Pakkomuuttaja ei ole tavoitemuuttaja

Pääministeri Juha Sipilä aprikoi aikaa jota myös Turun terroristi eli saatuaan päätöksen (tai odottaessaan päätöstä) turvapaikasta.

Varmasti raskas aika odottaa. Ja siinä on myöskin vaara radikalisoitumiselle ja erilaisille vaikutuksille, Sipilä sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä Savonlinnassa.
Sipilän mukaan tätä aikaa pitää nyt erityisesti pohtia ja etsiä keinoja, mitä sille voitaisiin tehdä.

Sipilä ei suoraan ottanut kantaa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon esittämään ajatukseen, että paperittomasti maassa olevien vapaata liikkumista voitaisiin rajoittaa.

– Me emme lähde vielä hallina tässä vaiheessa ottamaan yksittäisiin keinoihin kantaa. Me haluamme rauhassa käydä läpi sen opin, mitä Turun tapahtumista on, kun tutkinnat saadaan valmiiksi, ja sen jälkeen on päätöksenteon aika, Sipilä sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen puolestaan nosti Savonlinnassa esiin palautuskeskukset, joissa ainakin mahdollisesti vaarallisia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä pystyttäisiin valvomaan. Laittomasti Suomessa olevat pitää Kaikkosen mukaan saada pois maasta nykyistä nopeammin.

– On harkittava myös sitä, että ne, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti, kootaan tiukemman valvonnan palautuskeskuksiin. Viranomaisten on tiedettävä, missä paperittomat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat ja mitä he tekevät, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan hallituksen pitää punnita huolellisesti, pitäisikö poliisin, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin määrärahoja edelleen lisätä budjettiriihessä.
Pääministeri Sipilä ei kuitenkaan tällä erää lupaa suojelupoliisille lisärahaa Turun tapahtumien vuoksi. Supon määrärahoja lisättiin kehysriihessä, Sipilä totesi medioillemme.

– Oikeastaan supo on saanut, mitä on pyytänyt, ja sinne on lisätty suhteessa supon budjettiin merkittävät summat.

Supo kertoi eilen, että Turun puukotuksista epäillystä tuli alkuvuodesta vihje Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon suojelupoliisin käyttöön.

Palaan eiliseen keskusteluun ja lainaamani Iltalehden artikkeliin koskien tutkija Atte Kalevan antamaa haastattelua.

Nykyinen turvapaikanhakuprosessi ei sovi tähän tilanteeseen, jossa meille tulee massoittain ihmisiä, sillä se on alun perin tarkoitettu tilanteisiin, joissa silloin tällöin tulee yksittäisiä henkilöitä hakemaan turvapaikkaa, kertoi Kaleva.

Alan tutkijan Atte Kalevan mukaan optimitilanne olisi sellainen, jossa EU perustaisi yhteiset turvapaikka- eli pakolaisleirit turvapaikkaa hakevien henkilöiden lähtömaiden lähialueille esimerkiksi Jordaniaan, Turkkiin ja Libyaan.

– Ne henkilöt, jotka haluaisivat turvapaikan saada, menisivät tänne leireille ja ilmoittautuisivat Suomen osastolle, mikäli Suomesta halutaan turvapaikka, mutta jos he haluaisivat hakeutua ainoastaan akuutista taistelutilanteesta pois, leiri tarjoaisi siihen aivan sopivan vaihtoehdon, koska siellä heistä pidettäisiin huolta, ja sotilaat olisivat ulkokehällä suojaamassa ja poliisit sisällä. Siellä olisi myös kansalaisjärjestöjä sekä ulkoministeriön virkamiehiä, Kaleva sanoo.

– Jos joku haluaisi sieltä tulla Suomeen, tämä henkilö voisi opiskella suomen kieltä ja kulttuuria. Ne, jotka haluaisivat tulla Suomeen, menestyisivät opinnoissa ja heillä olisi motivaatiota ja otettaisiin samalla koko perhekunta Suomeen töihin ja kouluun, sillä ei tällainen Suomessa tapahtuva puolentoista vuoden odottelu toimi.

Miksi näin ei sitten ole menetelty? Tulee mieleen Sompion altaiden suunnittelu ja toteutus, Lokan ja Porttipahdan rakentaminen. Ensin rakennetaan altaat ja liki vuosikymmen niiden jälkeen aletaan toteuttaa altaiden alle jääneiden asutustoimintaa, allasaluelakia.

Eikö nämä suomalaiset opi edes omista virheistään ja omassa maassaan tehdyistä rötöksistä? Onhan siitä tehty väitöskirjakin ja monen monta dokumenttia. Miksi näistä virheistä ei oteta oppia?
En muista että minulta olisi kukaan kysynyt neuvoa edes Forssassa vaikka olen evakkojen perässä kulkenut väitellenkin aiheesta. Onko esteenä se että en ole kepulainen tai demari, kokoomuslainen?

Onko syy se, etteivät päättäjät tunne Suomessa tehtyä tutkimusta, vai onko syynä peittely, poliittinen peli ja mediapelimme. Toimitaan vasta kun tuli on jo irti..

Rajat olisi tullut ensin sulkea kaaokselta ja avata ne sen jälkeen, kun toimiva malli olisi Euroopassa käytössämme. Siis tuo malli jonka Kaleva, aivan oikein, esittelee.

Altaat rakennettiin meillä ensin ja vasta kun niiden alta pakenemaan joutuvat alkoivat oireilla, alkoi pohdinta, mitä tehdä allasevakoille, heitteille jätetyille.

Tosi fiksua. Rahatalouteen ja täysin vieraaseen maailmaan heitetyille. Tosi suomalaista. Ja media ihaili upeita altaita ja kosket valjastavan teknologian komeutta. Upeaa. Samat toimittajat siellä hääräävät tänäänkin poliitikkoineen ja puolueineen.

Ja nyt tutkitaan montako potentiaalista terroristia maasta voisi löytyä. Vihjeitä on tullut tuhatkunta. Siellä ne nyt liikkuvat odottaen suomalaisten päätöksiä. Aivan kuten 1960-luvun allasalueiden porot ja niiden isännät Sompion soilla. Heistä vain ei ollut kenellekään mitään vaaraa ja sain kuulla kuinka Helsingissä heitä ei pidetty edes oikein ihmisinä lainkaan. Se mitä kerran on ollut sitä vastakin on.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts