Konservatiivinen toimija ja mediavalta vastakkain

Helsinki performanssi jatkuu. Näin Trump tänään: ”So many people at the higher ends of intelligence loved my press conference performance in Helsinki,” Trump tweeted Wednesday morning.
He continued, ”Putin and I discussed many important subjects at our earlier meeting. We got along well which truly bothered many haters who wanted to see a boxing match. Big results will come!”

Olemme palanneet ”vanhaan normaaliin” myös ”trumputisimin” ymmärtämisessä. Ei toki ”uuteen normaaliin” kuten eilen meille kerrottiin medioissamme. Aivan oikein, mutta päinvastoin se tulkiten. Obamanian aika kun on nyt lopullisesti ohi. Ilmiö näkyy myös Suomessa mutta ei Helsingissä. Helsinki ei ole sama kuin SUOMI. Me emme ymmärrä enää edes toisiamme asuen Helsingissä tai maaseudulla. Journalismi ja media Helsingissä tuotettuna on aivan muuta kuin maaseudun mediat. Sama pätee globaaliin mediaan ja sen ymmärtämiseen. Odotukset ovat myös Yhdysvalloissa ja Venäjällä, Lähi-idässä, mielipiteet rajusti jakavia.

Trump palautti vanhan ”hyvän ajan” toimimalla suoraan myös Lähi-idässä eikä puuhastellen terapeuttina. Kertovat sata vuotta Yhdysvaltain käyttäytymiseen tottuneet. Ei siis uutta vaan odotettua perinteistä. Tämä tulkinta pitää paikkansa. Obaman toi oudon ”terapeutin” roolinsa. Etäisen, akateemisen ja vieraan. Presidentit olivat koivin eri linjoilla Iranin ydinsopimuksestakin.

Al-Taee muistuttaa, että Obama onnistui neuvottelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksen. Sopimus solmittiin vuonna 2015 Iranin, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Ranskan, Saksan ja Britannian kesken. Trump puolestaan ilmoitti Yhdysvaltain vetäytyvän sopimuksesta toukokuussa 2018.

– Obama kykeni neuvottelemaan ydinsopimuksen, mutta ei välttämättä tarpeeksi Iranin valtion toiminnan rajoittamisesta alueella, al-Taee analysoi. Ja on oikeassa.
Rauhanneuvottelijan mielestä oleellinen kysymys onkin, riittikö sopimus turvaamaan Israelin valtiota. Kun se sanotaan suoraan ja kuten siellä ajatellaan, pragmaattisesti. Maaseudulla Suomessa ajatellaan juuri näin. Muuhun ei ole varaa.

Helsingin herrat ovat eri asia nyt ja aiemmin. Se ei ole likimainkaan sama kuin Suomi. Ruotsin mediat kirjoittivat kuinka tilaisuus järjestettiinkin Helsingborgissa ja järjestäjä oli pääministeri Sauli Niinistö. Sipilä oli samaan aikaan Porissa ja Helsingin pormestari varmaankin jossain vielä kauempana. Niinistö siinä otti paikkaansa Helsingin herrojen joukossa.

– Trumpin suurimpia vaalilupauksia oli turvata Israelin valtion asema, turvallisuus, vakaus ja eheys Lähi-idässä. Tässä mielessä Trump koki, että tarvitaan konkreettisempia toimia, jotka ovat nopeampia kuin Obaman. Dialogi tarvitsee aikaa ja aika ei ole reaaliaikaisen ihmisen mieleen missään. Trumpilla oli myös oma lehmä ojassa. Suurempi kuin Putinilla, jonka valtaoikeudet ovat toiset ja media ei kiusaa koko ajan kotona vallasta.

”Paluu normaaliin” on paluu vanhaan mutta reaaliaikaisessa maailmassa eläen. Institutionaalinen ja demokraattinen on kovin hidas ja liian hidas Yhdysvalloista sitä odottaen Aasissa tai Afrikassa. Ongelmana on maailma, joka ei voi odottaa kovin liberaalin akateemisen pohdintoja silloin, kun muistetaan todella konservatiivisten amerikkalaisten presidenttien suoraa toimintaa. Obama tuli toimeen median ja sen vallanhimon kanssa väistymällä.

Al-Taee arvioi, että Trumpin toiminnan tulos on koettu joissain Lähi-idän maissa erittäin positiivisena. Rauhanneuvottelijan arvion mukaan juuri tällainen Yhdysvallat on toimijana tuttu – konkreettinen toimija, joka ei toimi niin sanotusti terapeutin roolissa ja mediaa peläten. Se on hyvin sanottu juuri ”obamaniasta” ja sen tuottamista pettymyksistä. Se vei vallan demokratialta mediakratialle. Helsingin Sanomat järjesti oman ”näyttelynsä” joka oli kohdistettu vain Helsinkiin. Vallankäyttöön siellä. Valta medioissamme keskittyy sekin koko ajan siinä missä myös Yhdysvalloissa, puhumattakaan Facebookin valtiaasta vallankäyttäjänämme.

– Kun ajatellaan Lähi-idän historiaa viimeiset 100 vuotta, niin Trumpin kaltainen toimija on tutumpi kuin Obaman kaltainen. Sanoisin, että institutionaalisella tasolla palattiin kohti normaalimpaa toimintaa Lähi-idässä. Palattiin siis konservatiivisen toimijan hyvin suoraan toimintaan ohittaen perinteinen diplomatia ja instituutioiden vaatima aika reaaliaikaisessa maailmassamme.

Se on ollut uutta myös tästä kirjoittaville medioillemme. Trump on jopa oma mediansa ja varmistaa siten hitaan toimijan asemaansa verrattaessa häntä Venäjän presidentin valtaoikeuksiin. Media, se perinteinen, kun ei ole sekään valmis luopumaan hankkimistaan asemista vallankäyttäjänä. Valta sokaisee, täydellinen täydellisesti myös medioissamme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts