Laki ei ole kuten se luetaan.

Laki on kuten se luetaan. viisastellaan. Se ei pidä paikkaansa. Ei edes Donald Trumpille tai hänen vastustajilleen. Sama pätee Suomessa ja etenkin perustuslakimme kirjaimessa. Siksi meillä tulisi olla perustuslakituomioistuin ja jo lapsena opittu läksy. Alan nerot sitä opettamassa mutta myös tarvittaessa uudistamassakin. Nyt se on laiminlyötyä ja siitä seuraa hallitukselle suurten rakennemuutosten yhteydessä vuosikymmeniä jatkuvia kiistoja, sakkokierroksia. Kutsumme sitä puolueitten kriisiksi tai populismiksi, vihapuheeksi ja mediayhteiskunnan hybridivaiheeksi, paradigmaiseksi ja maailmankuvat vaihtavaksi ilmiöksemme. Sitä se tietysti onkin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös kumota Barack Obaman asettamat kiellot arktisten alueiden poraukselle oli laiton, julistaa liittovaltion tuomari Sharon Gleason.
Oikeuden päätöksen mukaan Trumpin pyrkimykset avata uusia alueita poraukselle ylittävät presidentin määräysvallan.
Aiemmat kiellot pysyvät voimassa, ellei maan kongressi kumoa niitä.
Obama kielsi uusien porausten aloittamisen Yhdysvaltain aluevesillä Alaskan ulkopuolella ja 31 vedenalaisessa kanjonissa Atlantin valtamerellä vuonna 2016. Kielto perustuu 1953 asetettuun lakiin, jonka myötä maan presidentti voi estää avomerialueiden kaupallisen käytön. Myös entiset presidentit Bill Clinton ja Dwight Eisenhower ovat vedonneet lakiin.
Trump antoi huhtikuussa 2017 asetuksen kieltojen kumoamisesta. Hän perusteli luonnonrikkauksien hyödyntämisen tuovan Yhdysvalloille miljardeja dollareita ja luovan tuhansia työpaikkoja. Asetuksen yhteydessä ei tuotu esiin millään lailla öljynporauksen ympäristövaikutuksia. Nyt Trump on oppimassa läksyä, joka tekee hänestä toisella kaudella myös valtiomiehen ja arvovaltaisen presidentinkin. Ronald Regan kävi myös läpi tämän kovan koulun.

Suomessa perustuslaki aiheuttaa päänvaivaa suurten rakennemuutosten hätäisille korjailijoille. Sote on miten se luetaan puolueohjelmassa ja keskustan maakuntamallissa. Mutta ei kuten perustuslaki sanoo ja sitä valvovat silmät. Maalaisliitto-keskusta ja kokoomus ovat perinteisiä lakeja laativia puolueitamme yhdessä demareitten kanssa liki vuosisadan ajan. Tällaista vallankäyttöä alkaa valvoa lopulta myös kansa ja mediammekin. Elämme media-aikaa ja sivistysvaltiossa.

Saamme tietoa tuutin täydeltä ja sen oppiminen on tärkein reaaliaikainen sovellus tänään. Eilen oli toki toisin. Vanhan poisoppiminen on sekin samalla välttämätön lahja. Populismi on vaalien aikana syntyvä protesti, kirjoittavat nämä medioissaan vanhaa oppia ylläpitävät ja pyrkivät sitä väheksymään. Siltä menee kannatus vallassa lakia laatiessaan, väittävät samalla. Ei mennyt perussuomalaisilta. Päinvastoin.

Eikä mene Trumpiltakaan. Se löysi porsaanreiän tuossa ajattelussamme ja on nyt liki suurin puolueemme samaan aikaan kun keskusta ja kokoomus menettävät kannatustaan vaalien alla. Gallupit ja vanhat mediamme kun eivät äänestä. Siniset ministereinämme ja perussuomalaisina, 2015 vaaleissa valittuina, ovat pitäneet hallitusta pystyssä samaan aikaan kun keskustalaiset ja kokoomuslaiset ovat saanee vapaasti riidellä ja haukkua toisiaan sekä pilata kasvona kansan edessä typeryksinämme.

Samaan aikaan Jyväskylässä valittu perussuomalaisten uusin johto on kasvanut korkoa korolle. He voivat olla myös seuraavan hallituksen se liima ja poliittinen osaaja sekä ammattilainen, joka on tätä päivää ja sen tapaa toteuttaa kansalle myös epämieluisia asioita hallituksessamme. Siinä kun on osattava käyttää hyväkseen kaikki ne keinot, jotka perustuslaissamme ovat mahdollisia ja oivaltaa myös medioittemme sokeus tajuta, miten maata hallitaan ja johdetaan ohi sen valvovan silmän ja sitä hyödyntäen myös oppositiossa tai inhokkina.

Elämä on muutakin kuin se, miltä se näyttä ikivanhojen rakenteiden ja kuvitelmien tuomana vanhan mediamme valheenamme ja narratiivisena tarinana medioissamme.

Jos joku alkaa pelata shakkia jätkänshakin säännöillä, hänelle on opetettava miten sitä pelataan. Jos joku yrittää petosta, hänelle on opetettava mitä on petoksen petos.

Aina on joku, joka on sinua parempi. Paljon parempia on lopulta kymmenen miljardin joukossa valtava määrä netissä operoiden. Ja valta on heillä.

Liity heihin ja ohjaa heitä mutta opiskele myös miten se käytännössä hoidetaan. Jos et siitä mitään ymmärrä, älä edes puhu sellaisesta, jossa jotkut ovat mestareita ja tekevät yliopistomme oppikirjatkin. Munaat ja häpäiset vain itsesi algoritmeista saarnaten yhtäkään niistä itse ohjaamalla.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts