Mitä kerran on ollut sitä vastakin on

Tämä blogi on vuosikymmenen takaa. Otin sen mukaan tähän siksi että sitä on luettu eilen runsaasti ja Bror Wahlroos (HS 4.2. 2018) kertoo kuinka olemme vuosikymmenen aikana taantuneet. Niin olemme. Kun luette tuon tekstin huomaatte, että sen olisi yhtä hyvin kirjoittaa tänään ja tähän päivään sen sopiikin. Mitä nyt metoo -liike tulisi jonkun toisen liikkeen paikalle. Ja väitteeni siitä, että rasismi ja monet muut ihmistä halveksivat ilmiöt tulivat meille Ruotisista tai Saksasta. Omassa kielessämme kun näitä ei ollut alunalkujaan lainkaan. Tarvittiin sivistynyttä kulttuuria, emämaata, josta nuo käsitteet haettiin.

tiistai, joulukuu 11, 2007

Hitauden ylistys

Yllätysten uutispäivä 11.12. 2007

Tieto Finlandia meni ennusteeni mukaan Peter von Baghille. Aamulehden Matti Apunen ei olisi voinut tehdä muuta valintaa. Suomen taiteen kirjon klusteriksi rakentanut osaaja on sentään itsekin yhden elokuvan ohjannut guru. Takavuosina jo pelkkä Peter von Baghin ääni edusti suomalaisen elokuvakulttuurin tulevaa kulttihahmoa. Nyt hän on sen vanki ja muistuttaa muinaista venäläistä työn sankaria, jonka rintapielissä roikkuu ryhtivian aiheuttava määrä mitaleja. Apunen ei ole kirurgi.

Maailmalla kasvoton ja altruistinen klusteritaide tarvitsee Suomessa egoistiset keski-ikäisen miehen kuluneet kasvot. Vuonna 1943 meitä syntyi 120 000, nyt puolet tästä. Kuka kantaa näitä mitaleja tulevina vuosikymmeninä? Olen huolissani. Lumettomalla maalla ja tulvien keskellä. Vallankumousta tehden. Kymmenen vuotta tästä ajasta ja mitään ei ole tapahtunut Suomessa. Vain taantumaa.

Varkaudessa veikattiin varman päälle. Pitkävedossa JK:n ja Warkauden pelit pelattiin sopuisasti yli 600 veikatessa sadalla eurolla JK:n valmentajan ohjeiden mukaan. Pesäpallossa tehtiin takavuosina samoin. Tällainen linnatuomi ei ole uutinen. Entä poliisin sairaslomat Helsingissä? Suomalaiset ovat rehellistä ja lojaalia kansaa… Tarvitaan yli 600 huijaria ennen kuin joku antaa ilmi. Epäilen molemmissa tapauksissa vierastyövoimaa…

Medvedev nimesi Venäjällä Putinin pääministeri ehdokkaakseen. Tämä oli järisyttävä yllätys uutispäivässämme Putinin nimeämältä presidentiltä. Venäläiset eivät osaa suomalaista demokratiaa! Näin suoraan punakone ei saa pelata. Putin voisi olla seuraava aihe veistokselleni. Putinin pää ei paljon poikkea valoksena Leninin päästä. On vai valettava nainen, jonka rinnoiksi Putinin pää sopisi.

Klusteritaiteen mainifestia esittelevän kirjani kannessa komeilee pumpulienkeli, jossa imettävän naisen rintoina ovat Lenin -päät. Nyt on viimeistään aika siirtyä puutarhassani Putinin aikaan. Venäläisten kohdalla valosten tekoa ei tarvitse paljon muutella. Slaavilaisen miehen pää muistuttaa Pertti Pasasen tai Urho Kekkosen päätä. Se helpottaa kuvanveistäjän työtä. Tuttuja, turvallisia, koomisia päitä. Moskovassa ja Pekingissä minua kutsuttiin takavuosina Leninin näköiseksi mieheksi. Silloin siitä oli paljon apua. Putin pysyy vallassa vielä vuosikymmeniä.

Kunnanjohtajan virat eivät houkuta. Kymmenen vuoden aikana hakijoiden määrässä on tapahtunut romahdus puoleen. Vaikeinta on kunnissa, jotka ovat keskustalaisten hallitsemia. Syitä voi olla monia. Kuntia lakkautetaan lähivuosina kymmenittäin, kuntajohtajan työ on, lainaten tuoretta Pieksämäen kuntajohtajan kirjaa ”Kunnanjohtaja poliitikkojen kusitolppana” ehkä vähiten houkutteleva poliittisista viroistamme.

Kunnat ovat tunaroineet asiansa tosi pahalle mallille. Useimpien kohdalla kyse on enää sairaalan ja terveyskeskuksen ylläpidosta, sosiaalipalveluista ja saattohoidosta. Kuntaliitoissa isännätön raha on ollut kamala virhe ja kuntayhteistyö käsitteenä koominen tapa vältellä joutumasta rehelliseen työhön. Valtio hoitakoon erikoissairaanhoidon. Tehtäköön täydellinen remontti mutta ei enää maakuntamallina. Sen aika meni jo vuosisatoja takaperin. Hallintohimmelit maksavat meille maltaita eivätkä palvele ketään.

Paljon on yksityistettävissä ja ulkoistettavissa yrittäjäverkostoille. Kunnilta puuttuu osaamista palvelujen verkostoimiselle jopa hallinnon perustasolla. Tämä on Sisäministeriössä nyt myönnettävä ja palkattava asiansa osaavat ammattilaiset työhön. Peruskunnissa tätä ei osata! Ikäihmiset siellä ovat ulkona maailman menosta.

Kentällä työtä tehneenä tiedän kuinka ongelmallista erilaisen kunnallisen hallintokulttuurin hankkineiden on oppia uusi toimintamalli käytännön rutiineissa ja varmistaa samalla kunnallinen toimiva demokratia.

Odotan jännityksellä syksyn kuntavaaleja! Ei tavallinen kuntalainen tunne kuntahallintoa saati kuntien välistä hallintoa ja sen järjestelyjä. Eihän sitä tunne tänään rivivaltuutettukaan ja kunnanhallitus voi olla johtoryhmineen ties mihin menossa päätöksenteon ollessa täysin halvautunut.

Hattulan pienkunta on siitä tyyppiesimerkki 90 000 asukkaan yhdyskuntarakenteen suur-Hämeenlinnassa. Tarvitaan kartalle piirrettyjä käytäviä, jotta naapurikunnan asukkaat saavat palvelunsa hoidetuksi Kalvolasta Hämeenlinnaan. Tällaisia satuja kukaan ei usko enää todeksi edes Hämeessä tehtynä kiusana.

Poliittisia virkoja on nykyisin muutenkin vaikea täyttää. Mitat täyttäviä jäsenkirjaihmisiä on aina vain vähemmän. Viimeisimmän tilaston mukaan jäsenkirja ihmisiä on Sdp:llä vain runsas 50 000, kokoomuksella noin 40 000, Rkp:llä runsas 30 000, vasemmistoliitolla vajaa 10 000. Perussuomalaisilla on enemmän äänestäjiä! Perinteisesti keskustalaisia jäsenkirjoja on eniten etenkin iäkkäillä maanviljelijöillä liki 180 000 kappaletta.

Näistä kansakunnan on haettava poliittiset johtajansa, poliittiset virkanimitykset. Ulkona on 95 % työikäisistä. Kuntapuolue on todella vaatimaton joukko edunvalvojia. Kenen edun? Ei perusvaltuutettu tiedä mitä hänen tulisi osata ja tehdä, tuntea mutkikkaassa kuntarakenteen muutoksessa. Ei perusvaltuutettu osaa laskea äyrin hintaa ja iäkkäälle kunnanjohtajalle webympäristö on aivan neitseellistä maailmaa. Seuraava vuosikymmen on Suomelle painajainen.

Ulkopolitiikan instituutti (UPI) kertoi kuinka liittymisemme Natoon aiheuttaisi aluksi Venäjällä närkästystä, joka myöhemmin kyllä haihtuisi ja myrsky vesilasissa vähenisi. Instituutin mukaan EU:lla ei ole omia joukkoja ja puolustus tapahtuu Naton kautta. Tätä UPI kutsuu kriisin hallinnaksi. Tällaisen yllättävän viestin kasaamiseen tarvitaan useamman puolueen johtavia virkamiehiä ja heidän huippuosaamisensa. Nyt voi nukka yönsä rauhassa. Mistä mahdetaan puhua ja kirjoittaa vaaleissa kymmenen vuoden kuluttua vuonna 2018. Ettei vaan Natosta ja mitä tapahtuu jos Ruotsi liittyy Natoon. Taantuma on TÄYDELLINEN.

Alkoholin kulutus on maassa tasaantunut. Alkoholin aiheuttamia sairaalavuorokausia sen sijaan on tullut lisää 12 % ja kuolin tapauksia 20 % 2003-2004 tasosta. Koska raittiit suomalaiset nousevat kapinaan? Onko vielä raittiita laskun maksajia, työn tekijöitä? Koska etanoli luokitellaan elintarvikkeissa ympäristömme yhdeksi pahimmista solumyrkyistä? Rottakokeiden mukaa rajana olisi teelusikallinen viiniä päivässä. Mitä järkeä on vältellä muita vähäisempiä myrkkyjä, jos pahinta myrkkyä käytetään litratolkulla?

Uppsalan kaupunki kielsi suomen kielen käytön kaupungin työpaikoilla ja kahvitauoilla. Aiemmin samaisen kaupungin nimekäs yliopisto erotti kaksi professoria, jotka olivat rohjenneet arvostella yliopiston opetusta ja tutkimusta. Mitä on tapahtumassa Uppsalassa?

Olen käynyt siellä luennoimassa 1970- ja 1980-luvulla. Yliopiston pääsisäänkäynnin komeissa puitteissa lukee jotain vapaudesta ja totuudesta. Tosin järjestyksessä, jossa ”oikea totuus” on nostettu vapauden yläpuolelle. Sellaista kaupunkia ja yhteiskuntaa on syytä suomalaisen varoakin. Sääli vanhaa yliopistokaupunkia. Kun taantuma iskee, sen pysäyttäminen on mahdotonta noin vanhan kulttuurin sisällä.

MTT:n yhteyteen rakennettu tiedepuiston päärakennus vihittiin. Olin aikanaan hakemassa siihen rahoitusta sekä samalla Elonkiertoon puistona. Tuli halolla päähän ja oksapuolella. Lämmin kiitos siitäkin vähästä. Onnittelen vihkijöitä.

Kun vastaava tiedepuisto vihittiin Oulussa, nimien yhteydessä mainittiin pankin tai yrityksen, yhtiön nimi ja professoreiden edustama osaaminen. Ei puolueen tunnuksia. Ne eivät tuo tiedepuistoon yrittäjiä. Tässä agropolis -strategian lukijoilleni on tapahtunut väärinkäsitys vuonna 1991. Oulun tiedepuisto perustettiin vuonna 1981. Nykyisin samat firmat hoitavat myös Oulun Kärppiä. Tämä tiedoksi Poriin ja Hämeenlinnaan. Yksi mestaruuspeli ei kesää tee. Tiedepuistoja ja huippu-urheilun osaajia hoidetaan kaukana politiikan osaajien kammareista.

Ilkka Kononen, mies jonka nimeä e saa mainita kirjastonhoitajana ja savolaisena pilkkakirveenä, kertoo kuinka voisi päästä ”kiireesti hitaimmaksi”. Hitauden ylivoimaa edustava kansainvälinen ”slow-liike” hakee verkostoonsa hitaita kiiruhtajia. Jo kolmekymmentä kaupunkia on mukana hitaiden kilpailussa. Se muistuttaa tyhmyyskilpailua tai urheilussa kävelyä Tahko Pihkalan kuvaamana: ”Aivan kuin kilpailtaisiin siitä kuka kuiskaa äänekkäimmin”.

Ilkalle lämpimät terveiset Savon Sanomista. Siellä kilpaillaan Forssan kanssa samassa sarjassa Iisalmessa. Kyllä saamaton savolainen aina kymmenen hidasta hämäläistä voittaa. Mutta entäpä kun tulee se yhdestoista?

Nalle Wahlroos on kymmenen vuotta vanhempi kun Suomi täyttää vuosisadan ja havaitsee sen minkä kirjoitin nyt. Sitä kutsutaan edistykseksi.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts