Yhdysvaltain presidentin odotettu puhe

Yhdysvaltain presidentin odotettu puhe oli maltillinen ja sovitteleva. Hän oli jopa yhdistämässä kansakuntaansa. Muutos oli odottamattoman suuri vanhaan tyyliin verrattuna. Hän käyttäytyi valtiomiesmäisesti. Hän siis osaa sen halutessaan. MTV oli hakenut kymmenen pääkohtaa puheesta. Tässä hieman tiivistäen:

1. Mitä jätettiin mainitsematta?
Yhtä arvokasta kuin se, mitä Trump mainitsi odotetussa puhessaan, on myös se, mitä Yhdysvaltain 45. presidentti jätti mainitsematta. Trump ei ottanut puheessaan kantaa käynnissä olevaan Venäjä-tutkintaan.
Vain vajaa viikko sitten yhdysvaltalaisjulkaisu The New York Times uutisoi, että Trump halusi erottaa Venäjä-tutkintaa johtavan erikoissyyttäjän Robert Muellerin viime kesäkuussa.
2. Omien saavutusten alleviivaus
Sen sijaan, että Trump olisi tehnyt uusia avauksia, hän pitkälti saavutuksiaan presidenttinä. Puheessa mainittuihin saavutuksiin lukeutuivat muun muassa 2,4 miljoonan työpaikan luominen, joista arviolta 200 000 on teollisuusalan työpaikkoja.
Trump kuvaili syntyneiden työpaikkojen määrää ”valtavaksi”.
3. Sovitteleva tyyli
– Viimeisen vuoden aikana olemme nähneet sen, mitä olemme aina tienneet: ketkään muut eivät ole yhtä uhreita tai päättäväisiä kun amerikkalaiset, Trump kehui.
4. Jakolinjojen paikkailuyritykset
– Järkyttävän Las Vegasin ampumistapauksen jälkeen olemme yhdistäneet voimamme, emme vain republikaaneina tai demokraatteina, vaan kansamme edustajina. Mutta tämä ei ole tarpeeksi, ainoastaan tragedian kohdatessa. Tänään kannustan meitä kaikkia laittamaan erimielisyytemme sivuun ja etsimään yhteistä maaperää.
5. Guantanamo Bay:n kysymys
Trumpin mukaan Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa sijaitseva Guantanamo Bayn vankileiri pysyy auki. Trump kertoi allekirjoittaneensa määräyksen Guantanamo Bayn vankilan pitämisestä auki.
6. Maahanmuuttosuunnitelma
Trumpin mukaan Yhdysvallat aloittaa nelikohtaisen, kansallista turvallisuutta parantavan maahanmuutto-ohjelman. Ohjelman piiriin kuuluvat muun muassa niin sanottujen unelmoijien kysymys sekä Greencard-arvonta.
7. Unelmoijien kohtalo
Maahanmuuttosuunnitelma avaa Trumpin mukaan kansalaisuuden arviolta 1,8 miljoonalle maahan lapsena tuodulle ihmisille, eli niin sanotuille unelmoijille.
– Tämä on miltei kolme kertaa enemmän kuin viime hallinon aikana.
Kysymykset liittyen maahanmuuttoon ja laittomasti maahantuotujen lasten kohtaloon ovat yksi kipeimmistä kiistakysymyksistä Yhdysvaltain demokraattien ja republikaanien välillä.
8. Greencard
Kysymys työskentelylupaa eli greencardia koskien kuuluu Trumpin tänään esittelemään nelikohtaiseen maahanmuuttosuunnitelmaan. Trumpin mukaan maahanmuuton tulisi ”satunnaisen arvonnan sijaan” perustua maahanmuuttajien kykyihin.
Yhdysvaltalaisjulkaisujen mukaan Greencard-arvonnan kautta Yhdysvaltoihin on arvottu noin 50 000 oleskelulupaa.
9. Ydinaseet osana Yhdysvaltain puolustusta
– Osana puolustustamme meidän täytyy modernisoida ja uudelleen rakentaa ydinaseitamme. Toivottavasti meidän ei tarvitse koskaan turvautua niihin. Asearsenaalin täytyy olla niin voimas, että se estää minkään muun valtion tai toimijan agressiivisen hyökkäyksen, Trump muotoili.
Korean niemimaan kiristynyt tilanne on kiristänyt entisestään Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean ennestäänkin kireitä suhteita. Yhdysvallat on varoittanut maata massiivisesta sotilaallisesta iskusta, jos se jatkaa uhitteluaan.
10. Yhdysvallat ensin
Totuttuun tyyliinsä Trump toisti ”Yhdysvallat ensin” -mantraansa. Tällä kertaa Trump otti kantaa talouskysymyksiin. Trumpin mukaan Yhdysvaltain ”taloudellisen antautumisen aika” on ohi.
Viimeksi Sveitsin Davosissa järjestetyssä Maailman talousfoorumissa Trump kertoi, että Yhdysvallat ei enää katso sivuun, kun kauppaa käydään epäreilusti.
Trump sanoi tämänpäiväisessä puheessaan maansa korjaavan huonoja kauppasopimuksia ja neuvottelevan uusia. Kauppasopimukset neuvotellaan Trumpin mukaan jatkossa reiluiksi.
Lähteet: AP, BBC, CNN, The New York Times

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts