Poliittisesti aktiivi joulu on koettu ennenkin

Anneli Jäätteenmäen toteamus ”yritän puhua niin totta kuin osaan” on jäänyt poliittisten sitaattien historiaan.

Kävi miten kävi, Rinteeltä historiaan jää siis tämä:

– Olen puhunut kaiken sen tiedon pohjalta, mikä minulla on ollut käytettävissä täsmälleen niin kuin asiat ovat kulkeneet minun tiedossani ollen.

Elämme suomalaisen poliittisen historian mielenkiintoisinta tämän vuosituhannen tapahtumaa. Keskusta vaihtoi aikanaan Jäätteenmäen Matti Vanhaseen. Nyt tällainen vaihdos ei ole mahdollista. Eduskunnassa on vankka porvarienemmistö ja musta perjantai osui demarien leiriin. Keskusta ei heitä nyt pelasta.

Samaan aikaan gallupit lupaavat huikeaa menetystä perussuomalaisille ja joka kolmas mies on äänestämässä heitä ja naistenkin osuus kasvaa kaiken aikaa. Kun poliittinen kenttä ja kansa on jo ennen skandaalia gallupeissa osoittanut vahvan tahtonsa linjan muutokselle, nyt se tulee vyörynä, jota keskusta ei voi sivuuttaa häipymättä saman tien historiaan.

Kun tukea ei voitu antaa aikanaan Jäätteenmäelle niin miten sitten Antti Rinteelle ja demarille? Sama pätee alamäkeen kääntyneelle vihreitten kannatuksellekin. Hallituksella ei ole ollut kansan tukea ilman skandaalejakin ja nyt Rinteen ero ei yksin auta. Olemme menossa kohti vaaleja.

Kansaa kun on myös viisasta välillä kuunnella ja varoa ajautumasta poliittisen kriisin ohella demokratiamme kriisiin. Siihen meillä ei ole varaa. Ei yhdelläkään kansakunnalla, jolla on kansanvaltainen poliittinen järjestelmä turvanaan. Gallupit kun sojottavat niin selvää kieltä puhuen muutoksen puolesta, ettei historiamme vastaava oikein edes tunne. Maailma nyt on sellainen, miltä se kansan kokemana näyttää, eikä siihen auta tuoda vääriä tulkintojamme tai suoranaisia valheita, muunneltua totuutta.

Oikein hyvää alkavaa adventtia ja valmistaudutaan jouluun samalla kun seuraamme, monet myös hyvin aktiivisesti, poikkeuksellisen kiinnostavan ja valkoisen poliittisen joulun syntyä. Ei ole ensimmäinen kerta historiassamme, kun kansakunta on poliittisesti hereillä juuri joulun aikoihin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts