Mitä meillä oli ennen koronaa?

Avaan minkä tahansa kanavan tai lehden, edessä on juttu joka kytkeytyy koronaan. Aivan riippumatta siitä, mitä se muuten koronattomana aikana käsitteli. Kirjoitus ei ole minkään arvoinen, jos sillä ei ole liittymää pandemiaan ja koronaan. Jopa Yhdysvaltain presidentti Trump joutui lopulta nöyrtymään koronan edessä, vähäisistä vätyksistä nyt puhumattakaan.

Urheilusivulle siirtyen ajan urheilulegendat ja profeetat kertovat nyt, mitä tekevät kun korona vei heiltä paikan paistatella julkisuudessa. Taloustieteilijät ja poliitikot pohtivat samaa, yrittäen näytellä sellaisessa roolissa, joka on heille tuntematon ja hetki sitten täysin outo ja vieras, mutta mielipide kuitenkin löytyy ja usein vielä muita painavammin sanottuna.

Toimittajat pääkirjoittajista kolumnisteihin ovat korona-asiantuntijoita nyt hekin. Viihde, kulttuuri ja urheilusivut täyttyvät edelleen, mutta nyt kysymyksillä, jossa edetään omituisten aasinsiltojen kautta koronaan.

Urheilijat ovat kadonneet jo aikoja, mutta kuka heitä oikeastaan kaipasikaan? Huonosti asiansa esittäviä ja kömpelöitä metsän siimeksestä palaavia hikisiä hiihtäjiämme änkyttäjiksi. Korona on heitä vikkelämpi ja jututettavana maailmanpolitiikankin taitava filosofinen velikulta, erotiikan ihmelapsi ja hyvin esiintymiskelpoinen globaalina velikultana. Ei mikään räkä poskella läähättävä yhden asian ilmiö.

Tämän korona veijarin ilmestymistä arvostetaan, vain parhaat sairaalat kelpaavat ja hautausmaat. Ensimmäinen koronauhri haudattiin Suomessakin presidentin ollessa läsnä. Onko sinun haudallasi? Muut sairaudet tämän rinnalla ovat tosi muodittomia ja harmaita, kenen tahansa hoidettavia ja väistyviä.

Maailmanpolitiikan ja matkailun sivut esittelevät nekin, miten on koronasta pienillä turistirannoilla ja saarille elävät selvinneet. Mikä tahansa toimittajan kyhäämä juttu on mahdollista vääntää koronajutuksi kun käyttää edes vähän mielikuvitusta. Muuten saa toimittajakin etsiä uutta duunia itselleen.

Kun mielikuvitusta on vähän, uusi kirjoitustekele on yhtä ontuva kuin takavuosien koomikkojen jutut, joissa piti olla mukana hitunen seksiä, erotiikkaa tai muita muuten vaan kiellettyjä tai salattuja tuo ajan omituisuuksiamme ja Spede tai Vesku kaatuilemassa mukana.

Tylsiä ovat nämä jutut koronajuttujen rinnalla. Koronaa ei voi toimittaja legenda edes haastatella ja lähestyä muuten kuin sitomalla mikkinsä parimetrisen seipään nenään. Jumalaakin ja naapurin vihaista koiraa saattoi lähestyä pienemmällä pelolla. Takavuosien haastateltavat olivat koronan rinnalla kesyjä median elättejämme. Juoksivat Seppo Rädyn tapaan toimittajalta karkuun. Haukkuivat Saksan paska maaksi.

Korona osaa käyttäytyä ja on varmasti monikulttuurinen eläjä. Gonzo journalistina oli aikanaan ennen koronaa muita etevämpi. Hän kykeni loikkimaan sivuraiteille stand-up koomikon tapaan siitä leipänsä saavana sanankäyttäjänä ja huijarinamme. Hymy lehden Veikko Ennalla oli heistä arvostetuin.

Tämän päivän gonzot ovat korona -toimittajiamme. Oli aihe mikä tahansa, se rönsyilee muodikkaasti kohti koronaa ja poliitikko, tutkija, viihteestä toimeentulonsa saava, ja jopa urheilusta kirjoittava totuuden torvelo, menestyy kyllä, kunhan hänellä on jotain painavaa sanottavaa koronasta.

Kotiinsa suljetut vanhukset, lapset, lomautetut duunarit, kuka tahansa itseään kunnioittava ihmislapsi, on tavalla tai toisella koronan vanki tai hyvä ystävä, sen kanssa flirttaileva entinen hoidokkikin.

Jos ei hän itse, niin joku tuttu tai sukulainen on kuitenkin tuttavuutta tehnyt tämän megajulkimon kanssa flirttaillen. Et voi sulkeutua edes vessaan tai lenkkipolulle, etteikö korona kulje tavalla tai toisella mukanasi. Herkimmillä seikkailee jo unissakin. Siihen ei kyennyt edes kansansa villinnyt populisti poliitikkona tai maailmalla mainetta hankkinut tähtisopraano. Ei ole Elvis tai Beatles, Rolling Stones mitään koronan rinnalla.

Metrien päästä on naapurit kierrettävä ja naama peitettävä, yskittävä yksiksesi ikäihmisenä, jos tunnet vähänkään tätä uutta korona-aikaamme. Korona on pakkomielteinen ilmiö, kuten takavuosien munkkien tapa rukoilla ja keksiä lopulta myös rukouksia toistavat rukousmyllytkin.

Korona on tieteen ja alan osaamisen ainut kohde, jossa amatöörit ovat nytkin parhaita ja myös parhaiten palkattuja hoitajiasi. Korona filosofien pohdintana ja taloustutkijoiden sekä yhteiskuntatieteilijöiden, noitatohtoreitten ja toimittajien välineenä on parantamassa vauhtiaan ja valtaa kohta paikan tuhansilta kulttuuriemme jumalilta saati vähäisimmiltä vätyksiltä pimeimmässäkin maailman kolkassa.

Jopa Afrikassa itsensä jumalan tulkitsijoiksi korottaneiden lähetyssaarnaajien vallatessa viimeisenkin piilotetun kolkan Saharan suola-aavikoilla koronasta kertoen. Jumalasta seuraavista, mutta taatusti jumalien yläpuolelta asiansa siellä esittäen. Ja nyt koronasta kirjoittaen ja puhuen sekä unohtaen vanhat pakanajumalansa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts