Miksi Orpon ja Sipilän siniset arvot eivät kelvanneet kansalle?

Orpo, kokoomuksen johdossa, loihe lausumaan, pohjoisen pojan ja vanhalestadiolaisen miljonääri Sipilän myötäillessä, kuinka suomalaisten elämänarvot muuttuivat päivässä vuonna 2017 Jyväskylässä. He jakoivat perussuomalaiset kahtia ja ottivat kavereikseen siniset ja Soinin.

Nyt keskustaväki ihmettelee, mikä siinä valinnassa meni pieleen? Miksi Veikko Vennamo ja SMP otti sekä jätti aikanaan puolueen? Joko se ehti taas heiltä unohtua?

Samaa syvää pohdintaa ja järkeilyä surutyönä hoidetaan myös kokoomuksenkin älykköjen johdossa likapyykkiä pesten. Onko tämä Orpo aivan sokea kana ja löytää jyvän vain silloin, kun saa tepastella jyvälaarissa? Miksi metropoleissa äänestetään eri tavalla kuin seutukuntien maalaispitäjissä ja luonnonvaroistaan elävien kodeissamme?

Koko kansa oli havainnut saman ongelman Juha Sipilän kohdalla jo hänen lapsuudestaan alkaen. Koulukiusattu ja tämän arvot olivat sittenkin kansaa lähinnä ja sellaiseksi Hesarin juopon isän poika Saska Saarikoski kuvaa Jussi Halla-ahon tänään kolumnissaan (HS 28.4).

Eikö hän huomaa, kuinka kuvaus on hänestä itsestään, juopon kirjailijan pojasta, kun hän kertoo kuinka Halla-aho on koulukiusattu juopon isän poika?

Miksi hän ei tajua, kuinka lukija ymmärtää hänen freudilaisen kertomuksen liiankin hyvin ja neuvoo katsomaan peiliin. Ei niin, että alkaisi antaa hyviä ohjeita muille, vaan parantaen itse omaa käyttäytymistään ja suhdettaan vaimoonsa, lapsiin ja naisiin samalla. Ihan aidolla tavalla. Ei medioissa hurskastellen.

Se on liian helppo tapa elää ja hurskastella. Kolumnistin paikan Hesarissa saaneena. Saska Saarikoskella on nyt tilaisuus katkaista kierre omalta kohdaltaan. Se tarkoittaisi, että hän ja hänen vaimonsa peruisi selvin sanoin kirjoituksensa ja auttaisivat ihmisiä ymmärtämään, mikä sai heidät aikanaan kirjoittamaan sellaisia kolumneja ja kirjoja – ja mikä on saanut heidät myöhemmin muuttamaan suhdettaan päihteisiin. Se on iso palvelus.

Saarikosken kohdalla voi hyvinkin olla hylkäyksen ja kiusaamisen kokemuksia. Jos niin on, ihailijoiden rakkauden ja hurjan kirjailijamenestyksen voisi uskoa niitä traumoja lääkinneen myös kolumnistina.

Moni muukin vasemmistolainen vihreä poliitikko on nimittäin kirjoittanut suunnilleen samanlaisia asioita, erityisesti perussuomalaisista tai Trumpista kirjoittaessaan.

Tällä kertaa Saarikoski päätti kuitenkin vastata lukijoilleen ja veti takaisin kaikkein vastenmielisimpiä tulkintojaan perussuomalaisista ja heidän äänestäjistään, maan suurimpana puolueena, käyttäen vallan laskuopissa Victor d’Hondin, belgialaisen matemaatikon luoman menetelmän sijasta muualla Pohjolassa sovellettua Sainte-Laguen menetelmää.

Tällä menetelmällä vaalin tulos muuttuisi ja Jussi Halla-aho asettaisi kysymykset Antti Rinteelle vastattavaksi eikä päinvastoin. Se muuttaisi niiden painotuksia ja kilpailu päästä hallitukseen olisi kokonaan toista kuin missä nyt elämme ja Saska Saarikosken kirjoituksia luemme.

Kyse ei siis ole niinkään Freudiin ja ihmisyyteen liittyvistä piilotajuntaisista ilmiöistä kuin pelkästään matematiikasta ja laskutavastamme, miten me kirjoitamme ja millaisia mediauutisia luemme tänään medioistamme osana valtaa ja sen taitavaa käyttöä pyrkien manipuloimaan lukijoitaan.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts