Presidenttikisa käynnistyi

Seurasin ensimmäisen parituntisen MTV:n presidenttiehdokkaiden tentistä. Välillä mainoskatkoilla siirryin seuraamaan naapurikanavan neljää stand-up koomikkoa.

On heissä eroja. Koomikoissa. Jollakin on vaikkapa sukat, jotka erottuvat varmasti muiden tummista sukista. Varmasti on mukana muusta syystä kuin tullakseen valituksi presidentiksi. On entinen eläkepäiviään Brysselissä viettävä toimittajalegenda. Onko hän ehkä väärälle kanavalle eksynyt?

Kertoo kuinka Laura Huhtasaari, porukan sujuvasanaisin esiintyjä, sopisi pressaksi koska on nainen. Se muka erottaa heidät toisistaan. Ja nuo sukat, sekava puhe ja vanhan juopon väsynyt olemus, hidas tapa huomata, kuinka aika on jättänyt armottomat jälkensä ja olisi aika hankkiutua vanhuuden lepoon, jättää koomikon työt ammattilaisille. Presidentin tehtävät on sitten jo asia erikseen eikä kameroiden eteen pitäisi päästää vain siksi että on oppinut pakkosuomea.

Ensimmäinen kontakti kahdeksaan ehdokkaaseen jätti sekavan tunteen ehdokkaistamme. Vähiten harmia kansakunnalle on ehdokkaasta, joka on nopeajärkisin ja sujuvasanaisin, arvoiltaan uskottava ja vailla menneen maailman rasitteita, syntisäkkiä jota peitellä.

Huhtasaaren ohella yllätti myös kaksi muuta naisehdosta. Miehistä ei yllättänyt kukaan. Kieli ei selvästikään ole miehen vahvin ase silloin, kun kyseessä on tapa sanoa asiansa kohdalleen ja nopeasti, jäsennellysti eikä luennoiden, kukkoillen.

Kieli kun on väline, jota käytetään sosiaalisen kontaktin ylläpitoon ja tapana tulla ymmärretyksi. Se ei ole vain keino valehdella tai peitellä sellaista, jota ei joko halua sanoa tai ymmärrä itsekään. Verbaalisesti köyhä ja heikosti kommunikoiva erottu joukosta heti kun lauseessa on enemmän kuin kolme sanaa.

Huomenna tentit jatkuvat ja toimittajat vaihtuvat. Odotan silloin heiltä jämerämpää otetta esitellä ehdokkaiden erot kyvyssä vastata nopeasti ja asiansa myös osaavasti.

Jos juristin koulutuksen hankkinut kertoo kuinka ihminen voi rötöstellä, jos ei jää siitä kiinni, silloin normeissa ja moraalissa on jotain, joka ei kaikkia miellytä.

Se että elämme yhteistä valtiota ja yhteisöllistä elämää ei selity vain laista ja sanktioista vaan taustalla on paljon muutakin. Se että meillä on nyt ongelmia enemmän kuin aikoihin vaatii ihmisiä, jotka maan johdossa ovat uskottavia. Jos et ole ratkaisu ongelmalle maan johdossa olet osa ongelmaa. Muita vain paljon merkittävämpi.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts