Miksi keskusta vainoaa kuntiamme?

Keskustan maakuntamalli on vuosikymmeniä odottanut tulemistaan ja on osa jo maalaisliiton aikaista väliportaan hallintomallia. Sitä ajetaan kuin koskisotia Lappiin; Kollajaa, Vuotosta ja Siuruan allasta. Nyt se on nostettu uudelleen esille ja samalla unohdettu, kuinka tällöin kunnillemme ei jäisi tehtäviä lainkaan. Malli toisi ainoastaan lisää byrokratiaa kun sitä yritetään nyt purkaa.

Keskusta on antamassa verotusoikeuden sekä kunnille, maakunnille, valtiolle ja EU:n liittovaltiota ajavalla keskustan europuolueelle. Näin meillä on neljä verottajaa eikä kohta yhtään veronmaksajaa.

Mikä salattu viisaus on takana, kun keskustan neliapila on alkanut ajaa näitä omituisia verottajiamme lisäämällä byrokratiaa ja hallintohimmeleitä sekä unohtamalla substanssin, soten alkuperäisen merkityksen Lounais-Hämeessä, säätelyn ja hallinnon vähentämisen ja vielä reippaalla kädellä. Mitä vikaa omassa mallissamme on? Tähän saakka Forssan mallia on kiitelty ympäri Suomea.

Nyt meille esitetään myös natoselvitystä, pohjoismaisen yhteisen puolustusliiton valmistelua, EU:n omaa armeijaa ja tietysti lisää rahaa kansanarmeijallekin. Ei ole ihme, jos naapuri idässä alkaa huolestua mitä täällä oikein puuhastellaan ja onko mukana enää järjen hiventäkään näissä neliapilan näköisissä rakenteissamme.

Nehän tappelevat kohta keskenään niin rahasta, arvovallasta kuin oikeudesta edustaa EU:n, Yhdysvaltain ja Pohjolan herruutta ja luonnonvarojamme, Jäämeren rikkauksia. Mihin tässä katoaa kuntien rinnalla kansallisvaltiomme olemassaolo?

Olisiko nyt viisasta ottaa aikalisä vaalikiiman keskellä, pyrkiä viemään forssalaisille ja lounaishämäläisille välttämättömät uudistukset loppuun, hoitaa oma jo hyväksi ja edulliseksi havaittu mallimme myös muiden käyttöön.

Tämän rinnalla voisimme keskittyä myös kolutukseen ja seuraavassa vaiheessa yliopistojen ja korkeakoulujen uudistuksen seurantaan ja sen hoitamiseen ammattitaidolla, ettemme jäisi siinäkin mopon osille kakkostietä vuosikymmenet puuhaten ajettavaan kuntoon.
Meillä kun ei ole varaa menettää näiden maakuntamallien mukana Hämeenlinnaan sekä sairaalaa että korkeakouluamme, kuntien itsenäisyyttä varjella yhteisöjään ja sulkea silmämme mihin keskustan mallit ovat lopulta tarkoitettuja ja kuinka ne eivät sovellu meille Lounais-Hämeeseen lainkaan. Mehän olemme aivan erilainen talousalue kuin Hämeenlinna ja kolmostien kasvukäytävä, Lahdesta nyt puhumattakaan.

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts