Juhannuksen sää

Lueskelin Iltalehden antaman sääennusteen juhannussääksi. Oli varmaankin savolainen meteorologi ennustamassa. Lupaili, ettei nyt vallalla oleva suursää jatku enää lähiviikkoina vaan lämpimämpään olemme menossa ja tyyntyykin, jos ei vallan tyveneksi muuttuisikaan.

Toki mitään hirmuhelteitä nyt ei tule mutta kuivempaa kuitenkin. Globaali ja lokaali ovat eri juttuja ennustella. Globaalisti voi olla hyvinkin kaunista mutta paikallisesti kaunis voi olla vähän liioiteltua. Ja mitä nyt ihminen kauniilta säältä vaatii? Trollit nyt eivät koskaan ole tyytyväisiä ja kiusaavat myös kuntapäättäjiä uhkailullaan.

Sellainen paikallinen sää on hankalaa ja rikkoo salamoineen luottamustehtävien hoidon todella hankalaksi yhdyskuntapalvelun suorittajalle. Tutkimusten mukaan huomattava osa päättäjistä on joutunut häirinnän kohteiksi ja piiloutumaan salamoilta väärän puun alta turvaa hakien. Sama salama kun voi iskeä samaan puuhun montakin kertaa.

Jotkut luovivat vastatuulen toiset tykkävät enemmän myötäisestä. Hyvinkin voi aattopäivänä sataa ripsauttaakin mutta kuivanakin voi jossain päin Suomea kokkoa poltella. Lunta ei nähdä nyt edes Lapissa, ja jos nyt nähtäisiinkin, niin ei nyt mitään eilisen kaltaista tuiskua ja Salomonin tuomioita edes Saariselällä.

Kasvun merkkejä on nähtävissä maan taloudessa. Ei hääppöisiä mutta kuitenkin. Ja onnella ne laivatkin seilaa kun ei nyt devalvoimaan pääse. Eikä kaikki siitäkään säästä tykkäisi pienyrittäjinä.

Matalan rintamia liikkuu, joskin ensi viikolla voi hyvinkin olla kuivempaa ja siis korkeapaineenkin paikka ja parikymmentä astetta, ellei nyt satu sadekuuro kohdalle. Parempaan suuntaan siis olemme menossa, kun ei se nyt tästä voi oikein kehnommaksikaan kesän sää muuttua.

Ja minkäs hallitus tekee kun aiemmat vallanpitäjät mokasivat kymmenen vuoden etsikkoaikansa. Sitä paikkaillessa se on kuin märkää kokkoa ja jäitä lumisateessa polttelisi. Yöpakkaset nyt ovat kauemmin politiikassa mukana olleille tuttuja entuudestaan. Ei niitä heti hätkähdetä.

Poikkeavaa pohjoisen kohdalla olikin liian lämmin alkukesän viikko, josta ei osattu etukäteen varoittaa edes hallitusta. Sellaisia kun sattuu vain yksi vuosikymmenessä mutta lunta nyt napapiirin tuntureilla on näyhty ennenkin kesäkuun puolella, myrsky häirinnyt lintujen pesintää pesimäpuun kaatuessa tai muuten pesän lentäessä myrskyn silmässä muistuttaen suomalaisten poliitikkojen sotepesiä ja maakuntamalleja, karttaharjoitelmia, niiden kohtaloa uuden eurooppalaisen suursään silmäkkeessä ja globaalin rakennemuutoksen myrskyissä eläen.

Pääministeri lupaili kuitenkin parempaa mielen maisemaa mutta vähän viiveellä, keskustalaiseen verrattuna. Herrana on joka tapauksessa hyvä olla tai ainakin parempi kuin narrina. Tiedoksi oppositiojohtajille ja puoluekokouksissa häviäville, gallupeihin uskoville.

Venäjällä kasvua odotetaan sielläkin ja voi hyvinkin olla että kohta Suomessa kokonaistuotanto kasvaa muuta Eurooppaa paremmin, negatiivinen kierre kääntyisi ja kulutus sekin kasvuun, rakentaminen lähtisi reippaaseen alkuun. Ei sillä niin väliä mitä paikallisesti rakennetaan, kunhan rakennetaan ja raha liikuu, käy pyydykseen ja pyörii oman kunnan ja maakunnan alueella. Kansantaloudessa mieluumminkin kuin virraten vääriin taskuihin ja veroparatiiseihin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts