Suomalaista aluepolitiikkaa 2020-luvulla

Suomalaista aluepolitiikkaa 2030-luvulle matkatessa

Porvarihallitustako pukkaa viimeisimmän gallupin mukaan? Vasemmisto on ollut vallassa tunnetusti keskustan tuella. Vaikuttaako tämä maaseutu ja luonnonvara- sekä kulttuuripolitiikka keskustalaiselta maaseudulta sitä tänään seuraten? Ainut, joka näytti onnistuvan, oli pandemia ja korona Euroopan viimeisenä pesäkkeenä sitä ministereinä hoitaen. Suomi syrjäisenä kolkkana säilyi aluksi sivussa pahimmalta alun epidemialta, mutta on nyt tautitilaston keulilla odotetusti.

Hallituksen vaikutus oli nollan arvoinen poukkoiluineen. Virukset eivät välitä politikoinnistamme. Presidentin esittämä nyrkki olisi jättänyt poliitikkomme syrjään. Olisimme toimineet kuten Euroopan syrjäisimmän maan kuuluukin. Valmistautuneet koko ajan viimeisimmän aallon tuloon JUURI Suomeen. Asiantuntijat ja virkamiehet nyrkissä eivät tunteile ja hae äänestäjiä vallankäytölleen, kuten poliitikot hallituksessa, kyläpoliitikkoinamme maaseudulla tyhmempiään ylipuhuen, sosiaalisessa mediassa vaahdote.

Suomi nyt vain toimii, kuten sotiemme aikana, ajopuuna. Kun jälkeen päin selitämme itsellemme omaa historiaamme, otamme tuon käsitteen käyttöön. Emme voineet suurelle maailmalle mitään, me ajauduimme tilanteisiin ja olimme voimattomia, selittelemme historiaamme. Siinä ei hääppöistä filosofiaa vaadita.

Petämme näin jopa historiamme kuvauksessa itseämme. Ikään kuin olisimme tahdottomia ja tietämättömiä, edes kokemuksesta jotain oppien. Sosiaalinen mediamme on tulvillaan juuri tätä tietoa ja maailman kovan koulun oppejamme. Joukossa tyhmyys vielä tiivistyy ja muuttuu laumakäyttäytymiseksi.

Nyt tehtiin, kuten aina ennenkin ja Sven Dufvan tapaa kääntyen vasemmalle, kun käsky kuului oikealle. Päinvastoin aina vaan, lainaten Svenin oppeja sosiaalisen median kasvatteina 2000-luvulla. Takana menetetty vuosikymmen ja kymmenen turhaketta hallituksinamme.

 Hallitus loisti mukamas pandemian alussa, jolloin Suomi syrjäkylänä oli koronan kanssa luonnollisesti helpoin eurooppalainen hoidettava muutaman syrjäisen saarivaltion tapaan hallitustaan kiitellen. Vasta viimeisimmän aallon kohdalla ongelmat alkavat syrjäkylillä ja saarilla, Siperiassa Venäjällä ja siihen olisi tullut varautua. Innovaatio, mikä tahansa leviävä, toimii juuri näin kartalla. Lapsenkin se tulisi tietää peruskoulustamme ja maantiedon kirjansa lukeneena. Tiedettä poliitikoille ei taas pidä selitellä. Se on opittu omilla kinkereillä ja poliittisen liikkeen mukana jo äidin maidossa.

Nyt tehtiin juuri päinvastoin, kun mitä pragmaattinen järki olisi vaatinut. Hallitus vapautti kaikki rajoitteet juuri silloin, kun ilmiö leviää Euroopan laidalle viimeisenä. Tämä on alkeellisinta peruskoulun maantietoa, ei edes tiedettä. Jopa hallituksen ministeritkin ovat tästä ehkä joskus kuulleet? Virus kun toimii armottoman tietämättömänä tilastomatematiikastamme ja sen vääristelystä, aluevaalien lähestymisestä ja gallupeistamme, narsistisen vallan tavoittelusta.

Mutta kiire oli olla muun maailman tapaan keulimassa. Seuratkaa mitä Venäjän maaseudulla ja Siperiassa tapahtuu. Tauti säilyy siellä vuosisadat. Suomi nyt on Euroopan Siperiaa, jossa laajan maaseudun luonnonvaroineen on annettu autioitua mutta viruksille pienissä seutukaupungeissa on vielä liki miljoona ihmistä ja metropoliemme ghetoissa vielä enemmän.

Maaseutumme pientaajamineen, puolensataa seutukaupunkia niiden mukana, on tyhjentynyt tai siellä asuu vain 75-vuotiaita tai vanhempia. Osa on tunkeutunut suuriin taajamiimme suuren ikäluokan muuttoaallon mukana ja täyttää nyt siellä sairaalat. Rokotuksia otetaan tai sitten ei oteta. Jos nyt ei ole vallan pakko vähäjärkisimmillä alueilla ja eläen omaa elämäänsä.

Osa taas ei suostu edes rokotettavaksi suomalaista taikauskoa ylläpitävinä hupsuinamme ja kylähulluina. Radanvarsialueet ovat muiden kuin suomalaisten asuttamia ghettoja nekin. Eivät edes ymmärrä minne ovat muuttaneet ja tieto ei leviä sinne lainkaan. Koko maa pilattiin muutaman vuosikymmenen aikana. Ruotsalaisilta meni siihen sentään maakuntineen vuosisatoja.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts