Hyvä teko ei jää ilman rangaistusta.

Hyvä teko ei jää ilman rangaistusta.

Televisio, Yleisradiomme, lähettää pohdintaa pandemiasta ja sen opeistamme. Samalla se pyrkii pohtimaan kriisin jälkihoitoa ja vertailee elämää kriisien jälkeen yleensäkin. Siellä puhutaan 1990-luvun lamasta ja verrataan nykyiseen pandemiaan.

Otan osaa nyt tähän keskusteluun ja toistuviin kriiseihin sekä niistä selviämiseen. Luettelen 30 Hannu Tarmion Elämän viisauden kirjaan kokoamaa viisautta joko a) elämästä tai b) moraalista.

Ne ovat hyvin yleisiä viisauksia, usein kuultuja ja luettuja. Kuinka moni niistä on tänään toimivia ja pidät myös itse hyväksyttävänä? Siis omana tapanasi ajatella aikanaan viisaana pidetyn ihmisen kirjoittamasta tai lausumasta viisaudesta?

 Ensin nämä elämäämme koskevat 15 viisautta:  

1) Jos ihminen olisi luonut ihmisen, hän häpeäisi luomustaan?

2) Elä niin kuin voit, ellet voi elää niin kuin tahdot? 3) Kaikkea sitä mikä asettaa rajat kutsumme KOHTALOKSI? 4) Kohtalo sekoitti kortit ja me pelaamme? 5) Älä etsi rauhaa itsesi ulkopuolelta? 6) Elämme vain murto-osan elämästämme?  7)Elämä on arvokasta vain, kun sillä on jokin arvokas kohde? 8)Mitä pitempään elän, sitä kauniimmaksi se muuttuu? 9)Nykypäivän ihmiset haluaisivat elää ylihuomisen elämää eilisen hinnoilla? 10) Ajattelumme on suurpiirteistä ja yleisluonteista, elämämme näpertelyä? 11) Usko että elämä on elämisen arvoinen ja uskosi tekee sen todeksi? 12) Omistin elämäni elämän opiskelulle. Nyt kun sen hallitsen, se on ohi? 13)Olet juuri niin suuri kuin ne asiat, joiden annat häiritä itseäsi? 14) Elämäni hyödyllinen opetus on se, että idiootit ovat usein oikeassa? 15) Aloitin komediani sen ainoana näyttelijänä ja lopetin sen ainoana katselijana?

 Kuinka monta näistä viisauksista ovat myös omiasi??

Sitten nämä moraalia koskevat 15 viisautta.

1)Kaikki valittavat huonoa muistiaan, kukaan ei huonoa ymmärrystään?  2) Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto? 3) Niin sanottu uusi moraali on liian usein sormien läpi katsottua vanhaa moraalia? 4) Jos olet epävarma teon hyvyydestä tai huonoudesta, jätä se tekemättä? 5) Kun ihmisellä on omatunto, se on yleensä huono? 6) Toimivalla ihmisellä ei ole omaatuntoa, vain pohdiskelijalla on omatunto? 7) Omatunto on sisäinen ääni, joka varoittaa meitä siitä, että joku voi nähdä? 8) Totuudella on monet kasvot, valheella vain yhdet? 9) Mielipide ei välttämättä ole oikea, vaikka joku olisi valmis kuolemaan sen puolesta? 10) Ei ole vaikeaa tehdä oikein, vaikeaa on tietää, mikä on oikein? 11) Pahat tekevät sellaista, josta hyvät vain uneksivat? 12) Ihmisen syvintä arvoa ei mitata hänen mukavina hetkinään, vaan haasteen ja kiistelyn aikana? 13)Valamiehistöön valitaan kaksitoista henkilöä päättämään, kenellä on paras asianajaja? 14) Mitä kutsumme synniksi muissa, sitä kutsumme omalla kohdalla kokeiluksi? 15) Kukaan ei juoruile toisen ihmisen salaisista hyveistä?

Kuinka monta viisautta oli mielestäsi uskottavia ja toimivia, oikeitakin?      

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts