Naistenpäivän uutisantia

Naistenpäivän uutisantia Hesaria lukien

Kansainvälisenä naisten päivänä on kirjoitettava naisista ja tyttöjen elämästä myös maan päämedioissamme. Helsingin Sanomat on kulttuurisivuillaan havainnut kuinka 1800-luvun ja oman aikamme tyttöjen elämässä ajatukset ovat kulkeneet kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäen havaintojen mukaan jokseenkin samoja latuja.

Naisesta ja aikuisuudesta, rakkaudesta ja parisuhteesta, ystävistä ja huvituksista, ulkonäköpaineista, murheista ja huolista käytetään kovin samankaltaisia käsitteitä vuosisadasta toiseen. Ulkonäköpaineet ja tanssikoulut, ratkaisemattomat rakkaussuhteet, huoli omasta naiseudesta jne. ovat säilyneet yllättävänkin samankaltaisina.   

Lehden nekrologi toimittaja Anneli Tukiasta kertoo puolestaan, kuinka tämä sai naisena KGB:n kouluttaman, Turun ystävyyskaupungin Pietarin tuolloin vielä ”Turun tautia” poteneen Vladimir Putinin hymyilemään häntä kuvatessaan. Hän jopa naurahti tuossa kuvassa, kertoo lehden nekrologi. Sittemmin miehen nopeasti noussut ura on muuttunut entistäkin totisemmaksi. Presidenttimme pyrki kuvaamaan tätä muutosta myös medioille Yhdysvalloissa käydessään. Miehen kuvaukset ovat aina vähän varovaisempia kuin naisen päästessä ääneen.

Niin myös tämän päivän naisille omistetuissa medioissamme. Naisen kieli on tunnetusti paljon miehen kieltä rikkaampaa, sanoja hankittu käyttöön moninkertainen määrä. Miehet purkavat tuntojaan panssarivaunun kylkeen maalamallaan Z-kirjaimella. Tulkinta jää tässäkin tapauksessa median toimittajalle ja lukijalle, hieman samaan tapaan kuin savolaisen puhetta kuunnellessaan.

Vain bittien lordit osaavat sen samalla tasolla kuin savolaiset. Kaikki kielteiset ilmaisut on kadotettu ja varotaan loukkaamasta ketään tarkoituksella. Jos joku loukkaantuu, se on hänen harkinnassaan eikä siihen kukaan ulkopuolinen puutu.  

Tänään Putinin kuvaaja ei oikein onnistu tuossa tehtävässään edes naisena ja syynä on radikaalin häviäjän pelikirjan näyttämät synkät luvut Ukrainan suunnalla. Anu Kantola naiskolumnistina analysoi näillä sanoin kirjoituksensa otsikoiden ja osoittaa nerokasta tapaa taivuttaa monen sodan häviäjä historialliseen paikkaansa alkaen vuodesta 1871 ja Ranskan sekä Saksan sodista, Versaillesin palatsin peilisalista.

Häviäjä kokee olevansa oikeutettu mihin tahansa ja vaikuttaa ulkopuolisesta yhä hullummalta, mutta omasta näkökulmastaan hän ei sitä tietenkään ole, kirjoittaa Anu Kantola naistenpäivän lehteen (HS 8.3.2022). Vain nainen kirjoittajana kykenee yhdistämään Euroopan sotaisan historian ja miesten tavan hautoa kostoa, jossa sekä voittajan että häviäjän on miehenä jollain tavoin voitava säilyttää kasvonsa ja jatkaa elämää hävitetyissä kaupungeissaan. Täytyy olla todella lahjoiltaan harvinaisen köyhä mies etteikö tämä totuus alkaisi avautua Anu Kantolan tapaan se kirjoittaen.

Näin myös Ukrainan sota on kuin kiekkoleijonien pelikirjasta ajalta, jolloin Neuvostoliiton punakone myllysi Suomen maalilla ja sai aikaan ”sekavan tilanteen” johtaen 10-0. Juha Jokinen selostajana pysyi rauhallisena, toisin kuin oman aikamme kiekkofanien hoitajat.

Jokisen tapa pysyä asiassa Harlamov, Petrov, Mihailov ketjun tihutöitä 1970-luvulla kuvaten oli tuttua tuon ajan suomalaista elämää sodat hävinneen kansakunnan suuren ikäluokan kiekkoilijoille. Näillä mentiin ja nyt tätä menoa hieman ihmetellään mutta siedetään kyllä voittojakin. Valinta yhtenään maailman onnellisimmaksi kansaksi kyllä hiven harmittaa. Valitkoot välillä vaikka Viron.

Juhlimisesta ei kuitenkaan oikein tykätä. Iso veli kun valvoo ja on pitkämuistinen, kostoa hautova kuten nyt pelikirjansa säilyttäjillä on tapana.

Putinin Venäjällä feminismi on vihollinen, sanoo taas Annmari Sipilä ”merkintöjä” kolumnissaan ja lisää kuinka on jopa vaarallista olla Venäjällä julkifeministi. Suomessa perustuslain mukaan maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia sukupuolesta riippumatta. Suomalainen nainen nyt ei ole likimainkaan venäläinen.

”Vakuutan ettei Suomella ole Natossa parempaa ystävää kuin Viro”, kertoo taas Viron pääministeri Kaja Kallas ottaessaan vastan Suomen pääministerin Tallinnassa. Suomen pääministeri Sanna Marin puolestaan korostaa Suomen ja Viron välistä erityissuhdetta ja sen merkitystä Euroopan maiden irtautuessa Venäjän fossiilisista polttoaineista.

Samalla EU ottaa ensiaskeleet Ukrainan jäsenyydestä ja suomalaiset ryntäsivät hakemaan passeja. Poliisin mukaan ruuhka johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Samalla Helsinki siirtää Hakaniemessä sijaitsevan, aikanaan Neuvostoliiton ja Moskovan ”Maailman rauha” -veistoksen toistaiseksi odottamaan uutta sijoituspaikkaansa. Lehden mukaan esityksiä on tullut alkaen Riihimäen ongelmajätelaitoksesta ja päätyen Itämeren pohjaan. Toki Lenin puistokin on ollut esillä. Nimeä kun haluttaisiin vaihtaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts