Pitääkö olla huolissaan – Hesaria lukien

 • Päivän Hesari on muiden medioitten rinnalla oma lukunsa. Olen aina ottanut sen omakseni, ja pidän avoinna silloinkin, kun rinnalla on muita medioitamme. Nyt sitä lukiessani olin huolissani. Jotain on lehdessä tapahtumassa. Koetan avata sitä kysymällä sinulta, pitääkö minun olla huolissaan?
 • Kohta yksi: Kaksi orpoa on matkalla al-Holista Suomeen. Pitääkö meidän olla huolissaan näistä lapsista ja heidän tulevaisuudestaan Suomessa? Onko meillä omia orpoja tai huostaanotettuja lapsia enemmän kuin al-Holilla kaikkiaan? Missä kulkee suhteellisuuden tajun raja? Onko mukana sellaista mediamaailman tehtyä teeskentelyä, josta pisteet kerää ulkoministeri ja pääministerimme puuhasteluistaan? Mitä merkitystä tällä kaikella on sinulle ja minulle? Emme tapaa heitä koskaan. Omat orpomme tapaamme. Olen heitä kouluttanutkin yliopistoissamme.
 • Kohta kaksi: Museoissamme näytetään liki pelkästään uroksia, koiraat hallitsevat näyttelyjä. Antaako se väärän kuvan luonnosta ja pitääkö museoiden valikoimaan lisätä sukupuolijakamaa vastaava täydennys. Onko syytä olla huolissaan, jos dinojen luita löytyy vain koirailta?
 • Kohta kolme: Yhdysvaltain presidentti on päivittäinen vieraamme jo pian vuosikymmen ajan, jos tulee vielä valituksi toistamiseen vaativaan tehtäväänsä. Demokraatit ovat viemässä häntä nyt myös senaatin kuultavaksi. Itse hän kokee olevansa noitavainon uhri. Senaatissa hänet tuomitsevat enemmistönä olevat republikaanit. Kuten Suomessa lopulta ulkoministerimme, jos asia etenee perustuslakivaliokuntaamme. Sekin on poliittinen elin, jolloin lopputulos on odotettu molemmissa tapauksissa. Pitääkö olla huolissaan, että meiltä puuttuu perustuslakituomioistuin ja poliittinen peli ylimmän oikeuden kohdalla estetään tai sitä ainakin oleellisesti vähennetään? Itse pyrkisin vähentämään nykypoliitikkojemme valtaa ja lisäämään asiantuntijoiden kuulemista.
 • Kohta neljä: Keskusrikospoliisin mukaan albaanirikolliset ovat vallanneet voimallisesti huumebisneksen ja ilmiö on muuttunut Espoossa. Rikollisuuden luonne etenkin kokaiinin salakuljetuksessa on muuttunut. KRP:n mukaan ryhmät ovat erittäin tiukasti järjestäytyneitä. Rikollisryhmillä on suorat yhteydet Etelä- ja Väli-Amerikan kokaiinin tuotannon keskuksiin ja välityskartelleihin, kertoo Suomen Krp (HS 19.12).
 • Kohta viisi. Britanniassa valta keskittyy nyt Boris Johnsonille. Vahva hallitus ja sen johto jyrää nyt parlamentin. Ilmiö on sinänsä ”normaali” myös Suomen oloissamme. Tosin tulokset eivät mairittele. Heikko oppositio ei pysty mitenkään enää jarruttamaan Brexit-sopimuksen voimaansaattamista todennäköisesti jo perjantaina. Brexit on nyt käytännössä varma. Sen takaa konservatiivien vahva enemmistö alahuoneessa. Oletko huolissasi? Miten se mahtaisi vaikuttaa SINUN ja läheistesi elämään? Onko merkitys suurempi kuin vaikkapa orpolasten kohdalla al-Holin leirillä?
 • Kohta kuusi. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) selvitti miten armeijan tupakaveri vaikutta menestykseen. Korkean taustan, varallisuuden ja koulutuksen, hankkinut tupakaveri verkostoineen vaikuttaa muiden tapaan asennoitua koulutukseen ja sen hankkimiseen. Samalla myös työpaikat tahtovat syntyä tupakavereitten kesken ja näiden verkostojen kautta. Palkkaneuvottelutkin ja paljon muuta opitaan siellä. Etenkin vähävaraisista perheistä samaan tupaan koulutettujen kanssa joutuneet muuttavat asenteitaan koulutukseen. Oletko huolissasi itsestään selvästä tutkimustuloksesta? Yli puolet työttömistä on vähän koulutettuja.
 • Kohta seitsemän. Poliisin uusin ohje avaa mahdollisuuden korruptiolle ja puolitotuuksille. Näin väittää HS analyysi tänään (HS 19.12). Käymättä tuota analyysiä läpi, oletko huolissasi, jos poliisi voi omilla toimillaan ja salailulla rapauttaa myös omaa uskottavuuttaan ja toimintansa läpinäkyvyyttä? Salailuohje on irvokkaasti nimeltään ”Julkisuuslakikäsikirja” kirjoittaa Hesari tänään.
 • Kohta kahdeksan. Oletko perehtynyt soten ”superviikkoon” ja sen sisältöön omalta tai kuntasi, maakuntasi osalta? Mitä tarkoittaa tänään maakuntien aluejako, Uudenmaan erillisratkaisu, kuntien rooli palveluiden tuottajana, rahoitus ja omaisuuden siirrot, oppilas- ja opiskelijahuolto jne. Oletko huolissasi tästä enemmän kuin ehkä kahdesta orpolapsesta al-Holin leirilliä? Vai seuraatko presidentti Trumpin kohtaloita ja lottoriviäsi, kiekkoleijonien edesottamuksia tai Lauri Markkasen levypallotilastoa.
 • Kohta yhdeksän: Suomalaisten SS-miesten kohdalla syyllisyys ja syyttömyys puhututtaa heidän jälkeläisiään. Kuulutko heihin? Sotahistorian harrastajat on suuri joukko suomalaista osaamistamme ja ajankäyttöä. Kuulutko heihin ja käytätkö aikaasi näiden asioiden pohditaan muun sotahistoriamme rinnalla? Se merkitsee päiväkirjoja, muistelmia, muistiinpanoja ja asiakirjoja. Oletko huolissasi itsestäsi vaiko historiasta ja sen tulkitsijoistamme?
 • Kohta kymmenen: Jos olet maantiedettä ja geopolitiikkaa harrastava ja tunnet Georgiaa, lentokielto sinne huolestuttaa sinua varmasti. Vaikka itse olisinkin ja Georgiassa muutaman kesän viettänytkin, en ole huolissani. Georgialaisille Venäjä on miehittäjä ja vaalijärjestelmä iso asia sekin. Pienissä kylissä vuoristossa turismi on se joka huolestuttaa.
 • Massa on aina ollut vahva johtaja ja valtapuolue. Niin oli aikanaan Suomessakin. Ei ole enää. Oletko huolissasi Suomen vai Georgian kehityksestä? Onko niissä jotain yhteistäkin?
 • Viini, ruoka ja vieraanvaraisuus jää mieleen, paratiisimaiset maisemat.
 • Vai oletko ehkä huolissasi metoo-liikkeen tulevaisuudesta. Toimittaja Shiori Ito piti liikuttavan puheen oikeustalon ulkopuolelle Tokiossa. Vain neljä prosenttia tekee naisista rikosilmoituksen. Media on Japanissa miesvaltainen toisin kuin Suomessa.
 • Ehkä Suomi ei olekaan Euroopan Japani? Kuulutko tähän hiljaiseen 96 %:n joukkoon? Vai huolettaako nyt talouskasvun hidastuminen prosentin tuntumaan? Valtiovarainministeriön uusi suhdanne-ennuste ei ole rohkaiseva. Oman kulutuksemme varaan ei voi paljoa rakentaa joulun jälkeen.
 • Vai seuraatko Teemu Pukkia tai Sebastian Ahoa, saatko itse EM-lipun katsomoon vai etkö saa? Sekö on nyt huolenaiheistasi se suurin? Tähtien sodan loppua voit myös surra ja se onkin merkittävä huoli siinä missä seurata Bond elokuvien pahista.
 • Robert Davi kun saapuu Helsinkiin ja esittää Frank Sinatran kappaleitakin.
 • Pelkästään toisten kärsimyksiin eläytyminen turruuttaa ja selviytyjiltä ei aina riitä myötätuntoa vaikeuksissa kamppaileville. He kun eivät ole huolissaan yhtään mistään. Niinpä Toni Nymanilla on 15 vuoden päihde- ja vankilakierteen jälkeen pallo hallussa ja sitä hän ei oikein lakkaa ihmettelemästä itsekkään. Se juttu kannattaa lukeakin (HS, Elämä 19.12.2019)
By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts