Pertti Kurikan nimipäivät

 

Ensimmäisen kerran eduskuntavaaleihin osallistuvalle vaalien kaupallisuus yllätti. Olen kirjoittanut Hämettä yhdessä kiertäessämme havaintojani vaalien luonteesta otsikolla “Vaalit Hämeessä” ja merkittävin itseni yllättänyt havainto oli se informaation määrä, jota jokainen ehdokas saa kotisivulleen lobbauksena sekä kaupallisina tarjouksina menestyä vaaleissa.

Höttöpolitiikan haastajat

Perussuomalaiset kiinnostaa puolueena, herättää intohimoja, ja Häme on vaalipiirinä useampaankin kovin erilaiseen alueeseen jaettavaa, ei vain Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen tai Lahden ja Hämeenlinnan sekä maaseudun väliseen kamppailuun palvelurakenteistamme. Ei se niin helppoa ole kuntarakenteiden muutokset ja sotealueiden hoitaminen Suomessa ja etenkin Hämeessä.

Lounais-Hämeessä vaalien teemat ovat kovin erilaisia kuin Hämeen koilliskulman kunnissa ja luoteessa taas kunnat painivat sielläkin erilaisten ongelmien parissa kuin kolmostien varren pienpitäjinä tai kakkostien varressa puhumattakaan vanhan Härkätien varteen jäävistä yhdyskunnista matkaten Turusta kohtia Hämeenlinnaa ja salpausselkiä, Päijännettä tai Laatokan-Karjalaa ja Pietarin valtavaa vaikutusaluetta.

Varmaan tätä samaa pohdiskelua tapaa nyt kaikkialla Suomessa ja etenkin juuri Perussuomalaisen puolueen sisällä, jossa Hämeessä yhteistyö on ollut vaaleissa aluerakenteet ja maaseudun sekä kaupunkien rajat ylittävää yhteistä tiimityötämme. Perussuomalaisiin kansalliset ja pääkaupunkisedun median iskemät kevyet mielikuvat ja höttöpolitiikan brändit eivät istu Hämeeseen, jossa mennään syvälle aluetalouksien historiaan ja pohditaan tulevaisuutta myös maakuntien rajoilla ja luonnonvaroihin sekä osaamiseen vahvasti tukeutuen. Uutta haetaan samalla raivolla kuin Pertti Kurikka yhtyeineen ja lappilainen Hard Rock ja Lordi vuonna 2006.

Rakennemuutospuolue

Hämeen pienissä taajamissa ja maaseudulla perussuomalaisuus elää vielä vahvasti SMP:n asialinjalla ja uuden puolueen synty on vähän vieraampi ilmiönä. Moni puhuu etenkin karjalasta muuttaneena, sieltä juurensa saaneena, edelleen SMP:n perinnöstä ja se lämmittää tutkijan mieltä.

Puolue syntyi aikanaan suuren rakennemuutoksen alkaessa ja on taas kerran pelastamassa maata juuri rakenteellisten muutosten aiheuttaessa vanhoille puolueillemme ongelmia selviytyä EU-kiimassaan. Se kertoo vain kehnosta itsetunnosta tai pelkästä ylimielisyydestä, ylemmän keskiluokan elämästä ja herramoraalista, jossa ei ole kuin ensimmäinen luokka ja luokattomat.

Perussuomalaista ratkaisua haetaan kansallisesta lähtökohdasta, omasta kulttuurista ja identiteetistä eikä sortuen höttömielikuvien ja brändien rakenteluun monikansallisena ilmiönä. Siinä koulutus on turvattava, oma puolustus on hoidettava kuntoon, kehitysapu on hoidettava paikan päällä eikä Suomessa, tukipaketeille on pantava piste oli ne missä tahansa päin maailmaa ja poistettava typerät yle- ja autoverot.

Mehän liikumme harvaanasutussa maassa ja kulutamme pienipalkkaisina jokaisen rovon elämiseen, jota ei saa leikkauksin ahdistella sellaisten, jotka eivät tätä maata tunne ja sen arjen elämää Hattulassa, Orimattilassa, Regossa, Humppilassa, puhumattakaan vahoissa emäpitäjissämme, joista Lahti tai Forssa ovat syntyneet.

Hämäläiset eivät ole hitaita eivätkä karjalaiset jää sanattomiksi savolaisten asuttamissa kylissä tai kaupunginosissa. Meillä liikutaan pitkin metropolien poismenoteitä kohti pohjoista, mutta idän ja lännen välinen liikennöinti on tuntematonta Helsingin Leville matkaaville herroille, vaikka vanhat vesitiemme ja talousmaakunnat edellyttivät myös vedenjakaja-alueiden ylityksiä ja viikingit niin Ruotsissa kuin Norjassa pelkäsivät näitä raivokkaita itäisen, oudon maan asukkaita, joilla kielikin oli onomatopoeettinen, suvuton ja sidoksissa luontoon.

Hämeessä sen havaitsee jopa elävämmin kuin Savossa, Karjalassa, Koillismaalla tai Kainuussa talosta taloon liikkuen ja murteita seuraillen. Tämän historian kirjoittaminen on odottanut Perussuomalaista puoluetta ja riittävää etäisyyttä sotasukupolven traumoihimme. Se on heidän viimeinen palvelus tälle kansakunnalle ja he ansaitsevat myös arvoisensa vanhuuden syyllistämättä kaiken aikaa ja pilkaten kuten sotaveteraanejamme takavuosina.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts