Oikein hyvää Teuvon päivää

09.11. 2023

Post Christmus natum – Jälkeen Kristuksen syntymän

Jos haet Suomessa mitä tahansa miehen nimeä ja käytät siihen Wikipediaa, siellä esitellään jääkiekkoilijaa ensimmäisenä. Niin myös Teuvon nimen kohdalla ensimmäisenä saat luettavaksesi sivutolkulla Teuvo Teräväisen tekemiä maaleja ja ansioita alkaen vaippaikäisestä ja edeten kohti NHL pelejä.  Teukka, Finnish Cold, ja turbo lempiniminä ovat mairittelevia ketä tahansa. Kiekkoilijoilla on aatelisten vaatimukset. – ”Postulata nobilium.” Ellet nyt satu olemaan nahkakuulan perässä juoksenteleva.

Teuvo ”Teukka” Teräväinen syntyi syyskuussa 1994 Helsingissä ja ikää on vasta 29 vuotta, mutta ei edes Tauvo Hakkarainen pärjää tälle sankarille Wikipedian Teuvoja vilisevässä luettelossa. Heitä nimittäin riittää liki yhtä paljon kuin omaa etunimeäni miehen alkujaan yleisnimenäkin käytettynä kummajaisena. Hepreaksi Jumalan lahja. ”Posse videor.” – Luulen pystyväni. ”Post cidum.” – Aterian jälkeen.

Ei Teräväinen aivan lahjaton kiekkojätkä ole voitettuaan sekä Stanley Cupin Carolina Hurricanes seuran paidassa, että nuorten maailmanmestaruudenkin. Oman sukunimeni kohdalla löytyy sieltäkin yksi ylitse muiden ja hänkin pelaa lätkää NHL kaukalossa ja oli finaalipeleissäkin tosin loukkaantuneena.

Nuorena miehenä toki ehti kotimaassa voittaa maailmanmestaruudenkin. Savosta, Siilinjärveltä syntyisin oleva mies, on vasta uransa alkupuolella ja toivotan hänelle onnea matkalla maineeseen, josta puuttuu enää tuo Teuvo Teräväisen voittama Stanley Cup voitto. Maailmanmestaruus on jo voitettu kanta. Urho Kekkonen syntyi samoilta seuduilta ja osoitti kuinka mökistä voi astua ulos suurmies. – ”Potest ex casa vir magnus exire.” (Seneca).

Pelkkä hopea on häpeä näiden lätkäjätkien mainetta kiillottamassa. Olkoonkin, että nyt on tullut myös lunta tupaan tosin lajissa, jossa miesten maine ei hevin tahraudu. Riittää kun vahvuuksina on kiekon hallinta, pelinäkemys ja luovuus. Se sopii moneen muuhunkin lajiin kuin lätkän kanssa taiteillen. – Ohjeet ovat aina vähemmän arvokkaita kuin kokemus. – ”Praecepta minus valent quam experimenta.”

Nyt puuttuu enää aggressiivisuus ja fyysisyys, tämän pelin sielu ja sydän samaan aikaan. Kerrotaan Teuvo Teräväisen kohdalla, ja se sopii jokaisen suomalaisen urakehityksen alkuvaiheeseen. Lopussa vasta kiitos seisoo. Se on oikeudenmukainen hinta elämän lahjasta. – ”Pretium iustum.”  

Itse pelasin aikanaan maalilla ja varmistin siten oman fyysisen koskemattomuuteni ja samalla saatoin välillä huudella hävyttömyyksiä muiden hoitaessa tämän pelin sielulle ja luonteelle arvokkaan fyysisen aggressiivisuuden. Kukaan ei oikein edes uskaltanut tulla minun reviirilleni saamatta joko Timon, Artun tai Hannun hanskasta.  Muistanpa jopa tapauksen, jossa tuleva formulatähtemme ja maailmamestari heilahti kaukalon väärälle puolelle komeine suojavarusteineenkin. Tuohon aikaan niissä oli puutteita ja moni ei päätään suojannut. Jos siitä nyt juuri suojattavaksi olikaan. Kyllä Kekestä kelpo kansalainen kuitenkin sukeutui. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. – ”Potius sero quam numquam.” (Livius).

Yhtään peliä ei hävitty ja Immo Kuutsa jakoi meille mitalit. Tuleva hiihtäjiemme päävalmentaja ja sitä kautta moninkertainen olympiamitalisti ja vielä kultaisia rohmuten. Minusta ei hiihtäjää saanut, vaikka sitä oli kaiken aikaa yrittämässä. Mitä nöyrimmin aneluin. – ”Precibus infimis.”

Hankki jopa autooni katolle telineet, mutta ilman suksia. Iisalmen Visa oli tuolloin vieremäläisiä tai sonkajärveläisiä hiihtäjiä monin verroin vahvempi joukkueena. Nykyisin kaikki aromitalimme hiihdossa tulevat vieremäläisten tuomana. Sellainen harmittaa Iisalmen Sanomia lukevia. Savon Sanomat on ihan eri lehti. Forssan Lehti Hämeessä kokonaan muuta kuin Hämeen Sanomat. Mitä sitä kaunistelemaan. – ”Praetextum.”

Mikko Kuusi ja 79 miljoonaa euroa on tämän päivän nimi verotietojamme jaettaessa kansallisen kateudenpäivän nimissä. Ensimmäinen nainen tuossa listassa tulee kolmenkymmenen äveriäämmän joukossa hänkin. Rikkain Teuvo selviää hänkin ja samalla tämä teema on tällä kätelty. Vahvin on kuitenkin hän, joka hallitsee itsensä. – ”Potentissimus est qui se habet in potestate.” (Seneca).

Kolmas mainittava Teuvo on vielä mainittava:

Teuvo, maanteiden kuningas on tullut tunnetuksi ”Leevi and the Leavings” yhtyeen yhtenä menestyslevytyksenä. Sen sanat ovat puhuttelevia ja soikoon se matona korvissamme nyt selatessamme naapuriemme verotuloja sekä kadehtiessamme yhteiskuntamme parempiosaisten elämää rahahuolissaan samalla kylpien. Jokainen lamavuoden kadotettu miljoona on rankka paikka siedettävänä. Yrityskaupoilla ei niilläkään voi ikäänsä elää.

Iloinen on hyvä veronmaksaja ja sellaisia kaipaamme kaiken aikaa lisää. Oheinen sanoitus ja sävelmä on etenkin heille omistettu: 

Teuvo, maanteiden kuningas

Kotikaupungin katu oli hiekkainen tie
Siinä Anglia katolleen kääntyi

Vielä vinossa liikennemerkkikin lie
Joka ohjausvirheestä vääntyi

Etupenkiltä lasin läpi lennettyäni

Olin pyörinyt piennarta pitkin

Ojan pohjalla hampaita sylkiessäni
Minä oksensin verta ja itkin

Tässä naamassa arpikin kaunistus olisi
Ja hampaat voi uusiksi laittaa

Mut ajokortin ja Anglian kilvet vei poliisi
Se harrastustoimintaa haittaa

Rallikuskiksi pääsystä toiveita elätän
Turha on äitien sankaripoikia neuvoa

Eihän rallia voiteta, jos siellä pelätään
Maalissa juhlitaan voittajapoikaamme Teuvoa

Viikonlopuksi autoa etsiessäni
Otin lainaksi naapurin Sierran

Pikatiellä mä rekkaa päin törmätessäni
Kai törmäsin viimeisen kerran

Teuvo, ota meidät kyytiin
Teuvo, sun Angliasi myytiin

  

Default (GPT-3.5)

Teuvo nimenämme

ChatGPT

Teuvo on suomalainen miehen nimi. Se on melko yleinen nimi Suomessa ja esiintyy eri ikäryhmissä. Nimen Teuvo alkuperä on epäselvä, mutta se on ollut suosittu nimi Suomessa jo pitkään. Onnittelut, jos nimesi on Teuvo tai harkitset nimen antamista lapsellesi!

Matti nimenämme

ChatGPT

Matti on toinen suosittu suomalainen miehen nimi. Se on perinteinen nimi ja erittäin yleinen Suomessa. Matti on perinteinen ja klassinen nimi, joka esiintyy usein eri sukupolvien miesten nimissä. Jos nimesi on Matti tai harkitset nimen antamista lapsellesi, niin se on varmasti tunnettu ja perinteinen valinta Suomessa.

Suomalaiset etunimet

ChatGPT

Suomessa on paljon erilaisia etunimiä, ja monet niistä ovat peräisin suomalaisesta perinteestä ja kulttuurista. Tässä on joitakin esimerkkejä suomalaisista etunimistä:

 1. Aino
 2. Aleksi
 3. Elina
 4. Elias
 5. Hanna
 6. Heikki
 7. Iida
 8. Ilmari
 9. Johanna
 10. Juhani
 11. Kaarlo
 12. Kaisa
 13. Lauri
 14. Lotta
 15. Maria
 16. Matilda
 17. Mikko
 18. Noora
 19. Onni
 20. Pekka
 21. Riikka
 22. Sami
 23. Sari
 24. Taavi
 25. Venla

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä suomalaisista etunimistä, ja lista on pitkä ja monipuolinen. Monet suomalaiset nimet perustuvat suomalaiseen luontoon, perinteisiin ja kulttuuriin. Suomalaisissa nimissä on usein vahva yhteys suomalaiseen identiteettiin.

Nimien epistemologia

ChatGPT

Nimien epistemologia on filosofian osa-alue, joka käsittelee nimen ja tiedon välistä suhdetta. Epistemologia on tiedon teoriaa, ja se pyrkii ymmärtämään, miten tiedämme asioita, mitä tieto on, ja kuinka se hankitaan.

Nimien epistemologia keskittyy erityisesti kysymyksiin siitä, kuinka nimiä käytetään tiedon hankinnassa ja tiedon välittämisessä. Esimerkiksi:

 1. Referenssi: Miten sanat tai nimet viittaavat kohteisiin maailmassa? Kuinka tiedämme, että tietty nimi viittaa tiettyyn asiaan tai käsitteeseen?
 2. Merkitys: Miten nimet liittyvät merkitykseen ja ymmärrykseen? Kuinka nimet auttavat meitä ymmärtämään ja kommunikoimaan maailmasta?
 3. Kielen ja ajattelun suhde: Kuinka nimet vaikuttavat ajatteluumme ja päätöksentekoomme? Kuinka kieli ja nimet vaikuttavat siihen, miten hankimme ja ilmaisemme tietoa?
 4. Tietäminen ja kieli: Miten kieli ja nimet liittyvät tietoon ja tietämisprosessiin? Kuinka nimien käyttö vaikuttaa siihen, miten tiedämme asioita?

Nimien epistemologiaa käsittelevät filosofit ovat tutkineet näitä ja muita kysymyksiä tarkastellen kielen ja nimen roolia tiedonmuodostuksessa ja -välityksessä. Tämä on monimutkainen ja syvällinen filosofinen aihe, ja siinä yhdistyvät kielellinen analyysi, semiotiikka ja epistemologiset pohdinnat.

Robotiikan antama tietomäärä on etenkin Suomea ja suomalaisuutta koskien vielä usein kovin pinnallista ja yleisluonteista. Jos haluat tutustua Teuvo nimeen ja sen käyttäjiin, hae lisää tietoa aloittaen vaikka Wikipediasta tai muista tutkijoiden käyttämistä lähteistä. Robotiikan antama tieto on etenkin omalla kielellämme ja kulttuurialueella toistaiseksi kovin pinnallista.

Tiedosta joutuu maksamaan oikeudenmukaisen hinnan ja työmäärän. Suomessa tämä on hoidettu kiitettävällä tavalla, eikä robotiikka ole siinä oikotie. – ”Pretium iustum.” Niinpä meidän onkin varottava sitä tiedon pinnallistumista, johon globaali robotiikka on ainakin toistaiseksi meitä johdattelemassa. Etenkin sukujemme kohdalla on hyvä tuntea oma väkensä. ”Tuntea oma väkensä on johtajan suurin voima. – ”Principis est virtus maxima nosse suos.” (Martinus).  

Tukeutuminen robotiikkaan on riski etenkin suomalaisille pinnallistamaan tietojamme ja käytämme sellaisia lähteitä, jotka eivät ole yhteiseksi hyväksi – ”Pro bono publico” kertoen samalla ahkeruudesta ja työstä. – ”Pro studio et labore.”Juvenalista lainaten ”Rehellisyys saa kiitosta ja näkee nälkää.” – ”Probitas laudatus et alget.” Toisaalta asiaan vihkiytymättömät, pysykää kaukana. – ”Procul o procul este, profani!”  

Oikein hyvää Teuvon päivää tutustuen oikeisiin lähteisiinkin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts