Seismiset aallot ja tsunamit

 

Kun gallupit alkoivat heilahdella Suomessa, Timo Soini ei osannut suoralta kädeltä vastata, mistä nyt on kysymys. Kokenut poliitikko toi kuitenkin esille erään avainteeman. Poliittiset mannerlaatat ovat liikkumassa. Se tarkoittaa seismisiä aaltoja joita tulisi nyt seurata ja tehdä politiikan (politics) rinnalla omat suunnitelmat ja hallituskauden suuret linjaukset, kehittämistehtävät (policy). Joku on taitava keräämän ääniä, toinen hoitamaan näille äänestäjille leipää ja sirkushuveja, palveluja ja uutta sisältöä elämälle. Harvoin kyse on samasta henkilöstä hoitamassa molempia tehtäviä.

Mediasodan melskeet

Kun muutokset ovat globaaleja, ne voi havaita mannerlaattojen kohdalla myös paikallisilla mittareillamme, uudella teknologialla tieteessä, jota kutsutaan seismografiaksi. Se, että muutos tapahtuu meren alla ja sitä seuraa tsunami, voidaan mitata myös Suomessa. Thaimaan Khao Lakia surimme muiden mukana ja kotiin palaavat valkoiset arkut muistuttivat, kuinka elämme yhtä ja samaa mannerlaattojen maailmaa. Kun siitä on kulunut kymmenen vuotta, matkaamme sinne pelkäämättä sen toistuvan. Luotamme nyt teknologiaan. Olemme hyväuskoisia. Japanin tsunamin yhteydessä rannikon korkea teknologia oli suurin uhka koko saarelle, ei toki pelastus, kuten toimittajamme toistelivat typeryyksiään.

Kun ranskalaiset marssivat eilen, äärivasemmisto ei olisi hyväksynyt äärioikeistoa mukaan marssiin. Presidentti katsoi kuitenkin surun olevan yhteisen ja yhdistävän kansaa, joka vaelsi hetken pimeydessä tietämättä, mistä on kysymys. Tuskin se on siitä varma vieläkään uuden arjen alkaessa. Tsunami lähti nyt liikkeelle, kun kaksi terroristiveljestä oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa Al Qaida kun taatusti tuntee miten ne tehdään. Aikanaan uskonsodat käytiin samalla kiihkolla kuin media-ajan mediasodat. Siinä ei ole uutta auringon alla.

Ongelmat eivät poistu marssien. Se että yhteiskunnassa on massatyöttömyyttä, sosiaalista epävakautta, uskonnollisia ja rodullisia ennakkoluuloja ja Isisin kaltaisia järjestöjä Al Qaidan kouluttaessa sille eristäytyneistä yhteisöistä sopivaa aineistoa terroriin, ei ole poistunut mihinkään.

Pelotteet ja terrori jakaa kansakuntia ja ne seuraavat suurten massojen liikehdintää. Mannerlaatat liikkuvat ja ne näkyvät myös oman maamme poliittisessa ilmapiirissä. Olemme levottomia ja ahdistuneita tietämättä oikein mistä. Joku käyttää aina tätä kitkapintaa hyväkseen ja ponnistaa muita pidemmälle. Kevään vaaleistamme tulee nyt toisenlaiset kuin kuvittelimme.

Älykköjen esiinmarssi on alkanut

Ranskassa äärivasemmisto on usein kärjeltään teräväksi ymmärretty ja älykköjen johtama. Kun terrori-isku suunnataan harkitusti, Al Qaida kaltainen militantti ääri-islamilainen järjestö käyttää aseenaan juuri meren alla alkanutta seismistä toimintaa.

Sen voi mitat jo Suomessa saakka, mutta sen seurauksia on mahdoton ennustaa. Kohteena on kuitenkin ensin, ei toki vapaa sana, kuten on väitetty, vaan ranskalaisille tyypillisen liberaalin äärivasemmiston toiminta. Se on sopiva kohde ja Euroopan heikko lenkki. Kun työtön älykkö ei pääse innovoimaan hänestä kasvaa heikko lenkki.

Uskonnolla ei ole tämän kanssa juurikaan tekemistä muuten kuin massojen ja laattojen liikuttelussa sekä etenkin tsunamin vyöryttämisessä kohti rannikkoa. Vielä meressä edetessä sitä tuskin edes huomaa. Vasta rannikon tuntumassa se alkaa nostaa päätään ja törmätessään vuoren korkuisena seinämänä rannikolle, sen voima on hirmuinen. Sen me muistamme omasta kokemuksesta alkaen sodistamme ja kuvista Khao Lakin turistirannoilta vuosikymmen takaperin.

Suomessa uskonrauhaa on varjeltu lailla. Vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliberaali hänkin, pitää sitä turhana ja vaatisi sen poistoa. Epäilemättä hän vetoaa juuri vapauteen sanoa mitä sattuu ja loukata ihmisten syvimpiä tuntoja. Se myy nyt vaalien alla hyvin. Tsunamin korkeutta nostetaan.

Helsingin Sanomissa (12.1) juridiikan professorit eivät tätä niele, kuten äärivasemmiston älyköt tahtoisivat. Rangaistavuus ja laki ihmisten syvien tunteiden ja vaikkapa juuri uskonrauhan kohdalla kun on tarkoitettu juuri hillitsemään sellaista käyttäytymistä, jonka seurauksena on levottomuutta.

Ilman tätä poliittista kiimaa ja vastakkainasettelua punavihreä ei kuitenkaan voita vaaleissa ja puheenjohtajakin voi vaihtua. Se on pelin politiikka tulella leikkien. Pääministerin paikka oli taas esiintyä yhtenä marssijoista, liberaali poliitikko hänkin ja huolissaan puolueensa menestyksestä sekä omasta asemastaan. Hänen mukanaan kun huuhtoutuu mereen moni muukin liberaali kokoomuslainen.

Älymystön dadaismia

Äärilaidat ja niitä lähellä oleva fasismi ei ole aatesuunta tai arvo lainkaan. Se on pikemminkin toimintamalli tsunamin iskiessä. Sitä ei voi määritellä joko vasemmalla tai oikealla kulkevaksi radikalismiksi. Vasemmisto älykköjen kohdalla tämä pätee siten, ettei yhteiskuntakoneisto voi koskaan olla varma, mihin suuntaan näiden “älykköjen” toiminta on seuraavana suuntautumassa. Tsunamin iskiessä se voi muuttuu dadaismiksi tai miksi tahansa kokonaan määrittelemättömäksi mielettömyyden kuvaajaksi.

Kun Suomessa, Ranskan ja Espanjan, Italian tapaan on massoittain akateemisia työttömiä, meillä Suomessakin liki tuhat tutkijakoulutuksen saanutta tohtoria, ääriliikkeiden luova ja innovatiivinen toiminta on vaikeasti arvioitavissa. Kun yhteiskunta ei kykene luomaan sellaisia rakenteita, joiden tuloksena on hyvää ja onnellista elämää, osana poikkeuksellisia lahjoja ja innovointia, piru hakee joutilaille käsille töitä.

Tästä on varoitettu, mutta näitä varoituksen ääniä ei ole kuunneltu. Seismogrammit hakkaavat aaltoa, joka on vaarallista rauhalliselle yhteiskuntakoneistolle mutta siitä ei välitetä. Pankit tekevät samat virheet kuin ennen vuoden 2008 järkytystämme. Ei se ollut järkytys. Odotettu tapahtuma kuplan puhjetessa. Kun kysyin siitä Yhdysvalloissa käydessäni vuonna 2007 syksyllä, siellä leviteltiin käsiä. Pidettiin konferenssia, jonka otsikkona oli “Kapitalismin kriisi”. Luennoin tästä kriisistä pankkien tekemänä kuplana. Se meni silloin viihteenä jenkkien taputtaessa. Kun olin Yhdysvalloissa viikkoa ennen katastrofia, naamat olivat jo peruslukemilla. Olin ollut oikeassa mutta mitä se enää auttoi. Eilen sivujani seurasi Kaliforniassa yli 5000 jenkkiä. Seuraavat taatusti joka päivä ja koko ajan.

Nyt myös Erkki Tuomioja myöntää kuinka Kreikan rahoitus oli alunperinkin väärä ratkaisu ja velkasaneeraus olisi ollut se oikea tie. Kreikan tukeminen kun kohdistui vain Ranskan ja Saksan pankkien pönkittämiseen.

Eikö näin Perussuomalaiset kertoneet? Kuka sitä neuvoa pilkkasi? Eikö se jo kerro miksi Perussuomalaiset eivät lähteneet hallitukseen? Kirjoitinko siitä blogissani jo aika päiviä ennen kriisiä? Sainko kirjotukseni suomalaiseen mediaan? Saanko nyt? En saa, mutta blogini luetaan Aasiassa ja Yhdysvalloissa, Afrikassa. Tätä kutsutaan mediasodan dadaismiksi Suomessa eläen.

Usko koetukselle

Vielä vuoden 1960-suurten ikäluokkien kohdalla globaali nuori älymystö voitiin pitää liikkeessä kasvavan uuden talouden ja kylmän sodan pelon ilmapiirissä hippiliikettään ja rockin maailmaa rakentaen. Vallankumous söi Koreassa ja Vietnamissa lapsensa ja Suomessa taistolaisista tuli pankinjohtajia ja nykyisiä ministereitämme. Siis Erkki Tuomiojasta ja Nalle Wahlroosista, taistolaisesta.

Poliittisen broilerit syntyivät ja vain syrjäisten seutujen talonpojat jäivät vaille turvaverkkojaan. Vennamolainen kansanliike rauhoitti, mutta ei pelastanut muutolta Ruotsiin ja maaseudun autioitumiselta kyläkunnittain. Sodan jälkeinen raivaajasukupolvi jäi tsunamin alle toistamiseen sen jälkiaaltona, suurena ikäluokkana. Miten sellaiselle alueelle rakennat kaivoksen, joka on puristettu sitruunan tapaan kuiviin moneen kertaan Kainuussa?

Tänään globaali aalto alkoi arabi-islamilaisena vallankumouksena ja dominona sekä jatkuu nyt Afrikassa ja aina arkana oirehtivan mannerlaattojen yhteisellä Babylonian tutulla Syyrian ja Irakin, Isisin isännöimillä Al Qaidan pesäkkeillä. Välimerestä tuli hautausmaa. Suomesta Arctic Babylon. Oliko kirjani liian vaikea? Eikö jaksanut lukea loppuun saakka nukahtamatta?

Kun väkeä on jo kauan värvätty terroristeiksi jopa Suomesta ja myös naisia kouluttaen, silloin ilmiö on todella pitkällä siellä, missä kyse on Ranskasta ja sen alusmaista. Suomessa ilmiön laajuuden ymmärtäminen on vaikeaa ja reagoimme taannoin tsunamiinkin kovin hitaasti ymmärtämättä aina edes sitä, mistä tsunamissa oikein voisi olla kysymys. Vasta valkoiset arkut sen kertoivat.

Se, että nykyinen presidenttimme perheineen sattui olemaan juuri silloin paikan päällä, ja myös yksi piispoistamme lähellä tapahtumien keskipistettä, olivat kohtalon mukanaan tuomia sattumuksia. Siinä toiselta taisi mennä usko kokonaan? Toinen säilytti otteensa ja on luotettava perämies missä tahansa tuulessa.
Varaudu pahimpaan vaikka toivotkin parasta

Perussuomalaisen puolueen synty oli oire mannerlaattojen jo alkaneesta liikkeestä ja suomalainen tapa varautua pahimpaan. Pohjalla oli jo tuttu SMP ja karjalaisten siirtolaisten kokemukset. Kriisiin ajautunet vanhat puolueemme haihattelivat kokonaan väärällä suunnalla ja nyt heitä syytetään kokonaan väärin luetusta seismisestä kartasta. Kyllä kansa tietää ja odottaa uutta hallitustaan.

Oikeammin sitä ei seurattu Kataisen hallituksessa lainkaan. Presidentiksi kuitenkin rohjettiin valita henkilö, jolla oletettiin olevan tietoa, joka muilta puuttui. Mukanahan oli täysin mahdottomia tapauksiakin tuohon tehtävään.

Konsensus Suomi oli tuonut mukanaan nukahduksen ja euro muuttui hetkessä ilman kuuden suomalaisille hankalaa jakotaulua markaksi. Inflaatio oli siten yli 600 % ja massatyöttömyys alkoi sekin odotetusti vaivata. Sitä ei voinut finanssipolitiikan keinon ohjailla lisäämällä tai poistamalla välillä valuuttaa työllisyyden ja kulutuksen yksinkertaisena mekanisminamme suhdanteiden vaihtuessa. Valuutta on väline, jolla pelaa aivan tavallinen kansalainen ja sen arvon määrää hänen kulutuksensa ja myös emotionaalinen suhde tähän valuuttaan.

Suomessa tätä keinoa, devalvointia, pidettiin nerojen lajina niin pitkään kuin oma valuutta nyt oli käytössä. Vientiteollisuus siitä luonnollisesti hyötyi. Sen sijaan oma työllistävä kansallinen pienyrittäjyytemme ei siitä oikein välittänyt. Sen toki ymmärsi. Kansakunta maksaa 1990-luvun velkojaan vielä tänäänkin. Netissä saan luettavakseni tästä päivittäin katkeria kirjoituksia. Moni jäi tsunamin alle eikä sitä varoiteltu, päinvastoin.

Inflaation ja deflaation sijasta maahan asettui emun ja euron myötä pysähtyneisyys, stagnaatio ja stagflaatio talouden kirosanana. Kun siitä varoitin, kukaan ei kuunnellut. Tsunami päästettiin omille rannoille ymmärtämättä, miten Kiinassa rakennettiin samaan aikaan, lamamme kestäessä ja jo vuosia aiemmin, Hong Kongin ja Shanghain väliselle tuhansien vuosien innovoinnistaan tunnettujen dynastioiden rannikolle vapaakauppa-alueita, Fujian provinssiin ja Putian kolmen miljoonan asukkaan metropoliin uusia teollisia ihmeitä muutenkin kuin maailmalla tunnettuja kenkiä ja vaatteita valmistaen.

Open door policy

Fuzhou sai maineensa “open door poicy” -alueena ja tiede- ja teknologiapuistona jo 1980-luvun puolella. Olin mukana vihkimässä tiedepuistoa vuonna 1988 ja mukana oli puunjalostusta, paperia ja tekstiiliä, pitkälle vietyä elintarviketeollisuutta, Agropolista, high-tech teollisuutta ja luonnollisesti Putian tapaan korkeatasoisia yliopistoja ja valmista energiaa, myös jättimäisiä, minulle niin tuttuja vesivoimaloita.

Kun myöhemmin, 1990-luvulla, vietimme Pekingissä kahden suuren tiedepuistojen, amerikkalaisen ja eurooppalaisen (AURP, IASP) maailmanjärjestön juhlavaa maailmankonferenssia, minua pyydettiin lähtöjuhlassa juhlapuhujaksi.

Kieltäydyin tietäen, ettei se sopinut suomalaisten ohjelmaan. Mukana kun oli oululainen teknologiakeskuksen johtaja ja samalla juuri tuolloin erovuorossa ollut eurooppalaisen järjestön presidentti.

Hän jopa epäili minun vieneen häneltä passin, kun se oli häneltä kadonnut hotellin vastaanotossa. Juopuneet suomalaiset ovat aina huonoja arvioimaan, missä globaalin maailman seismiset kartat antavat merkkejään muuttuvasta taloudesta ja heräävät vasta tsunamin pyyhkiessä Nokian työntekijöineen mereen. Siinä menossa passikin katoaa ja johtajat alkavat olla ylimielisyydessään itseensä tukehtuvia sammakoita,

Tänään saan tuhansittain viestejä juuri tuolta vyöhykkeeltä, mutta samalla myös Afrikasta, jonne Kiinalaiset vievät omaa osaamistaan ja jossa myös suomalaiset, etenkin Lahdesta, ovat olleet mukaa Etelä-Afrikassa.

Suudelma sammakoksi

Saimme siitä runsaasti kiitosta vajaa vuosikymmen takaperin Johannesburgissa maailmankonferenssissa vieraillessamme. Jos mukana olisi ollut kiinalaisia rakentajia, prosessi olisi jatkunut Suomen mittakaavassa Helsinkiä oleellisesti suuremmaksi moderniksi metropoliksi vapaakauppavyöhykkeineen. Samaan aikaan suomalaiset tunaroivat vapaavyöhykkeensä niin Venäjän rajalla kuin Agropoliksena Hämeessä. Maailmalla ne nyt kukoistavat ja moni kutsuu niitä vieläkin Suomen mallilla laadituiksi.

Ja vain siksi, että mukana on ollut suomalainen, jonka kirjoja lukevat muutkin kuin koko ajan omia hankkeitamme tärvelevät ja niitä kadehtivat, itseensä tukehtuvat sammakot. Miksi suomalainen nainen suutelee prinssinsä aina sammakoksi?

On sääli, että suomalaisen mittakaava on väärin rakennettu 7000 miljoonan ihmisen globaaliin maailmaan ja sen seismisiä liikkeitä seuraamaan. Olemme jääneet vuosikymmeniä jälkeen ja vain yksittäiset henkilöt kykenevät osallistumaan asiantuntijoina maailman suurten, globaalien järjestöjen ja samalla valtioiden strategisiin ja operatiivisiin tehtäviin.

Presidentti Martti Ahtisaari on ollut tällainen tyypillinen yksinäinen susi Karjalasta ja Oulusta sekä aikanaan Mannerheim, joka seikkaili suomalaisena maailmalla, haistellen samalla globaalien mannerlaattojemme liikkeitä. Se, että hän sai ratsastajapatsaan myös Suomeen, oli varmaan hänelle melkoisen yhdentekevää tsaarin Venäjän kokemusten jälkeen. Varmaan mukana oli myös pettymyksiä ja menetyksiä, joista on vähemmän kirjoitettu, siinä missä ylipäätään oman kansakuntamme todellisesta historiasta eikä vain ruotsalaisten tuotteina.

Odotan mielenkiinnolla sarjaa, jossa vaihteeksi seurataan olemmeko venäläisiä, eikä vain ruotsalaisia. Jossakin vaiheessa joku ehkä keksii suomalaisuuden ja sen todelliset juuret, juurettomuuden. Geenimme kun ovat taatusti yhtä vanhoja kuin kaikkien muidenkin kansakuntien.

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts