja ohjusten käyttäjä oli taisteluiden toinen osapuoli. Tavalla tai toisella. Ei venäläinen hutilointi voi aina olla syy katastrofeihin. Kulutussodaksi vaihtunut taistelu ei johda lopulta kummankaan sellaiseen sotilaalliseen voittoon, jota Venäjä ja sen johto oli alkujaan kaavaillut. Irtopisteiden keräily ei ole enää sotilaallinen voitto sekään. Sen sijaan Suomen asemaa sota muutti ja se on hyvä kirjata myös vaaleihimme.

Naton jäsenenä Suomen on tarvittaessa lähetettävä sotilaitaan myös muihin liittolaismaihin. Käytännössä tämä on tuttua jo entuudestaan, pidäke- ja puolustustoimintaa. Tästä toiminnasta Suomella on jo hyviä kokemuksia vaikkapa brittien kanssa ja Itämeren alueella sekä Suomenlahdella. Suomen ei tarvitse jatkossa puolustautua yksin. Samoin tuen lisääminen vaikkapa Ukrainassa vähentää myös itseemme kohdistuvaa sotilaallista uhkaa.

Puolustusvoimamme voivat antaa myös vaikkapa YK:n tarkkailijoille kansainvälisesti arvostettua koulutusta. Sotarikosten tutkiminen ja dokumentointi vaikkapa Ukrainan sodassa antaa töitä vuosikausiksi sekin. Tässä Nato-jäsenyys ei muuta Suomen asemaa mitenkään osana kansainvälistä oikeutta. Yhteistä toimintaa harjoitusten muodossa tehdään toki jo nyt ja YK:n tehtävissä suomalaiset ovat olleet vuosikymmenet.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts