Korona ja henkisesti laiska ihminen

Ajattelu tapahtuu sanoilla. Sanat ovat puolestaan tunnesanojamme. Korona tuli ja vapautti meidät ajattelusta työpaikoilla ja kouluissamme. Toki osa joutui tähän hikiseen puuhaan samalla ensimmäisen kerran elämässään tai kouluaikojensa. Paljon sanoja käyttävä tai tieteessä tunteiden ulkopuolella olevilla käsitteillä pelaavat eivät voi esitellä asiaansa vahvasti tunnesanoilla toimivalle ihmiselle. Etenkin jos niitä tunnesanoja on vielä vähän. Näin tieteen popularisointi on mahdotonta. Ellei ymmärrä mistä on kysymys.

Surutyötä tekevä ihminen tai rakastunut pyrkii usein välttämään tunteitaan. Se onnistuu parhaiten puuhastelemalla koko ajan jotakin. Puutarha on paljon parempi paikka siihen kuin mikään muun puuhastelu. Aasiassa puutarhaa ja siellä puuhastelua rakastetaan. Korona toi tunteet pintaan. Meiltä KIELLETTIIN puuhastelu työpaikoillamme.

Itse opin sanat varhain ja lukemisen. Puuhastelen niillä. Näin niitä on myös paljon ja valtaosa muualta kuin omasta kielestämme, onomatopoeettisia ja luontoa matkivia. Sellaista puuhastelua on vaikea muuttaa tieteestä takaisin omaan kieleen ja sen muutamiin tunnesanoihimme. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Ammattinsa osaava kirjailija tai toimittaja käsittelee sanoja ulkopuolella tunnesanojen. Hän on ne ”kesyttänyt” ja kuvittelee vain raportoivansa. Eri medioissa käytetään erilaisia tunnesanojakin. Sama pätee myös vanhoihin puolueisiin tai vaikkapa uskontoihin. Tiede tunnetaan sekin omasta kielestään kuten aikanaan munkkilatina.

Olen saanut oman sukunimenikin sieltä, luostarilaitoksesta. Sen tutkiminen edellytti vanhojen kielten tuntemista. Suvussani Isak Pihlman oli vanhojen pyhien kielten professori ja opetti samalla papeille munkkilatinan ohella myös retoriikkaa Helsingin yliopistossa. Ei kansa siitä kirkossa mitään ymmärtänyt mutta tuli harras ja pyhä olo naisille, miehet nukahtivat. Siksi tarvittiin myös ”unilukkaria” heitä herättelemään.

Perussuomalaiset ravisteli vanhoja puolueitamme ja toimi unilukkarina. Oli pakko taas virkistyä ajattelemaankin jopa sanoja välttelevässä Hämeessä. Korona palautti takaisin kotiin nukkumaan. Demarit ja naiset ottivat tunneohjat käsiinsä ja miehet nukahtivat heti kun siihen annettiin tilaisuus. Miehet nyt tekevät näin aina. Kielen suku ei olen oikein maskuliini, äidinkielen. Isänmaa on eri asia.

Perussuomalaiset oli saatu hiljaisiksi ja ajattelu oli kielletty sekin. Hämeessä pantu kyykkyyn kiusanteolla ja vandalismilla. Etenkin ikäihmisiltä ja opettajilta, pieniltä lapsiltamme, oppositiossa olevilta poliitikoiltamme vietiin aseet ja työkalut. Koronan avulla saatiin heidät hiljaisiksi ja valta takaisin työläiskaupungin taantuneille demareille. Forssassa se oli erityisen näyttävä operaatio ja muisto menneen ajan sodistamme, sisällissodastamme.

Ajattelu ja tunnesanat on työlästä, muistaa moni kouluajoiltaan. Ala lukea tuhatsivuista kirjaa ja pohdi, mikä työ on hänellä, joka niitä meille kirjoittaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts