Kokonaiskuva on tunnettava

Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa. Sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta. Tämä kulkee kaiken muun edellä. Tämän lausui aikanaan Urho Kaleva Kekkonen ja huolehti myös hätätilahallituksesta kun työttömyys kohosi kymmenenteen osaan nykyisestämme.

Pielavedellä ja ylipäätään Ylä-Savossa kasvaa tällaisia poikia. Antti Ruuskanen olympiamitaleineen ei ole edes Pielaveden mestari. Vielä olisi lisättävä metrejä jotta kunnassa häntä arvostettaisiin pitäjän parhaana keihäsmiehenä ja kenttäennätyksen haltijana. Antti savolaisena tietää tämän liiankin hyvin.

Siinä vieressä on Siilinjärvi ja eikös edellinen pääministeri ja nykyinen komissaari ole sieltä, siis Jyrki Katainen. Ei häntä Savossa haukuttu. Ei omia haukuta saati ammuta Lahdessa. Naisten ampuminen siellä loppui kun savolaiset saapuivat, kertoo asiaa tutkinut. Oli kuulemma savolaisten mielestä vikaan mennyttä rodun jalostusta naisten ampuminen sisällissodassamme. Olivat saaneet oppinsa jalostaessaan kasveja, etenkin puita. Ihmisen jalostamiseen vaaditaan molemmat sukupuolet. Ja etenkin naisia. Tiesivät savolaiset. Lisäksi ympäristö vaikutti enemmän kuin geenit. Oli pidettävä naisista hyvää huolta. Se oli hämäläisille Lahdessa uusi ilmiö ja asia vuosisata takaperin. Ettei vaan olisi vieläkin? Vaimoaan rakastava ja hänestä huolta kantava mies on paras lastensa kasvattaja.

Lahdessa ei ole yliopistoa. Naisia ei kouluteta yliopistossa kuten Kuopiossa ja savolaisten toisessa pääkaupungissa Oulussa. Se on kauhea virhe ja puute jota voi korjailla nyt Päijät-Hämeen maakunnan keskuksena. Tosin vain 19 % siellä pitää Päijät-Hämettä merkittävänä tai identiteettinsä perustana. Savossa taas 90 %. Ja Kajalassa. Rakastavat kotiseutuaan ja ovat rakentamassa aina omaa yhteisöään, verkostoja minne menevätkin. Miten muuten olisikaan kun kaikkialla on vain saaria ja vesistöjä joita et voi linnoittaa. Ne ovat olleet aina yhdistäjä, tapa liikkua ja vaurastua, käydä kauppaa ja maksaa veronsa vuoroin kuninkaalle ja keisarille, oma sukuni luostarilaitokselle ja omistaen maatilan rinnalla purjekunnan ja viikinkiveneet. Suomalaista viikinkiä kavahdettiin jopa Norjassa ja Islannissa. Ruotsalainen kuningas asutti heillä pohjoiset maakuntansa. Ikean omistaja ja perustaja siirsi puolet omaisuudestaan näiden alueiden kehittämiseen, yrittämiseen. Meillä on nyt savolainen yrittäjä pääministerinämme, Oulun koulun kasvatti hänkin. Vaihteeksi insinööri ja tyypillinen perheensä isä.

Helsingin-Sanomien päätoimittaja kirjoittaa kuinka heikko identiteetti johtuu savolaisista ja karjalaisista. Ikävä kyllä se EI pidä paikkaansa. Tutkimukset kun kertovat identiteetin synnystä Suomessa kokonaan muuta. Miksi päätoimittaja ei ole lukenut ihminen vaan heittelee omia juttujaan mukamas tosiasioina. Jos hän on lukenut, miksi hän tahallaan vääristelee ja valehtelee lukijoilleen. Miksi tällainen valemedia saa kylvää vääriä tietoja maastamme ja sen heimoista, ihmisistä. Väheksyä Sakari Topeliusta ja piirtää itse karttansa käyttäen värikynänä punaista ja perustana Suomen väreille yhden ihmisen siirtoa suulähetystöstämme venäläisenä Moskovaan? Mikä päätoimittajaa vaivaa? Samoin hän värityttää omalaatuisena uutena maantieteenä ja sen kartografiana koko globaalin maailman punaiseksi tyypitellen. Mitä hän haluaa sillä saada aikaan punaisen värin psykologiaa ja politiikkaa käyttäen ja maita väritellen. Käyttäen karttoja ja kartan psykologiaa sotavuosiemme tapaan välineinään? Eikö sitä ole opetettu lapsillemme mitä siitä seuraa? Puuttuuko toimituksen naisilta yliopistokasvatus ja perusopetuskin. Vai ovatko he ehkä miehiä? Ja osaavat asiansa vääristelyn ja propagandan.

Savosta on lähtöisin myös Paavo Lipponen ja edellinen komissaarimme sekä nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja. Ei heitä Savossa haukuta. Miksi haukuttaisiin omia poikiamme? Savolaisilla on vahva heimoidentiteetti ja alueidentiteetti samalla. Sillä on vuosituhantiset perinteet jo geeneissämmekin. Savokarjalainen osakunta on tuttu vielä tänäänkin yliopistoissamme. Suomi oli kauan kahden maailman jakama ja sen yhdistäminen jäi savolaisen heimon tehtäväksi. Raja oli sekä luonnonmaantieteellinen vedenjakaja-alue, antropologinen raja sekä miekalla piirretty raja. Sen merkityksen ymmärtäminen on vieläkin suomalaisille ongelmallista. Väli-Amerikan kohdalla me sen oivallammekin.

Minna Canth on hänkin Kuopista ja eikös vaan ole Lönnrotkin Kalevalaa kiertäessään Karjalassa ja kieltämme kehittäessään. Oulusta lähti aikanaan ensimmäinen presidenttimme ja teki ihan hyvän perustuslain. Perustuslakituomioistuin jäi tekemättä kun oltiin menossa ensin kuningaskuntaan kieltämme osaamattomien ruotsalaisten toimesta. Juhani Aho on Ylä-Savosta ja niin on Vieremältä ainut kultamitalimme voittajakin olympialaisista, Kerttu ja Iivo perheineen. Koko perhe siinäkin on mukana ja hevosmiehiä ovat samalla. Hevonen siinä kouluttaa ihmistä eikä päinvastoin. Jos et luonnosta mitään ymmärrä, geologiaa ja biologiaa lukenut, älä ala neuvoa heitä, jotka ovat sieltä maisterin ja tohtorin tutkintonsa suorittaneita. Puhut vain populistista pulinaa yhden asian osaajana. Vääristät kokonaiskuvan ja maakuntamalli sotensa kanssa alkaa olla ikuisuuskysymys pirstaleisessa maailmassa.

Kieli on koko ajattelumme ja viestinnän väline. Näemme sillä unemmekin. Se tekee meistä muusta luonnosta poikkeavan otuksen. Se on hermeneuttinen ilmiö ja siinä parhaiten menestyvät sellaiset ihmiset, joilla on mahdollisimman laaja sanavarasto ja kielitaidot. Älä ala väitelle valtio- ja yhteiskuntatietelijöiden tai humanismista maisterin ja tohtorin tutkintonsa suorittaneitten kanssa heidän opeistaan. Häpäiset ja munaat vain itsesi sosiaalisen median maailmassa. Printtimediassa toimittaja on yhtä kaltevalla pinnalla jos luonnontieteet ovat rempallaan ja ihmistieteetkin vähän niin kuin heikun keikun.

Ei pidä kertoa satuja aikuisille. Lapsille se alkaa jo olla mahdotontakin. He kun saavat oppinsa suoraan netistä. Jos eivät saa ja osaa sitä käyttää, he vieraantuvat yhteiskunnastamme. Kuka heitä siinä auttaa jos vanhemmat viihtyvät viikonloput päihteitä käyttäen. Tämä uusi yhteiskuntamme kun on monin verroin vaativampi kuin sitä edeltäneet. Seuraava sukupolvi kun on taas hiven fiksumpi kuin edeltäjänsä. Se kun aloittaa siitä mihin muut ovat aiemmin lopettaneet. Muuten ei väitöskirjoja synny. On tuotava koko ajan uutta tieteen kenttään. Muuten väikkäriä ei hyväksytä. Sitä kutsutaan tieteen rinnalla innovaatiopolitiikaksi ja -yhteiskunnaksi. Väitöskirjojen ennakkotarkastajat ovat harvoin suomalaisia. Pelin politiikalla ja populistisella pulinalla ei siellä menestytä. Kysykää Veikko tai Pekka Vennamolta ja Timo Soinilta. Sellaista puoluetta kun äänestää kuka sattuu ja kuvitellen pulinan toteuttajan toteuttavan lupauksensa. Kun näin ei tapahdu puolue hajoaa. Soini saa olla hetken ministerinä. Samoin Veikko ja Pekka Vennamo aikanaan. Siihen se tarina loppuukin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts