Mikä puolue on koronapuolueemme?

 • Korona on nyt vaiheessa, jossa myös media joutuu pohtimaan uskottavuuttaan. Puolueet kilpailevat vielä hetken nekin, onko viisasta leimautua koronapoliitikoksi. Äänten keruu politiikassa koronalla on nyt juuri taitekohdassaan. Tanska on Pohjolassa tunnetusti aina hiven muita edellä ja niin nytkin.
 • Ilmiö kömpelyydessään olisi voinut olla yhtä hyvin terrorien tapa panna maailma medioiden avustamana sekaisin. Sodan aikana se ei olisi ollut mahdollista, mutta rauhan aikana kelpaa mikä tahansa. Hulluille puuroa on suurten massojen myös viihdyttämisessä ja vaalien voittamisessa tutuin käytetty. Siis joku euro hoitajille tai vappusatanen.
 • Harvemmin vaaleissa taustalla on pelote, kuten nyt virukset tai muut kuolemansynnit, sodan kauhut ja rutto. Espanjan tauti tuli tutuksi kun espanjalaiset mediat siitä yhtenään kirjoittivat kuten me nyt koronasta. Muut valtiot kävivät sotiaan, Espanja ei käynyt.
 • Kirkko käytti aikanaan näitä kuolemansyntejämme ja helvetin kauhuja. Laestadiolaisessa maailmassa riitti niin ikään pelotteet kommunismista, vennamolaisista ja ties mistä Pohjois-Suomessa asuen. Hyvää siinä oli se, ettei televisiota saanut katsoa. Ja lapsiakin syntyi yhteiskunnan tarpeisiin. Heidät koulutettiinkin Oulun yliopistossa.
 • Minulla oli Oulussa useitakin laestadiolaisia niin uuden yliopiston opettajia kuin lentopallojoukkueemme iskijöitä, itse olin passarina. Siinä tutustuu näiden nuorten poikkeukselliseen kykyyn pelata joukkueena. Jääkiekkoa pelattiin Kärpissä mutta jääpallo oli suositumpi.
 • Uusi innovaatio tuli yllättävän hitaasti Ouluun ja sitä korjaamaan rakensimme teknopoliksen, tiedepuistoksi (science park) kutsuttu. Se jäi minun tehtäväksi aluesuunnittelun hoitajana. VTT:n labrat hiven auttoivat nekin.
 • Rehtorimme Markku Mannerkoski siirtyi sinne ylijohtajaksi. Hän sai työnsä jatkajaksi lääkärin. Oulu on näissä luonnontieteissä, sovellutuksissa, taitava. Ihmistieteet oli minunkin opiskeltavat Turun yliopistossa. Ero oli tuolloin valtava.
 • Rakastin Turkua ja sen forssalaisen sosiologian ja politiikan tutkimuksen laitoksen perustaja oli omituinen, oman mediansakin Lounais-Hämeeseen perustana Esko Aaltonen professorina. Professori Erkki Asp oli utelias ihminen ja presidentti Mauno Koivisto hänen aikalaisiaan opiskelijanakin.
 • Meillä on kymmenittäin yhteisiä julkaisujakin. Kirjojen tekijänä ja julkaisijana Erkki oli hitaampi. Uusi aika kun toi mukanaan uudenlaisen digiajan kirjankin. Se oli opittava Itä-Savossa ja Savonlinnassa jo 1980-luvun alussa. Kalevan kirjapaino oli pahasti jäljessä Hesarista nyt puhumattakaan.
 • Tutuksi tuli etenkin Yhdysvallat ja Japani, Saksa Euroopassa mutta myös Ranska ja britit nyt luonnollisesti. AURP ja IASP maailman tiedepuistojärjestöinämme olivat hallituksineen paikkaa vaihtavia. Jenkit olivat jo silloin vahvasti innovaatiopolitiikkansa suojaavia siinä missä saksalaiset Euroopassa.
 • Hallituspaikka siellä oli lottovoitto ainoana ei amerikkalaisena, josta saan kiittää latinoja. Kiinalaiset tulivat mukaan samaan aikaan. SE oli heille valtava kulttuurinen muutos. Matkat Kiinaan avasivat silmät siihen mihin nyt menemme ja myöhemmin Afrikka myös taiteensa kautta avautuen. Sahara jakaa valtavan maanosan jyrkästi kahtia.
 • Tuohon aikaan tuli olla suomalaisten tapaan poikkeukselliset meriitit ja suhteet historiassa hankittuna. Se avasi portit myös Neuvostoliittoon ja Etelä-Amerikkaan. Menestyimme odotetusti hyvin myös nuorena lentopallossa, myöhemmin jääkiekossakin. Oulu oli siinä Turkuakin taitavampi puolen Suomen pääkaupunkinamme.
 • Oulussa puhuttiin hilijoo ja kovvoo, savvoo, siis neljää kieltä suomen ohella. Savolaiset muuttivat sinne ruotsin kuninkaan toimesta. Syntyi tervaporvarit ja itse rakennettiin myös Merikosken voimalaitos ja haiseva kemian teollisuus. Savolaiset ovat kielensä kanssa loistavia lobbareita. Välttelevät kielteisiä ilmaisuja parhaiden brittilordien tapaan menestyen.
 • Kun jokin asia karkaa käsistä, menee överiksi, kuten nyt korona, silloin poliittinen liike sitä tukeneena ja synnyttäneenäkin on saanut ensin voittoja, mutta joutuu lopulta arvioimaan tukijoineen, koska on aika vetäytyä.
 • Jos se hetki ei onnistu oikeaan saumaan, syntyy romahdus. Sama pätee mediayhteiskunnan toimittajiin. Riski jäädä juttuineen hämäläiseen tapaan menneen maailman huijauksen jatkajiksi silloinkin, kun ilmiö on jo ohi, on koko talousalueen romahtamisen sekä syy että seuraus samaan aikaan.
 • Tällaisen median tarina loppuu siihen. Samoin poliittisen liikkeen yhden asian liikkeenämme, koronapuolueenamme. Populistiset liikkeet yhden asian liikkeinämme ovat tässä tarkkoja ja pyrkivät vaihtamaan asiansa ajoissa tuulen suuntia haistellen.
 • Vastatuuleen luovitaan toisin kuin myötäiseen. Suomalaiset ovat parempia vastatuuleen luovijoita ja myöhästyvät silloin, kun matka muuttuukin nopeasti pallopurjeineen myötäiseksi. Vene menee nurin ja muut jättävät lehdelle soittelemaan.
 • Kun etelässä jo kerätään koronapondit laareihin, pohjoisessa ne eivät kelpaa lainkaan. Vuosikymmeniä kestänyt kitkuttaminen muuttuu romahdukseksi. SE on suomalaisille tuttu ilmiö. Näin näyttää käyvän nytkin.
 • Koronapondit eivät kelpaa, on jo alettu puhua vahingossa markoistakin. Ikäihmisten avulla tapahtuva vaurastuminen on nuoremmille mahdoton yhtälö. Sen ymmärtää.
 • Tämä kokemus kun on heille ensimmäinen. Osataan vain sijoittajina härkäaikojen elämä, karhuajat ovat tuntemattomia. Silloin kuitenkin vaurastutaan. Tai tehdään konkurssit.
 • Suomi on nyt valmistelemassa itselleen konkurssia. SE olisi nyt kuitenkin helppo välttää tukeutuen maaseutuun, terveyden hoitoon siellä ikäihmisiin panostaen ja koronapondit siihen tarkoitukseen käyttäen. Jos joku Espanjassa tai Italiassa voittaa samalla, se ei ole meiltä poissa, päinvastoin.
By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts