Hitauden ylistys

Oheista blogiani luettiin Hämeessä kotisivultani liki vuosikymmen sitten vähemmän kuin tänään. Hämeessä vaaditaan kymmene vuotta ennen kuin jutusta tuli ajankohtainen. Kyllä jotakin on muttunut kymmenen vuoden aikana. Perussuomalaisista tuli valtionhoitajapuolue ja aika paljon tapahtui vuonna 2011. Kuten olin etukäteen ennustanutkin ja pohtien miten takavuosina sivilisaatiot viisautensa hankkivat meille vierailla mantereilla. Parempi uskoa heitä kuin lähiympäristön medioita. Sosiaalisessa mediassa voi olla uskottavampaa tietoa kuin epäsosiaalisessa mediassamme. Ero näiden kahden median välillä on selvä ja kulkee muualla kuin mitä sillä vielä vuosikymmen takaperin tarkoitimme. On elettävä tätä aikaa, ei menneen maailman muisteloita.

Hitauden ylistys

Yllätysten uutispäivä 11.12. 2007

Tieto Finlandia meni ennusteeni mukaan Peter von Baghille. Aamulehden Matti Apunen ei olisi voinut tehdä muuta valintaa. Suomen taiteen kirjon klusteriksi rakentanut osaaja on sentään itsekin yhden elokuvan ohjannut guru. Takavuosina jo pelkkä Peter von Baghin ääni edusti suomalaisen elokuvakulttuurin tulevaa kulttihahmoa. Nyt hän on sen vanki ja muistuttaa muinaista venäläistä työn sankaria, jonka rintapielissä roikkuu ryhtivian aiheuttava määrä mitaleja.

Apunen ei ole kirurgi. Maailmalla kasvoton ja altrustinen klusteritaide tarvitsee Suomessa egoistiset keski-ikäisen miehen kuluneet kasvot. Vuonna 1943 meitä syntyi 120 000, nyt puolet tästä. Kuka kantaa näitä mitaleja tulevina vuosikymmeninä? Olen huolissani. Lumettomalla maalla ja tulvien keskellä. Vallankumousta tehden mutta ilman teatterin apua ja Otava Mediaa, menneen maailman gurujamme.

Varkaudessa veikattiin varman päälle. Pitkävedossa JK:n ja Warkauden pelit pelattiin sopuisasti yli 600 veikatessa sadalla eurolla JK:n valmentajan ohjeiden mukaan. Pesäpallossa tehtiin takavuosina samoin. Tällainen linnatuomi ei ole uutinen. Entä poliisin sairaslomat Helsingissä? Suomalaiset ovat rehellistä ja lojaalia kansaa… Tarvitaan yli 600 huijaria ennen kuin joku antaa ilmi. Epäilen molemmissa tapauksissa vierastyövoimaa. Suomalaisethan ovat tunnetusti rehellisiä.

Medvedev nimesi Venäjällä Putinin pääministeriehdokkaakseen. Tämä oli järisyttävä yllätys uutispäivässämme Putinin nimeämältä presidentiltä. Venäläiset eivät osaa suomalaista demokratiaa! Näin suoraan punakone ei saa pelata. Meillä on sentään tapana hieman kierrättä vaalien kautta ja valita vasta sitten virkamiehemme puolueittemme eliitistä. Heitä on vain koko ajan vähemmän ja vanhempia.

Putin voisi olla seuraava aihe veistokselleni. Putinin pää ei paljon poikkea valoksena Leninin päästä. On vai valettava nainen, jonka rinnoiksi Putinin pää sopisi. Klusteritaiteen mainifestia esittelevän kirjani kannessa komeilee pumpulienkeli, jossa imettävän naisen rintoina ovat Lenin -päät.

Nyt on viimeistään aika siirtyä puutarhassani Putinin aikaan. Venäläisten kohdalla valosten tekoa ei tarvitse paljon muutella. Slaavilaisen miehen pää muistuttaa Pertti Pasasen tai Urho Kekkosen päätä. Se helpottaa kuvanveistäjän työtä. Tuttuja, turvallisia, koomisia päitä. Moskovassa ja Pekingissä minua kutsuttiin takavuosina Leninin näköiseksi mieheksi. Silloin siitä oli paljon apua. Suosittu tuo aihe oli muuallakin kuin Neuvostoliitossa. Sosialismin kaatuminen sai myös kapitalismin kriisiin.

Kunnanjohtajan virat eivät houkuta. Kymmenen vuoden aikana hakijoiden määrässä on tapahtunut romahdus puoleen. Vaikeinta on kunnissa, jotka ovat keskustalaisten hallitsemia. Syitä voi olla monia. Kuntia lakkautetaan lähivuosina kymmenittäin, kuntajohtajan työ on, lainaten tuoretta Pieksämäen kuntajohtajan kirjaa, ”Kunnanjohtaja poliitikkojen kusitolppana”, ehkä vähiten houkutteleva poliittisista viroistamme.

Kunnat ovat tunaroineet asiansa tosi pahalle mallille. Useimpien kohdalla kyse on enää sairaalan ja terveyskeskuksen ylläpidosta, sosiaalipalveluista ja saattohoidosta. Kun ne siirretään muualle, mitä kunnille jää hoidettavaksi? Kuntaliitoissa isännätön raha on ollut kamala virhe ja kuntayhteistyö käsitteenä koominen tapa vältellä joutumasta rehelliseen työhön.

Valtio hoitakoon erikoissairaanhoidon. Se ei kuulu kunnillemme. Paljon on yksityistettävissä ja ulkoistettavissa yrittäjäverkostoille. Kunnilta puuttuu osaamista palvelujen verkostoimiselle jopa hallinnon perustasolla. Tämä on Sisäministeriössä nyt myönnettävä ja palkattava asiansa osaavat ammattilaiset työhön. Peruskunnissa tätä ei osata!

Kentällä työtä tehneenä tiedän, kuinka ongelmallista erilaisen kunnallisen hallintokulttuurin hankkineiden on oppia uusi toimintamalli käytännön rutiineissa ja varmistaa samalla kunnallinen toimiva demokratia. Odotan jännityksellä syksyn kunnallisvaaleja!

Ei tavallinen kuntalainen tunne kuntahallintoa saati kuntien välistä hallintoa ja sen järjestelyjä. Eihän sitä tunne tänään rivivaltuutetukaan ja kunnanhallitus voi olla johtoryhmineen ties mihin menossa päätöksenteon ollessa täysin halvautunut.

Hattulan pienkunta on siitä tyyppiesimerkki 90 000 asukkaan yhdyskuntarakenteen suur-Hämeenlinnassa. Tarvitaan kartalle piirrettyjä käytäviä, jotta naapurikunnan asukkaat saavat palvelunsa hoidetuksi Kalvolasta Hämeenlinnaan. Tällaisia satuja kukaan ei usko enää todeksi edes Hämeessä tehtynä kiusana.

Poliittisia virkoja on nykyisin muutenkin vaikea täyttää. Mitat täyttäviä jäsenkirjaihmisiä on aina vain vähemmän. Viimeisimmän tilaston mukaan jäsenkirja ihmisiä on Sdp:llä vain runsas 50 000, eläkeikäisiä kaikki, kokoomuksella noin 40 000, Rkp:llä runsas 30 000, vasemmistoliitolla vajaa 10 000. Perussuomalaisilla on enemmän äänestäjiä! Ei yhtään virkamiestä.

Perinteisesti keskustalaisia jäsenkirjoja on eniten etenkin iäkkäillä maanviljelijöillä, liki 180 000 kappaletta. Näistä kansakunnan on haettava poliittiset johtajansa, poliittiset virkanimitykset. Ulkona on 95 % työikäisistä. Kuntapuolue, kuntien virkamiehet ja -naiset, on todella vaatimaton joukko edunvalvojia koko kansalle. Kenen edun? Ei perusvaltuutettu tiedä mitä hänen tulisi osata ja tehdä, tuntea mutikkaassa kuntarakenteen muutoksessa.

Ei perusvaltutettu osaa laskea äyrin hintaa ja iäkkäälle kunnanjohtajalle webympäristö on neitseellistä maailmaa. Kirjoita siinä sitten innovaatiopolitiikasta ja sosiaalisen median taloudesta, strategiasta, hybiriyhteikunnan synnystä ja ekologisesta klusterista, klusteritaiteesta.

Ulkopolitiikan instituutti (UPI) kertoi, kuinka liittymisemme Natoon aiheuttaisi aluksi Venäjällä närkästystä, joka myöhemmin kyllä haihtuisi ja myrsky vesilasissa vähenisi. Instituutin mukaan EU:lla ei ole omia joukkoja ja puolustus tapahtuu Naton kautta. Tätä UPI kutsuu kriisin hallinnaksi. Tällaisen yllättävän viestin kasaamiseen tarvitaan useamman puolueen johtavia virkamiehiä ja heidän huippuosaamisensa. Nyt voi nukka yönsä rauhassa. Saas nähdä missä olemme kymmenen vuoden kuluttua? Olisiko silloin oikea hetki kirjoittaa tämä uudelleen?

Alkoholin kulutus on maassa tasaantunut. Alkoholin aiheuttamia sairaalavuorokausia sen sijaan on tullut lisää 12 % ja kuolintapauksia 20 % 2003-2004 tasosta. Koska raittiit suomalaiset nousevat kapinaan? Onko vielä raittiita laskun maksajia, työn tekijöitä? Koska etanoli luokitellaan elintarvikkeissa ympäristömme yhdeksi pahimmista solumyrkyistä? Rottakokeiden mukaa rajana olisi teelusikallinen viiniä päivässä. Mitä järkeä on vältellä muita vähäisempiä myrkkyjä, jos pahinta myrkkyä käytetään litratolkulla?

Uppsalan kaupunki kielsi onomatopoeettisen kielemme käytön kaupungin työpaikoilla ja kahvitauoilla. Aiemmin samaisen kaupungin nimekäs yliopisto erotti kaksi professoria, jotka olivat rohjenneet arvostella yliopiston opetusta ja tutkimusta. Mitä on tapahtumassa Uppsalassa? Olen käynyt siellä luennoimassa 1970- ja 1980-luvulla.

Yliopiston pääsisäänkäynnin komeissa puitteissa lukee jotain vapaudesta ja totuudesta. Tosin järjestyksessä, jossa ”oikea totuus” on nostettu vapauden yläpuolelle. Sellaista kaupunkia ja yhteiskuntaa on syytä suomalaisen varoakin. Sääli vanhaa yliopistokaupunkia. Kun taantuma iskee, sen pysäyttäminen on mahdotonta noin vanhan kulttuurin sisällä. Jos taantumamme jatkuu vielä kymmene vuoden kuluttua, silloin valintamme on ollut pitäytyä Uppsalan mallissa.

MTT:n yhteyteen rakennettu tiedepuiston päärakennus vihittiin. Onnittelen vihkijöitä. Kun vastaava tiedepuisto vihittiin Oulussa, nimien yhteydessä mainittiin pankin tai yrityksen, yhtiön nimi ja professoreiden edustama osaaminen. Ei puolueen tunnuksia. Ne eivät tuo tiedepuistoon yrittäjiä. Tässä kirjoittamani agropolis -strategian lukijoilleni on tapahtunut väärinkäsitys vuonna 1991.

Oulun tiedepuisto perustettiin vuonna 1971. Nykyisin samat firmat hoitavat myös Oulun Kärppiä. Tämä tiedoksi Poriin ja Hämeenlinnaan. Yksi mestaruuspeli ei kesää tee. Tiedepuistoja ja huippu-urheilun osaajia hoidetaan kaukana politiikan osaajien kammareista.

Ilkka Kononen, kirjastonhoitaja Forssassa, kertoo kuinka voisi päästä ”kiireesti hitaimmaksi”. Hitauden ylivoimaa edustava kansainvälinen ”slow-liike” hakee verkostoonsa hitaita kiiruhtajia. Jo kolmekymmentä kaupunkia on mukana hitaiden kilpailussa. Se muistuttaa tyhmyyskilpailua tai urheilussa kävelyä Tahko Pihkalan kuvaamana: ”Aivan kuin kilpailtaisiin siitä kuka kuiskaa äänekkäimmin”.

Ilkalle lämpimät terveiset Savon Sanomista. Siellä kilpaillaan Forssan kanssa samassa sarjassa. Kyllä saamaton savolainen aina kymmenen hidasta hämäläistä voittaa. Mutta entäpä kun tulee se yhdestoista
Matti Luostarinen

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts