Raiskaajan muotokuva

Raiskaaja on poliisille ja etenkin raiskatulle tuttu, usein entinen mies tai muu läheinen, molemmat ovat juovuksissa, raiskaus tapahtuu kello 00-04 välillä ja yksityisasunnossa, siis kotona. Kertoo tämän päivän hesari (21.9) etusivullaan. Mahtoiko näitä riitoja olla jo vuosia, vuosikymmeniä ennen eroja jää pohdittavaksi.

Oleellista on että tällainen raiskaus on kovin erilainen kun kokonaan ventovieraan kadulla tekemä raiskaus puistoon raahaten ja puukolla uhaten. Käräjätuomari ratkaiskoon miten tapauksia tulkitsee ja vaikuttaako tuomarin sukupuoli ja ikä, oma päihteitten käyttö tuomioon, elämänkokemukset tai niiden puute, maailmankuva.

Sama pätee politiikkaan. Kun Juha Akkanen (HS kolumni 21.9)lähti mukaan politiikan toimittajan tehtäviin eletiin jo vuosituhannen vaihteen kynnystä. Nimi Akkanen on diminutiivi käsitteestä akka. Siis ikään kuin vähän vähäisempi kuin täysi akka.

Akkanen kuvaa hesarin kolumnissaan kuinka politiikkaa muuttuu ja ottaa tutut esimerkit suurista muutoksistamme alkaen Neuvostoliiton katoamisesta ja EU-kautemme alusta, Kekkosen kauden lopusta ja demaripresidenttien sisäänmarssista. Pääministerin vallan kasvusta ja eduskunnan ohi puoluetoimiston. He kun hoitavat vain nämä jytkyt ja muut sitten sen mihin niitä käytetään, jos nyt käytetään lainkaan.

Timo Soini käytti uuteen puolueeseen tai omaan salkkuunsa. Seteliselkärankaiset vuonna 1973 johonkin vieläkin vähäisempään. Kekkonen väsähti hänkin ja alkoi pesänjakajien kausi.

Samalla Akkanen paljastaa olevansa liberalismin, individualismin ja kaupungistumisen metropolipolitiikan kyllästämä, joka ei havaitse kuinka SMP oli jaettava kahtia siinä missä perussuomalaisetkin, joilla ei ikinä ole hänen mukaansa asiaa hallitukseen. Tulipahan sekin sanotuksi. Tärkein sanoma tälle päivälle häneltä. Hän saa kirjoittaa edelleenkin.

Lopuksi hän havaitsee kuinka politiikkaan mukaan lähteminen toimittajana, leipäpappina, on kuin Niilin vettä joisi. Muu ei enää janoa sammuta. Paitsi nämä raiskaustapauksissamme poliisin havaitsemat tapaukset, joissa juoma ei ole Niilin tai niinistöjen vettä..Suomalaiset kun ovat tehneet suuret linjanvetonsa pääsääntöisesti juovuksissa. Kuten raiskaustapaukset osoittavat. Siinä monen ura menee kerralla uusiksi. Niin raiskatun kuin raiskattavankin.

Ei politiikka siitä mitenkään poikkea päihteitä käyttäen ja suomalaisena. Miten voisikaan?
Niinpä Akkaselta havaitsematta jäävät politiikan todelliset muuttajat, joista tärkein on ollut alati kasvava koulutus, innovaatiopolitiikka ja sen tapa muuttaa ajattelukykyämme konservatismista luovaan ja uutta hyväksyvään suuntaan. Muuta keinoa tohtorin väitöskirjan tekemiseksi kun ei enää ollut suomalaisillakaan. Päihteitten käyttö on nuorten keskuudessa sekin vähenemässä. Ahti Karjalaisen kaltaista hoitoon ohjattavaa presidenttiehdokasta ei enää voi olla.

Kun itse väittelin luonnontieteissä ensimmäisen kerran meitä oli noin 70 pois lukien lääkärit ja nyt liki 2000. Se muuttaa maata ja rajusti. Akkasen kolumni ei mene läpi ilman kritiikkiä. Moni kun on ehtinyt väitellä myös yhteiskuntatieteissä ja ettei joku molemmissa. Akkanen ei missään.

Aloitat siis siitä mihin muun lopettavat. Luet kuitenkin ensi, muistat lukemasi, otat sen käytäntöön ja teet oikeat valinnat. Siis sen mitä muut ovat tieteestäsi sanoneet ja löytäneet. Vasta sen jälkeen alat hakea uutta vanhan päälle rakentaen, politiikassakin ja etenkin siellä. Se kun on äärimmäisen muuttuvaa ja innovatiivista, luovaa prosessointia tänään. Se juuri pitää myös vallan liikkeessä ja varpaillaan.

Ei sitä tietoa lisätä vihapuhein hajottaen ja muutelleen toimittajana mieleisekseen maailmankuvaksi. Se turhauttaa monia mutta sen edessä on nöyrryttävä lukemaan ja oppimaan, ajattelemaan muillakin kuin takaraivon liskoaivoilla juovuksissa. Silloin kun tahtoo löytää vain ne luut, joita itse tai kaverit, mediavalta, mediakratia, on vallan uutena käyttäjänä hautausmailleen piilotellut.

Ja sehän ei ole uusi löydös ensinkään vaan akkamaista puuhastelua muiden työmailla. Siis siellä, jonne haudataan vainajia ja heidän luitaan, vääriä luulotteluja ja manipuloivan maailman mennyttä aikaa. Väkivalta ja sodat virhekäyttäytymisenä hautaavat heidät puolestaan sankarihautoihin. Nyt myös Saksassa puhutaan omista sankarihaudoista. Toki on puhuttu ennenkin. Se ei ole kauhistus jos siihen ei liitetä samalla natsien aiheuttamia hirmutöitä ja niiden hiljaista hyväksyntää.

Mediasotien kautta haudatut ovat harvoin sotilaan omana syynä syntyneitä. Taustalla on aina vääristeltyä tietoa, josta tänään hesarin päätoimittaja osoittaa sormellaan pääministeriä ja hallitusta sekä pitää hurskasteluna uusien talousoppineitten koulukuntien rakentamista. Niitä oppeja kun ei ole käytetty ennenkään.

On siis monen kaltaista yhteiskunnallista ”raiskausta” ja niiden tulkitsijoita. Tiedettä raiskataan tänään eniten ja etenkin medioissamme ja politiikassa. Tiede kun ei pyri vakuuttaman ketään totuudellaan kuten poliitikko tai media. Jota on mukamas oikeaa ja valemediaa, oikeaa ja väärää politiikkaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts