Meillä taitaa olla eri suunta…

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoo Suomen Nato-suhteen saaneen ”uuden käänteen” SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen Nato-kommentin seurauksena.

Uutistoimisto toteaa, että ”Suomen mahdollisuuden liittyä Natoon menettäneen uskottavuutta pääministeriehdokkaan kommentin jälkeen”.

Rinne sanoi viime viikon tiistaina MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa, ettei ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Suomi otettaisiin Naton jäseneksi.

– Nyt tässä tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen presidentin epävarmuustekijät kansainvälisessä politiikassa vaikuttavat, en ole yhtään vakuuttunut siitä, että meitä edes hyväksyttäisiin Natoon, jos me hakisimme, Rinne sanoi.

Kiinan valtiollisen uutistoimiston artikkelissa viitataan myös Iltalehteen, joka nosti Rinteen ”Nato-sammakon” esiin.

Meillä taitaa olla eri suunta.. presidentillä ja Antti Rinteellä.. ja nyt se on havaittu Kiinassa saakka. Kumpi kuljettaa bussia, jos Rinteestä tulisi pääministeri? Saiko vaalit viimeinkin ulkopolitiikkamme liittyvän sammakon jota presidenttimme on odottanutkin. Hän kun tuskin seurasi edellisen hallituksen loppunäytelmää tai perussomalaisen puolueen jakautumista kahtia kevein sydämin.

Immelmannin tehnyt pääministeri teki toisen vastaavan omituisen ja historiaan jäävän tempun, sanoessaan tehtävänsä laivan kapteenina irti, täysin yllättäen ja saatuaan presidentin tuen hetkellä, jolloin elettiin tämän vaalikauden toista omituisinta aikaa sinisen puolueen syntyessä. Sitä suurta suosiota ja myös kansainvälistä arvostusta nauttiva presidenttimme tuskin nieli karvastelematta.

Joku sanoisi, vanhoja muistellen, kuinka tässä nyt ovat kohta mukana ne ”yleiset syyt”, jotka Johanne Virolainen loihe lausumaan ja kertoi miksi kokoomuslaisista ei ollut hallitukseen. Sauli Niinistö muistaa nuo ajat ja maalaisliiton ”yleiset syyt”.

Kekkonen taas kertoi kuinka, jos toisen on oltava rempallaan, sisä- tai ulkopolitiikan, olkoon se sisäpolitiikka. Kansan suuri suosikki Sauli Niinistö tuskin voi ajatella samoin aikana, jolloin sisä- ja ulkopolitiikan välinen linja on kuin veteen piirretty viiva. Ja nyt Rinne mahdollisena pääministerinä taisi kulkea sen viivan väärällä puolella ja väärin argumenteinkin sekä pilaten Niinistön myös sisäpoliittista ajattelutapaa.

Ei hyvä näin vaalien aattona.. Olettaen että kansa muistaa, mitä se merkitsi Kekkosen aikana. Voisiko Niinistö olla tässä Kekkosta lepsumpi… tuskin. Rinteen Nato-sammakko taisi olla pahempi kuin tämän iltainen kompurointi.. nyt sisäpolitiikassa, joka saa ollakin rempallaan Kekkosen aikaa eläen. Nyt ei eletä. Ulkopolitiikan sammakot kun ovat samalla myös sisäpolitiikan usein kohtalokkain virhe. Ja sitä presidenttimme ei voi sallia tulevalta pääministeriltämme.

Väsyneistä puoluejohtajistamme parhaiten pärjäsi nyt hän, joka varoi sammakoita ja malttoi olla sanomatta sellaista, jossa riski joutua otsikoihin Kiinassa oli koko vaaliemme näkyvin lausahdus, ellei nyt oteta huomioon tänään vielä päästettäviä sammakoita.. vielä ehtii.

Vaalien lopputulos on nyt entistäkin avoimempi ja valpas kansa alkaa vasta heräillä huomaamaan, kuinka kyseessä onkin pääministerivaalimme. Kuten on toki ollut ennenkin ja ulkopolitiikan taidot edellä ja etenkin tämän ajan Euroopassa ja globaalissa maailmassamme.

Kuvitelma etteikö ylin valtiojohtomme tätä pohtisi, olisi todella omituinen tapa asennoitua näiden vaalien merkitykseen kansakunnallemme. Meitä seurataan Euroopan ohella myös Aasiassa ja Afrikassa, Amerikassa, Venäjällä.

Presidentti on ihmetellyt ääneen miten on mahdollista sivuuttaa sisäpolitiikallemme niin keskeinen ulkopolitiikka liki olan kohautuksella. Ja kun siihen sitten tartutaan, tuloksena on sammakoita, joita kirjataan Kiinassa saakka.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts