Pieni rakettimies

Mikä yhdistää Nobelin voittajat ja Donald Trumpin, Las Vegasin joukkomurhaajan. Paitsi että ovat Yhdysvalloista, varakkaita ja miehiä. He ovat kaikki kokeneita, iäkkäitä, maailmaa nähneitä ja monella tapaa meille tuntemattomia, kuten nyt 1930-50 -luvulla syntyneet ovat nuoremmilleen.

Takana on elettyä elämää, kyky yhdistellä asioita, mikään ei enää yllätä, paitsi oma ikä ja sen tuomien kokemusten usein lohduton yhteenveto. Tunne-elämä, joka tuottaa pettymyksiä, koska sekin vanhenee, laimenee, vaatii enemmän tekoja ja näyttävyyttä kuin nuorempana. Joihin et kuitenkaan ole enää valmis tai kyvykäs. Ikä on inhottava asia, ja se sen kun pahenee hetki hetkeltä.

Siinä kukaan ei ole mitään ulkopuolisenkaan odottamaa, nuoruutta palvovaa ja sen ymmärrys johtaa joko palkitsemiseen Nobeleilla, joilla ei ole enää käyttöä, tai hidasta varmaa dementoitumista, koko ajan syvenevää iäkkään ihmisen väheksyntää, halveksuntaa ja pilkkaa. Iän myötä kun jokainen voittokin kääntyy lopulta tappioksesi.

Pohdintaan sellaisesta, johon ei aiemmin ollut syytä riikinkukon iässä, leijonan iässä, käärmeen ja koiran iässä. Vasta kun tulet iästä viimeiseen tai viimeistä edelliseen, kamelin tai apinan ikään, sinut voi palkita elämäntyöstäsi. Aivan vain siksi, ettei sillä ole sinulle enää merkitystä, eikä se voi vaikuttaa enää siihen kamelin ja apinan matkaasi, joka sinulla on vielä jäljellä.

Puhut moraalista ja usein sinun kirjoitukset palkitaankin tästä syystä. Sinulla on ikäisiäsi naisia kymmenittäin mutta aivan liian myöhään. Tuomitset muita, neuvottelet liian pitkään, uskallat liian vähän ja kadut turhia. Kaiken tämän olet kuullut ennenkin ja haluat muuttua. Mitä sellainen siveys on joka syntyy kyvyttömyydestä, sinua pilkataan.

Nobel ei voi sinua ja uraasi enää pilata. Sinussa kun ei ole enää mitään pilattavaa. Kuten typerän median puheet ja kirjoitukset nyt vanhusta kuvaavat ja nuoruutta palvovat, individualismin ja sairaan narsismin ikää. Jonka ainut lääke on aika, vanheneminen. Viha nuoruutta kohtaan on keski-iän kriisiä, ei vanhuksen ongelma ensinkään. Amerikkalainen ihanne on juuri nuoruus – kaunis, tyhjä nuoruus.

Ja sitten sinä näytät, Donald Trumpin teitä kulkien, Nobelin voittajat näyttävät ja mies kymmenine aseineen, konetuliaseineen näytti, mihin hän kykenee. Ja sen jälkeen he ihmettelevät medioissaan kuinka vanhat ennätykset rikotaan… Täyteen elämänkaareen kun kuuluu vanhuus siinä missä nuoruus ja kypsä ikä.

Älä väheksy tai pilkkaa vanhusta, jonka peukalon alla ovat maailman tuhoisimmat ydinaseet. Pieni rakettimies pyrkii nyt siihen. Tuhlaa nuoruutesi mieluummin typeryyksiin kuin jätät sen kokonaan käyttämättä. Älä ikinä ärsytä ihmistä, joka on sinua monin verroin viisaampi. Se mitä hän on voittanut ei tunnu hänestä miltään, se mitä hän on hävinnyt tuntuu kaikelta. Varo olemasta se joka on tämän pyhän vihan kohde.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts