Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan?

1 t ·

Voiko ihminen muuttua?

Valta soikaisee, täydellinen täydellisesti. Pitääkö tämä paikkansa? Kerääkö valta narsistisia persoonallisuuksia ja psykopaatteja hoitajikseen? Mitä suurempi herra, sitä suurempi sika. Pitääkö tämä paikkansa. Onko syynä sama ilmiö? Miksi valtion virkamies saa palkkaa yli 50 000 euroa kuussa? Tekemättä juurikaan mitään merkittävää tai poikkeavaa sen eteen. Mitä hän tällä varallisuudella tekee? Muutaako se hänen ahneen perisoonallisuutensa vaiko vahvistaa jo olemassa olevaa psykopatiaa ja narsimin häiriöitä.

Suomen suurlähettilästä Ruotsissa syytetään sikailusta. Oletko itse törmännyt sikaileviin johtajiin ja vallankäyttäjiin? Oletko joutunut sellaisen kiusanteon ja vainon kohteeksi? Onko hän ulkopuolella muiden noudattamien normien, arvojen ja moraalin, lain ulottumattomissa. Onko hän ehkä jopa lääkäri ja tuomari samaan aikaan ja antaa ohjeet asiantuntijana myös poliitikkona. Valvooko heitä enää kukaan uudessa mediayhteiskunnassamme. Vanhassa oli vielä normisto ja moraali, media vahtikoirana. Sama uskonto ja isänmaa, laki ja sen arvostus, yhteisölliset valvontamekanismimme. Mihin ne ovat kadonneet metropoleistamme? Miten ihmisiä voi raiskata väen tungoksessa ja julkisilla paikoilla?

Syntyikö uuseliitti, joka oli jo valmiiksi rappeutunut Rooman valtion tapaan? Onko EU osa tätä samaa kehitystä? Vetäytyikö britit ulos unionista juuri tästä syystä itsekin sen jo kerran kokeneina valkoisen miehen taudista imperiumina. Oliko kyseessä ryhtiliike ja sosiaalisen muistin pääoman aiheuttama päänsärky? Pelko pahemmasta. Lisää EU:ta ei lisääkään moraalia vaan rapauttaa jopa lähidemokratian. Rahastakin kun tuli poliittisen eliitin leikkikalu, valuutasta poliittinen valuutta, ja pankit ovat jatkoa Italiassa vanhalle liiran käyttäjän kulttuurille ja Rooman vallan elämälle. Kävikö Kreikassa samoin? Tekikö Islanti itse ryhtiliikkeensä pienenä saarivaltiona.

Tuoko valta ja varallisuus mukanaan tällaista yksilöön ja yhteisöön, kansakuntaan kohdistuvaa käyttäytymistä vai houkutteleeko se juuri tällaiseen käyttäytymiseen taipuvia persoonallisuuksia. Onko fiktiivinen Gordon Gekko, Michael Douglasin näyttelemä Wall Streetin peto, tällaisen kulttuurin tuote? Vai kuvittelemmeko me, että hän sen korjaisi. Onko Osmo Soininvaaran kaltainen kirjoittelija Suomen Kuvalehteen uuden eliitin viihdyttäjä vai korjaamassa mammutin kokoisia moraalisia virheitä haukkumalla kuitenkin samalla perussuomalaisia saadakseen valtaa. Onko Theresa May uuden linjan vetäjä vai suoraa jatkoa David Cameronin politiikalle Britanniassa?

Näkeekö Soininvaara nyt varmasti mistä vanhojen puolueiden rapautumisessa oli kysymys. Vai oliko herrana hyvä olla ja se pilasi miehen. Olisiko vihreitten ja perussuomalaisten löydettävä nyt toisensa uusina kansanliikkeinä ja uudistajina. Timo Soinilta ja Ville Niinistöltä se varmaan onnistuisikin. Elämme kahden uuden kansanliikkeen aikaa joita peittää vanha poliittinen usva. Theresa Mayn kohdalla tämä usva on vain Britannialle tyypilliseen tapaan paljon syvempi ja vaatii poikeuksellisia tekoja Margaret Thatcherin tapaan eläen. Halusi hän sitä tai ei.

Vai sopiiko molemmat selittäjät malliin, jossa mukana on ahneutta ja kuutta muuta kuolemansyntiä ja niiden estotonta toteuttamista silloin, kun Herra antaa viran ja valtaa sekä kansan käsi on ollut karttuisa oman talouden hoidossa. Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan, kun tavis saa itselleen poliittista valtaa ja sellaista varallisuutta, jota hän on ennen kadehtinut. Pilaako lottovoitto ihmisen ja onko ahneus ikääntyvän kansakunnan viimeinen kuolemansynti. Olen varma että Theresa May onnistuu sinnä mihin hän nyt ryhtyy yhdessä Angela Merkelin kanssa. Muuta vaihtoehtoa kun ei ole politiikassa, jossa tukena ei ole miespoliitikkojen jo koulussa oppimat eurooppalaiset eliittiverkostot.

Entäpä jos ihminen onkin jo muuttunut mutta suuret ja vanhat instituutiomme vierastavat tätä muutosta, pelkäävät kuollakseen uutta paradigmaista maailmankuvien vaihtumista. Nyt on Suomessa suurten tekojen aika. Toivottavasti se on nyt ymmärretty ja edetään eurooppalaisen kehityksen kärjessä.

Georg Ots tuli tunnetuksi etenkin tätä aihetta sivuavasta sanoituksesta. Ei vain komeasta äänestään. Sitä ei vain aina huomaa kuinka puhutteleva se on ja osa hänen poliittista liturgiaansa niin Eestissä kuin Neuvostoliitossa.

Muuttuvat laulut vuosien mennen
Aika pois paljonkin vie
Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan
Voi viedä huomispäivän tie
On kenties vaikeaa kun myrskyt pauhaa
jos etsii päivää kirkkaampaa

Huomisen laulun nyt soinnut luokaa
Toistanne ymmärtäkää
On täällä jokainen vain tämän kerran
Sä siksi etsi ystävää
Siis katso huomiseen se uusi onhan
Se tuokoon kaiken lauluineen

Onko niin on paras eessäpäin
Toivon näin mä mielessäin
Vai onko niin tie ei vie huomiseen
Kaikki jää vain ennalleen

Muuttuvat laulut vuosien mennen
Aika pois paljonkin vie
Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan
Voi viedä huomispäivän tie
Jos luottaa uskaltaa niin myöskin voittaa
Ja löytää uuden ihmisen

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts